Suomen suurin tieto­kone­festari hakee uutta suuntaa – jopa puolet lanittajista katosi

Lanit eli verkkopelitapahtumat kokivat kävijäkadon koronapandemian seurauksena. Suomen suurimmassa tapahtumassa uskotaan yhä vahvasti lanien vetovoimaan.

Assembly Summer 2018 -tapahtuma keräsi yli 3000 lanittajaa omien koneiden kanssa Helsingin Messukeskukseen.

Tappoiko korona lanit eli verkkopelitapahtumat?

Ei ihan, mutta siitä alkoi uusi aikakausi. Lisäksi yhdellä osa-alueella tuli reilusti takapakkia: lanittajat eli oman tietokoneen kanssa tapahtumaan saapuvat kävijät ovat nimittäin kadonneet.

Näin voi päätellä Suomen suurimman verkkopelitapahtuman Assemblyn toimitusjohtajan Lassi Nummen Ilta-Sanomille antamista kommenteista.

Assemblyn perinteinen talvitapahtuma järjestettiin helmikuun lopulla Helsingin Messukeskuksessa. Winter 23 -tapahtuma keräsi neljän päivän aikana 13 000 kävijää, joista 1300 oli lanittajia.

Assemblyilla on ollut parhaimmillaan jopa 4000 lanittajaa eli kävijää oman tietokoneen kanssa.

Vertailukohtana toimii viimeinen ennen koronaa helmikuussa 2020 järjestetty Winter-tapahtuma, joka keräsi peräti 2200 lanittajaa. Kävijämääriltään selvästi suurempi Summer-tapahtuma keräsi vuonna 2019 peräti 4000 lanittajaa, kun kesällä 2022 konepaikkoja rakennettiin vaan 1600:lle.

Talvitapahtuman osalta lanittajien määrä on pudonnut vuoden 2014 tasolle. Kesätapahtuman osalta pitää palata aina 90-luvulle asti.

Fakta

Assembly on vuonna 1992 alkanut tietokonefestivaali. Teleoperaattori Telia osti enemmistöosuuden tapahtuman taustayhtiöstä kesällä 2016.

Ensimmäinen tapahtuma keräsi 700 kävijää Kasavuoren koulukeskukseen Kauniaisiin. Vuodesta 1994 eteenpäin tapahtumat on järjestetty lähes poikkeuksetta messu- ja jäähallien kokoisissa tiloissa. Tapahtuma on järjestetty jo 45 kertaa.

Tapahtuman juuret ovat demoskenessä eli tietokoneiden avulla luoduissa taideteoksissa ja peleissä. Demojen lisäksi pelaaminen, cosplay ja musiikki ovat nykyisin osa tapahtuman identiteettiä.

Suuremman kesätapahtuman rinnalle perustettiin talvifestarit vuonna 2007. Kesätapahtumassa on ollut parhaimmillaan yli 4000 kävijää oman tietokoneen kanssa.

Nummi kertoo, että koronan aikana menetettiin ikäryhmä, joka ei päässyt kokemaan lanitusta. Lan-kulttuurissa suusta suuhun -markkinointi ja kavereiden kanssa hengailu ovat isossa osassa.

– Nuoremmat ryhmät ja perhepaikat ovat nousussa, mutta yli 22-vuotiaissa on käynyt kato. Yli kolmekymppinen lanittaja ei ole kovin yleinen wintereillä, mutta summereilla oldskoolereita (pitkäaikaisia, vanhempia kävijöitä) näkee enemmän, Nummi taustoittaa.

Nummi ei kommentoi konepaikkojen romahduksen vaikutusta tapahtuman kumppanimyyntiin tai firman liikevaihtoon. Halvempi kävijälippu (joka ei sisällä omaa konepaikkaa) tuo toki lisää vierailijoita, mutta toisaalta keskiostos laskee.

– Ehdottomasti voidaan korvata (lanittajat) kävijälipuilla, mutta meillä on tavoitteena tehdä mahdollisimman hyvä tapahtuma tyytyväisille asiakkaille. Sillä ei ole suurta merkitystä, tuleeko lan-lipulla vai muuten vaan paikan päälle, kunhan tulee ja viihtyy.

Pääosa lanittajista pelaa jotain tietokoneella.

Winter 2023 -tapahtuman kävijäkyselyn mukaan 40 % oli ensikertalaisia, kertoo Nummi. Heistä peräti 70 % sanoi tulevansa kesätapahtumaan.

– Tämä antaa uskoa tulevaan ja kasvuun. Lisäksi meillä on Assyilla poikkeuksellisen korkea asiakastyytyväisyys. Meillä mitataan tyytyväisyyttä NPS-mittarilla, joka oli kesätapahtumassa 70/100 ja talvitapahtumassa 68.

NPS-mittarin asteikko on -100–100. Miinuksen puolella oleva tulos on huono, nolla tarkoittaa hyvää, 30–70 loistavaa ja sen yli menevät erinomaista. Kävijät ovat Nummen mukaan erityisesti hehkuttaneet ohjelmatarjontaa: cosplayta, musiikkia, messualuetta ja esports-turnauksia.

Uusia ohjelmaideoita pyöritellään jatkuvasti, mutta esimerkiksi demoista (tietokoneiden avulla luotuja teoksia, kuten taidetta tai pelejä) ei olla luopumassa. Esportsia halutaan laajentaa, kuten myös yleisölle tarkoitettuja kilpailuja ja avoimia pelipisteitä.

– Myös erilaiset seminaarikeskustelut toimivat etenkin kesällä, kun peliteollisuuden edustajat ja demoporukat ovat paikalla.

Esports on ollut yksi suosituimmista ohjelmanumeroista jo pidemmän aikaa.

Nummi ei usko lanittamisen parhaiden päivien olevan historiaa. Lanittajakadosta huolimatta vierailijoita on ollut ihan hyvin, joten usko uuteen nousuun on vahva.

– Kyllähän porukassa pelaaminen on kivempaa. Kasvun merkit ovat ilmassa, mutta koska päästään huippuvuosien tasolle... en osaa sanoa. Nyt tavoitteena on kasvaa vuosi vuodelta, Nummi muotoilee.

Toimitusjohtaja muistuttaa pelaamisen ja kaiken siihen liittyvän kasvaneen koronapandemian aikana merkittävästi. Hän näkee Assemblyn kaltaiselle tapahtumalle, joka niputtaa yhteen pelaamisen, esportsin, striimaamiseen ja kaiken näihin liittyvän, löytyvän kysyntää jatkossakin.

– Pitää myös muistaa, että tällaisia ikärajattomia ja päihteettömiä tapahtumia, joissa pääsee kokemaan festaritunnelmaa, ei Helsingissä tai Suomessa juuri järjestetä, Nummi huomauttaa.

Moni kävijä tykkää koristella konepaikkansa näköisekseen.

Assemblyn lisäksi LanTrek, Vectorama ja Insomnia ovat menettäneet lanittajia koronavuosina. LanTrek on Pirkanmaan suurin verkkopelitapahtuma, Vectorama puolestaan Pohjois-Suomen ja Insomnia taas Satakunnan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?