10-vuotias tyttö vingutti netti­pelissä äitinsä luotto­korttia yli 2800 euron edestä – vasta epä­toivoinen soitto radio-ohjelmaan toi avun

Viikon keskustelun jälkeen pankki päätyi palauttamaan yli 2500 punnan ostokset, mutta vasta, kun kiistasta oli kerrottu medialle.

Roblox on suosittu verkkoalusta, josta löytyy tuhansia erilaisia pelejä, joita voi pelata maksutta. Peliin voi upottaa rahaa erilaisina mikromaksuina, kuten muuttamalla hahmon ulkoasua.

10-vuotias tyttö käytti vanhempiensa tietämättä yli 2500 puntaa (reilut 2800 euroa) pelinsisäisiin ostoksiin suositussa Roblox-pelissä, uutisoi BBC. Tapaus sattui Walesissa.

Tytön 44-vuotias äiti Georgina Munday kertoo BBC:lle luulleensa aluksi jonkun hakkeroineen tyttärensä käytössä olleen iPadin, jolla ostot oli tehty. Pian kuitenkin selvisi, että autistinen tytär oli onnistunut vaihtamaan laitteeseen liitetyn tilin salasanan, jolla ostot piti vahvistaa.

Tytär ei kuitenkaan äidin mukaan täysin ymmärtänyt, millaisista summista puhutaan. Ostoja kertyi yhteensä satoja, joista pääosa oli suuruudeltaan 20 puntaa. Kaiken kaikkiaan luottokortilta veloitettiin yli 2500 puntaa.

Lue lisää: Riku Niemisen poika käytti 3200 euroa kännykkäpeliin – näin Supercell kommentoi

Lue lisää: Kiusaaja vei Ilonan, 11, viikko­rahat – lasten suosikki­pelissä on käsittämätön haavoittuvuus

Hoitajana työskentelevä äiti otti nopeasti yhteyttä Tesco Bankiin, joka kieltäytyi palauttamasta rahoja. Tesco sysäsi vastuun Applelle, jonka sovelluskaupan kautta ostot oli veloitettu.

Apple puolestaan pesi kätensä sopasta viitaten sovelluskauppansa ehtoihin. Applen mukaan lasten käyttämät tilit voi säätää siten, että vanhempien pitää hyväksyä erikseen kaikki ostot. Yhtiö myös muistutti ettei lasten tulisi tietää salasanoja, saada pääsyä FaceID- tai TouchID-toimintoihin, joita voi tarvita oston hyväksyntään.

Vaikeassa tilanteessa ollut äiti kertoi tapahtuneesta BBC Radio 4:n kuluttajaohjelmalle You and Yoursille. Pian sen jälkeen Tesco Bankista soitettiin äidille ja ilmoitettiin, että rahat voidaan sittenkin palauttaa uudelleenharkinnan jälkeen.

– Itkin. Se oli helpotus. Taakka putosi harteiltani, Munday kertoi ohjelmassa helpottuneena.

Tesco maksoi lisäksi Mundaylle 50 euron korvauksen.

BBC:n jutun perusteella tyttären Roblox-pelit on ainakin toistaiseksi pelattu. Äidin mukaan vanhemmat ovat tarkkana siitä, mitä tekee älylaitteella.

– Lapset ovat nykyisin askeleen edellä meitä vanhempia. Luulimme, että tämä Roblox on melko viaton peli, joka näyttää yksinkertaiselta. Mutta siellä on kokonainen maailma, josta emme tienneet mitään, äiti kommentoi BBC:lle.

Roblox kertoi BBC:lle yhtiön tukisivuilla olevan kattavat ohjeet, miten toimia yllätyksenä tulleiden veloitusten kohdalla. Peliyhtiöstä myös muistutettiin, että vanhemmille tarjotaan toimintoja, joilla voi tarkkailla lapsen pelitilin rahankäyttöä.

ROBLOXIN takana oleva Roblox Corporation aloitti vuonna 2021 New Yorkin pörssissä. Yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä 22,4 miljardia euroa. Vuoden 2022 liikevaihto oli 2,2 miljardia dollaria, mutta tappiota tuli myös lähes miljardia.

Fakta

Roblox

Vuonna 2006 julkaistu Robox on ilmainen monen pelaajan verkkopelialusta, jolla on yli 55 miljoonaa päivittäistä pelaajaa. Roblox on käytettävissä Windowsilla, iOS:llä, Androidilla ja Xbox Onella.

Robloxin sisällä on tuhansia minipelejä ja miljoonia pelimaailmoja. Pelaajat voivat luoda ja jakaa omia pelimaailmojaan tutuille tai tuntemattomille. Monet suosituimmista minipeleistä perustuvat johonkin valmiiksi suosittuun formaattiin, kuten Netflix-hitin Squid Gamen peleihin.

Pelissä pelaaja on vapaa tekemään mitä haluaa, kuten rakentamaan, leikkimään, pelaamaan tai kisaamaan muiden kanssa. Useimmille pelaajille Roblox on tapaamispaikka, jossa voi kuluttaa aikaa kavereiden tai tuntemattomien kanssa.

Robloxissa ohjataan hahmoa, jonka ulkonäköä voi muuttaa ostamalla Robux-valuutalla vaikka uuden paidan tai hatun.

Roblox-pelaajista huomattava osa on alaikäisiä. Pelin PEGI-ikäraja on 7, App Storessa ikärajaksi on merkitty 12, Play Store suosittelee peliä yli 10-vuotiaille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?