3G-verkko käyttöön vuodessa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Sonera sai umts-luvan Norjassa

Sonera ja norjalaisen Enitelin muodostama Broadband Mobile sai yhden neljästä Norjan myöntämästä 3G-toimiluvista. Lupamaksukin on "vain" 150 miljoonaa markkaa, joten Soneralla on syytä juhlaan.

30.11.2000 7:14

Norjan valtio myönsi neljä kolmannen sukupolven toimilupaa hakemusten perusteella 12 vuodeksi. Luvista peritään 200 miljoonan Norjan kruununeli noin 150 miljoonan markan lupamaksu.

Broadband Mobilen lisäksi toimiluvat saivat muutkin ennakkoon vahvat suosikit: Telenor, NetCom ja Tele2.

Norjan liikenneministerin Terje Moe Gustavsenin mukaan lupia myönnettäessä otettiin huomioon 3G-hankkeiden maantieteellinen ja väestöllinen kattavuus sekä verkon ja palveluiden käynnistysaikataulut.

- Näen positiivisena sen, että kaikki hakijat olivat halukkaita kattamaan suurimman osan maasta 3G-palveluillaan. Tärkeä telepoliittinen tavoitehan on, että kaikilla kansalaisilla on pääsy hyvälaatuisiin ja kohtuuhintaisiin peruspalveluihin, sanoo ministeri Gustavsen.

Umts-verkko Osloon vuodessa

Soneran ja norjalaisen Enitelin puoleksi omistama Broadband Mobile aloittaa umts-verkon rakentamisen välittömästi.Broadband Mobile täytti Norjan valtion asettamat vaatimukset niin verkon rakennusaikataulun, peiton kuin palveluidenkin osalta reilusti. Enitelin johtajan Øyvind Haugen mukaan umts-verkko otetaan käyttöön vuoden kuluessa muun muassa Oslon alueella.

- Neljän vuoden kuluessa 80 prosenttia norjalaisista asuu Broadband Mobilen umts-verkon toimialueella. Palveluissa me luotamme määrään ja laatuun. Myös hinnoittelu tulee olemaan kilpailukykyinen, lupaa Øyvind Haugen.

Haugen mukaan kustannusarviot on tehty niin, että ensimmäiset neljä vuotta ovat tappiollisia, mutta sen jälkeen Broadband Mobile kääntyy voitolliseksi.

Enitel AS on norjalaisten alueellisten sähköyhtiöiden perustama teleyritys, joka tarjoaa kiinteän verkon palveluja sekä yritys- että yksityisasiakkaille Norjassa. Enitel aloitti lokakuussa gsm-operaattorina Netcomin verkossa.

Soneralla on ennestään kolmannen sukupolven matkaviestinverkkotoimilupa Suomessa. Sen lisäksi Soneran osakkuusyhtiöllä Xfera S.A:lla (Sonera 15%) on 3G-toimilupa Espanjassa ja Soneran (42,8%) sekä Telefonican (57,2%) yhteisyrityksellä Group 3G:llä Saksassa. Tämän lisäksi Ipse-konsortiolla (Sonera 12,55%) on 3G-toimilupa Italiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?