Ruotsalaislähiössä kokeillaan yllättävää tapaa saada nuoret pois kaduilta

Ruotsalaiskunta teki linjauksen, jonka toivotaan ehkäisevän tulevaisuudessa nuorten päätymistä väärälle polulle.

Pelaajia kotimaisessa Assembly Winter 2023 -tapahtumassa.

13.3. 11:31

Voisiko peleistä, pelaamisesta ja esportsista olla apua nuorisojengien muodostumisen ja kasvun ehkäisemisessä? Näin uskotaan ainakin yhdessä ruotsalaiskunnassa.

SVT uutisoi Tukholman naapurikunnan Botkyrkan päättäneen syksyllä 2022, että siellä esports lasketaan urheiluksi. Tällöin sen parissa toimivat voivat hakea samoja avustusrahoja kuin vaikka paikallinen salibandyseura.

Yksi paikallisista esports-järjestöistä on voittoa tavoittelematon Konsolsport, jonka ensimmäinen esports-tila avataan pian. Siellä järjestetään avoimia peli-iltoja, mutta myös turnauksia.

– Tarkoitus on saada nuoret tuntemaan, että heidät huomioimaan, Konsolsportin perustaja Lukas Hepokangas kertoo SVT:lle.

Peli-illoilla ja harrastusmahdollisuudella pyritään tarjoamaan nuorille mielekästä tekemistä, mutta myös pitämään heidät poissa kaduilta ja rikosten parista. Botkyrkanin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimikunnan puheenjohtajan Robert Aslanin mukaan kyseessä on merkittävä ja tärkeä investointi nuoriin kohdistuen.

Lue lisää: Mikä on sopiva määrä pelaamista lapselle? Nyt puhuu entinen huippu­pelaaja ja isä

SVT:n jutun yhteydessä olevalla videolla vieraillaan Värmdön kunnassa olevassa pelitilassa. Siellä aikaa viettävät nuoret kertovat pelaamisen olevan hyvä tapa irrottautua arjen murheista, mutta myös tutustua tuntemattomiin.

– Jos puhumme kustannuksista, ne ovat pienet verrattuna moniin muihin ponnisteluihin, joita tarvitaan myöhemmin, jos nuoret eivät löydä positiivisia vapaa-ajan viettotapoja, sanoo ryhmänjohtaja David Arefjärd Värmdön kunnan kulttuuri- ja vapaa-ajan toiminnasta SVT:lle.

Botkyrkanissa ollaan myös havahduttu kustannuksiin. Hepokankaan mukaan alati kasvavat luokkaerot näkyvät myös esports- ja peliharrastuksessa, koska monilla vähävaraisilla ei ole varaa hankkia pelaamiseen tarvittavaa laitteistoa.

Esports-tason pelilaitteisto maksaa Hepokankaan mukaan jopa 30 000 kruunua eli reilut 2600 euroa. Halvemmallakin koneella pääsee alkuun, mutta silti puhutaan helposti yli puolesta tonnista.

Botkyrkan kunta kuuluu Tukholman lääniin. Vuonna 2020 kunnan asukasluku oli reilut 90 000 henkeä. Yli puolet kunnan asukkaista on ulkomaalaistaustaisia.

Botkyrka luokitellaan usein yhdeksi Tukholman lähiöistä, sillä alueen asukkaat kärsivät rikollisuudesta, väkivallan uhasta ja ovat sen myötä usein haluttomia osallistumaan rikollisia vastaan käytäviin oikeusprosesseihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?