Jippii uskoo laajakaistaan vaikeuksista huolimatta

Jippiin kotitalouksille suunnattu kiinteä laajakaistayhteys, Kotikiinteä on ollut teknisessä vastatuulessa. Tämän vuoden loppuun mennessä Jippii uskoo kuitenkin tavoitettavan 25 000 asiakasta.

9.1.2001 7:25

Jippiin tavoitteena on edelleen tulla johtavaksi eurooppalaiseksi monipalveluoperaattoriksi. Varatoimitusjohtaja Matti Roto uskoo jopa yrityksen tarjoavan uuden runkoverkon myötä Euroopan parasta internetiä.

Varatoimitusjohtaja Roto joutui maanantaina kuitenkin selittelemään lehdistölle ja sijoittajille Jippiin kotimaan tekemisiä, sillä viime vuoden lopulla julkisuuteen tuli tieto, että yrityksellä on ollut kiinteiden yhteyksien toimitusvaikeuksia.

Roton mukaan Jippii Kotikiinteä -liittymän toimitusongelmat koskevat 250 asiakasta, joille yritys ei voi taata toimituspäivää. Myös tekniset vastoinkäymiset ovat viivästyttäneet toimituksia: tilauskannassa on vielä 19 350 odottavaa asiakasta. Tähän mennessä laajakaistaisia kiinteitä yhteyksiä on toimitettu vasta 5 100 asiakkaalle.

Jippiin tavoitteena on, että yrityksellä on tämän vuoden loppuun mennessä 25 000 Kotikiinteä-asiakasta. Kotikiinteä-yhteydessä kiinteistön talojakamoon tulee keskitin, josta kullekin asiakkaalle jaetaan HomePNA-tekniikalla 1 Mbit/s-yhteys.

Tällä hetkellä Kotikiinteän kuukausimaksu on 298 markkaa, minkä päälle tulee vielä 49 markan internet-palvelumaksu.

Jippii panostaa myös WLAN-tekniikkaanKotikiinteän lisäksi Jippiin tuotevalikoimassa on kaksi muuta laajakaistayhteyttä: xDSL ja langaton WLAN.

Varatoimitusjohtaja Roton mukaan xDSL-yhteyksien ongelmana on viimeisen "mailin" hinta, joka on vielä liian korkea: kuparikaapelin vuokraus paikallisoperaattorilta ja päätelaite. Useiden tuhansien markkojen perustamismaksut eivät houkuta tänä päivänä kotikäyttäjiä.

WLAN-tekniikka onkin se, jolla Jippii on saanut viime aikoina runsaasti positiivista julkisuutta. Jippii Freedom -liittymä on tällä hetkellä saatavilla yli 50 paikkakunnalla. Lue lisää: Jippiin WLAN-kiinnostaa

Jippiin laskelmien mukaan kattavaan peittoon tarvitaan noin 250 tukiasemaa, joiden avulla saavutettaisiin useimmat suomalaiset asutuskeskukset vielä tänä vuonna. Jippiin tavoitteena on, että Freedom-kuluttaja-asiakkaita olisi vuoden lopussa 7 500.

Freedom-liittymän nopeus on yksi megabitti sekunnissa ja kiinteä kuukausimaksu 250 markkaa. Tämän lisäksi asiakas joutuu hankkiman muun muassa WLAN-kortin.

Laajakaistassa on tulevaisuus

Jippii Groupin viestintäjohtajan Petteri Järvisen määritelmän mukaan kyseessä on laajakaistayhteys, kun yhteys on nopea, aina auki ja sillä on kiinteä kuukausimaksu.Järvisen mukaan laajakaistayhteys muuttaa nettikäytön lisäksi myös muuta mediakäyttöä: mm. radion ja television käyttö vähenee. Tulevaisuuden laajakaistapalveluja ovat muun muassa tv-lähetykset sekä musiikki- ja videopalvelut.

Nämä lisäpalvelut tuottavatkin Järvisen mukaan jatkossa arviolta 70 prosenttia kiinteiden yhteyksien liikevaihdosta.

Muutos on kuitenkin hidas, sillä Jippiin arvioiden mukaan käyttäjien enemmistö muodostaa internet-yhteyden vielä seuraavat neljä vuotta dial-up-yhteydellä, kuten modeemilla ja isdn:llä. Vuonna 2004 arvioidaan yhteyksistä olevan kiinteitä yli 20 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?