Viime viikolla selvisi, miltä pelit näyttävät lähi­tulevaisuudessa – ja näky on upea

Unreal Engine 5 -pelimoottori mahdollistaa järisyttävän upeat grafiikat, mutta megaluokan peleissä joudutaan yhä tekemään kompromisseja.

Unreal Engine 5.2:n tehoja ja tarjoamia mahdollisuuksia esiteltiin hiljattain.

Epic Games esitteli Yhdysvalloissa pidetyssä pelinkehittäjien ykköstapahtumassa GDC:ssä suositun Unreal Engine -pelimoottorinsa 5.2-versiota.

Epic näytti tapahtumassa videoita ja yhden reaaliaikaisen demon, joiden perusteella pelimoottorin tarjoamat mahdollisuudet näyttävät häikäisevän hienoilta.

Kenties vakuuttavin näytetty osuus oli tekninen demo, jossa ajetaan autoa metsässä. Kuvankauniilla demolla näytettiin, miten yksityiskohtaisesti auto likaantuu ajettaessa, kuinka maalipinta reagoi valoon ja ympäristö auton liikehdintään. Pikkukivet ja sora lentävät renkaiden alta.

Demon avulla esiteltiin myös, miten helposti ja nopeasti pelimoottorilla on mahdollista muokata ympäristöä. Muutokset näkee välittömästi.

Peleissä varsinkin kasvojen animointi mahdollisimman aidonnäköisesti on yhä yksi isoimmista haasteista. Epic esitteli Unreal Enginen saavutuksia kasvojenmallinnuksessa Senua’s Saga: Hellblade II -pelillä. Jälki on näyttävää, muttei täydellistä. Erityisesti huulten liikehdintä pistää vielä silmään.

Lords of the Fallen -peli sai ruutuaikaa, kun kehittäjät kehuivat, miten pelimoottori mahdollistaa muun muassa monipuolisen hahmoeditorin. Videolla syvennytään myös siihen, miten hahmojen käyttämien esineiden tai vaikkapa hiusten yksityiskohdat vaikuttavat hahmon mikroliikkeisiin. Nämä taas tuovat oman ripauksensa tietynlaista ”aitoa liikehdintää”, kuten tekijät kuvailevat.

Upeista videoista huolimatta lähes aidontuntuisia grafiikoita on turha odottaa peleihin vielä hetkeen. Syy on siinä, että kotikoneiden laskentatehot eivät yksinkertaisesti vielä riitä.

Tehoa vie erityisesti ihmiskasvojen ja hiusten animointi, josta on helppo tunnistaa erot pelin ja oikean maailman välillä. Myös veden, savun ja tulen luonnonmukainen mallintaminen on myös vaikeaa.

Pelit eivät myöskään vielä taivu ketterästi pienten ja sattumanvaraisten yksityiskohtien simulointiin. Täydellisestä ”arkipäivän realismista” on nykyisellään turha edes haaveilla Grand Theft Auton kaltaisessa avoimen maailman pelissä, jossa npc:t eli tietokonehahmot jo touhuavat omiaan, mutta hyvin rajatusti.

Epicin demot ja videot antavat kuitenkin silmäyksen siihen, miltä pelien tulevaisuus näyttää. Ja se on upean näköinen.

Tämän hetken kenties kaunein peli grafiikoiltaan on Cyberpunk 2077:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?