Jippiin WLAN-kiinnostaa

Jippiin langaton WLAN-kokeilu, ja tekniikan vertaaminen 3G-kännykkäverkkoihin on saanut jopa kansainvälistä huomiota.

21.12.2000 7:30

Jippii Group on kesästä lähtien kehittänyt langatonta laajakaistatekniikkaa, joka tarjoaa edulliseen hintaan nopean ja aina auki olevan internet-yhteyden.

Jippiin yhteys perustuu WLAN-standardiin, joten siinä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä. Mutta kun tekniikkaa aletaankin markkinoida teleoperaattoreille kalliiksi tulleiden 3G- ja umts-hankkeiden kilpailijana, nousee mielenkiinto uusiin ulottuvuuksiin.

CNN haastatteli Jippiin AhoaKansainvälisen CNN-uutiskanavan toimittaja haastatteli muun muassa eilen keskiviikkona Jippii Groupin johtajaa Harri Ahoa uudesta mobiilista WLAN-tekniikasta.

- Teleoperaattorit ovat maksaneet miljardeja pelkistä seuraavan sukupolven matkapuhelinjärjestelmien toimiluvista. Kehitämme parhaillaan tekniikkaa, jolla vielä tätäkin nopeampi datayhteys voitaisiin tuoda liikkuvien käyttäjien matka- ja taskumikroihin. - Sopivalla ohjelmalla nämä taskutietokoneet voidaan lähitulevaisuudessa muuttaa langattomiksi superpuhelimiksi.

- Ja mikä parasta: meidän tekniikkamme on kustannuksiltaan murto-osa umts-järjestelmän kustannuksista, eikä se edellytä kalliita lisenssimaksuja, kertoi Aho CNN:n haastattelussa.

Verkko on valmis Seinäjoki/Nurmo-alueellaEnsimmäinen lähes täydellinen verkko valmistui joulukuun puolivälissä Seinäjoki/Nurmo-alueelle. Verkkoon sisältyy 15 tukiasemaa, minkä lisäksi yksi tukiasema on Seinäjoen lentokentällä. Se mahdollistaa nopean datayhteyden esimerkiksi lentokoneen lähtöä odoteltaessa.

Seinäjoki/Nurmo-alueen verkko pystyy palvelemaan alkuvaiheessa 2000 käyttäjää ja sen kapasiteettia on jatkossa helppo kasvattaa tarpeen mukaan.

Parhaillaan Jippii kehittää WLAN-verkkoon puhelinkäytössä tarvittavaa roaming-ominaisuutta, joka mahdollistaa katkeamattoman yhteyden siirryttäessä tukiasemalta toiselle.

Jippii aikoo tarjota lähitulevaisuudessa WLAN-palveluita myös Englannissa ja Saksassa.

- Pyrimme liittoutumaan niiden 2G-matkapuhelinoperaattorien kanssa, jotka eivät saanet umts-toimilupaa, ja tarjoamaan heidän kanssaan nopeamman ja edullisemman tavan langattomiin datayhteyksiin. UMTS-lupakilpailun häviäjistä voikin tulla voittajia, sanoi Harri Aho CNN:n haastattelussa.

Compaqin uusi iPaq on ensimmäinen käsimikro, johon on saatavilla WLAN-lisäkortti. Jippii on lisäksi kehittänyt tarvittavat salaus-, tunnistus- ja reitityspalvelut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?