Kulttuuriministeri Lindén: - Mobiili - Ilta-Sanomat

UMTS-lupia ei pidä huutokaupata

Kulttuuriministeri Suvi Lindénin mielestä kolmannen sukupolven matkapuhelinlupia ei tule huutokaupata eniten tarjoavalle. Silloin kuluttaja maksaa viimekädessä koko laskun, hän huomauttaa.

17.11.2000 16:20

-Suomi oli ensimmäisten joukossa tekemässä umts-asiassa päätöksiä ja Suomen linja on ollut oikea, kulttuuriministeri sanoo painokkaasti digitodayn haastattelussa.

Päätöksen pääarkkitehtiä, liikenneministeri Olli-Pekka Heinosta on jälkikäteen hiillostettu toimilupien myöntämisestä ilmaiseksi, kun lähes kaikki Keski- ja Etelä-Euroopan maat ovat keränneet operaattoreilta miljardeja markkoja pelkistä verkon rakennusluvista.

-Verkkojen on oltava koko maan kattavia ja tarjottava valtakunnan koko elinkeinoelämälle tasapuoliset toimintamahdollisuudet, Lindén korostaa.

Hän ei lämpene myöskään tietotekniikkahankintojen verohelpotuksille.

-Saahan vähennyksiä jo nyt, jos osoittaa käyttävänsä kotitietokonetta myös työntekoon. Hallitus haluaa virtaviivaistaa verotusta, enkä usko että uudet vähennykset tulevat menemään hallituksessa läpi.

Huomio sisältöihin

-Tietoverkkojen sisällöissä meillä on seuraava iso kysymys. Suomi on jo nyt tietoteknologian kärkimaa, mutta hallitusohjelmassa Suomi halutaan nostaa myös sisältöteollisuuden kärkimaaksi.

-Sisältö ja teknologia ovat sulautumassa konvergenssin myötä - niistä on vaikea puhua toisistaan irrallisina. Niinpä tutkimus- ja kehityspanoksia tulee ohjata myös sisältöjen kehittämiseen, ministeri pohtii.

Lindén vetää viime kesänä käynnistettyä sisältötyöryhmää, joka selvittää millaista kulttuuriteollista sisältötuotantoa Suomessa tulisi harjoittaa.

-Onhan se mielenkiintoista, kun Nokiakin kertoo olevansa mukana elämysteollisuudessa, ministeri naurahtaa.

"Olen sähköpostifriikki"

-Minulla on sähköposti koko ajan auki, katson saapuneet viestit monta kertaa päivässä myös kotona Oulussa ollessani, Lindén tunnustaa.

Sekä ministerin Oulun että Helsingin tukikohtien tietokoneet ovat jatkuvasti kovassa käytössä.

-Vaikka en useinkaan pääse heti vastaamaan, pyrin kuitenkin vastaamaan itse. Minulle sähköposti on työkalu, jota ilman olisi vaikea olla, Lindén sanoo.

Kulttuuriministerille tulee päivittäin parikymmentä viestiä, joista suurin osa on oman talon sisäisiä; roskapostia tulee hyvin vähän. Pinnalla olevat kuumat kysymykset, esimerkiksi opintuen leikkaussuunnitelmat, tekevät viestimääriin piikkejä.

-Ministerikohtaiset erot ovat kuitenkin aika suuret, Lindén huomauttaa.

Kulttuuriministeri on poikkeuksellisen edistyksellinen tietotekniikan käyttäjä; hän valmistui Oulun yliopistosta pääaineenaan tietotekniikka ja teki gradunsa kansanedustajien tietotekniikan käyttötaidoista.

Lindén osallistuu internet-pohjaiseen mielipidekyselyyn The Planet Projectiin, jossa selvitetään erityisesti nuorison arvomaailmaa eri puolilla maailmaa. Kahdeksalla kielellä toteutettavan kyselyn toteuttaa tietotekniikkayritys 3Com. Kyselyyn voi osallistua osoitteessa www.planetproject.com huomiseen puoleenyöhön saakka.

Arkadianmäki valmiustilassa

Lindénin mukaan kansanedustajilla on halua hyödyntää tietotekniikkaa enemmän kuin mikä on välttämätöntä.

-Eduskunnan ulkopuolelta tulleilla on usein paremmat tietotekniset valmiudet. Jos edustajalla ei ole omaa aktiivisuutta, kiireeseen vedoten on helppo panna avustaja asialle, Lindén huomauttaa.

-Lähes kaikilla edustajilla on jo omat nettisivut ja käytännössä kaikki ovat havainneet sen edut työssään. Esimerkiksi Risto Kuisma ei hallinnut tietotekniikkaa aiemmin lainkaan, mutta kun nuorsuomalaiset panivat yhteistyön ehdoksi tietokoneen ja sähköpostin käyttötaidon, oppi meni nopeasti perille, Lindén naurahtaa.

Sihteeri korvasi Communicatorin

Lindén käytti aiemmin Nokia Communicatoria myös sähköpostien lukemiseen.

-Huonoin tuloksin, ministeri naurahtaa. Yksi isoimpia ongelmia oli hidas siirtonopeus. Ministeri vaihtoi pian takaisin elävään sihteeriin.

Nyt ministerillä on punainen Nokia 8210, jota hän käyttää lähinnä puhelimena ja herätyskellona. Myös tekstiviestejä liikkuu jonkin verran, mutta salainen puhelinnumero pitää liikenteen yleensä yksisuuntaisena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?