Mobiili

Jyväskylässä sähköverkosta laajakaistainen tiedonsiirtoverkko

Julkaistu:

Mikä on verkko yhdistää tehokkaimmin kotitaloudet? Vastaus ei suinkaan ole kaapeli-tv-verkko tai puhelinten lankaverkko. Sähköverkko löytyy lähes jokaisesta taloudesta ja yrityksestä, ja sitä voidaan käyttää ilman sähköiskuja myös laajakaistaisena tiedonsiirtoverkkona.
Sonera Entrum , Jyväskylän Energia, ja saksalainen ONELINE ryhtyvät selvittävät yhteistyössä sähkönjakeluverkkojen teknistä ja kaupallista hyödyntämistä sekä kiinteistöjen sisäisenä nopeana tiedonsiirtoyhteytenä että laajakaistaisena yhteytenä kiinteistöstä yleiseen televerkkoon.

Yhteistyön yhteydessä toteutetaan muun muassa mittauksia varten ensin alustava kenttäkoe, jonka jälkeen kokeilua on tarkoitus laajentaa pilotoinniksi Jyväskylän Energian asiakaskunnassa.

Yhtiöt päättävät yhteisen liiketoiminnan käynnistämisestä kokeiluista saatujen kokemusten perusteella, mutta kaupalliset palvelut on tarkoitus aloittaa vuoden 2001 aikana.

ONELINEn sähköverkkotiedonsiirtoratkaisulla asiakkaille voidaan tarjota sekä normaaleja puhelinyhteyksiä kuin myös pääsyä internettiin jopa kahden megabitin tiedonsiirtonopeudella, joka on noin kolmekymmentä kertaa suurempi kuin yhden isdn-kanavan tiedonsiirtonopeus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjimmiltaan sähköverkkotiedonsiirrossa on kyse siitä, että sähkönjakeluverkossa siirretään normaalin sähkön lisäksi myös puhe- ja datasignaaleja.

Sonera ja Jyväskylän Energia ovat selvittäneet olemassa olevan sähkönjakeluverkon hyödynnettävyyttä nopeaan tiedonsiirtoon jo kaksi vuotta ja nyt solmittu sopimus on luonnollinen jatke aiemmalle yhteistyölle.

- Sonera on pitkään etsinyt todellisia vaihtoehtoja televiestintäpalveluiden tarjoamiseksi loppuasiakkaille erityisesti niillä maantieteellisillä alueilla, missä Soneralla ei ole käytettävissään omaa liityntäverkkoa.

- Sähköverkkotiedonsiirto alkaa näyttää mahdolliselta ratkaisulta sekä niin kiinteistöjen sisäisessä nopeassa tiedonsiirrossa kuin laajakaistaisena liityntäverkkoratkaisuna, kertoo Sonera Entrum Oy:n kehitysjohtaja Ari Harjula kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää