Hämmentävät videot leviävät: Obama, Trump ja Biden nokittelevat – eikä mikään ole aitoa

Presidenttikolmikon väliset pelivideot trendaavat varsinkin TikTokissa. Kaikki videolla kuultavat kommentit on väärennetty tekoälyllä.

Pelivideoihin on laitettu tekoälyn avulla Barack Obama, Donald Trump ja Joe Biden puhumaan keskenään. Suosituimpien videoiden näyttökerrat ovat useita miljoonia.

3.3. 10:52

Sosiaalisen median alustoilla on viime viikkoina levinnyt miljoonia näyttökertoja saaneita videoita, joita tähdittävät Yhdysvaltain nykyinen presidentti Joe Biden ja ex-presidentit Barack Obama sekä Donald Trump.

Nyt trendaavilla videoilla presidentit kettuilevat toisilleen pelatessaan erilaisia pelejä, kuten Minecraftia, Counter-Strikea, Elden Ringiä ja Grand Theft Autoa. Videoita on pilvin pimein varsinkin TikTokissa, jossa niiden yhteenlasketut näyttökerrat lasketaan jo kymmenissä miljoonissa näyttökerroissa.

Videoilla eivät luonnollisestikaan esiinny oikeat presidentit.

Kolmikon sanomiset ovat tekoälyllä tehtyjä digitaalisia väärennöksiä, deepfakeja. Tekoälyn tuottama ääni on pelottavan aidonkuuloista.

Trendaavissa pelivideoissa tekoälyä on käytetty huumorimielessä, mutta väärinkäytön mahdollisuus on olemassa. Ei ole vaikea kuvitella deepfakella tehtyä videota, jolla joku mainituista presidenteistä kommentoisi jotain mielipiteitä jakavaa vaikka maahanmuuttoon tai sotiin liittyen.

Eikä se olisi edes ensimmäinen kerta. Viime keväänä Ukrainan presidentistä Volodymyr Zelenskyistä julkaistiin deepfake-video, jolla hän kehottaa ukrainalaisia laskemaan aseensa ja palaamaan kotiinsa.

Lue lisää: Zelenskyiä vastaan iskettiin likaisella tempulla – presidentti kuittasi heti takaisin

Lue lisää: TikTok kielletään nyt useissa maissa – syy on tämä

Millaisia TikTokissa kiertävät videot kolmikosta sitten oikeasti ovat? Ilta-Sanomat tutustui.

Huumorilla tehdyillä videoilla presidentit puhuvat stereotyyppisen pelaajan tavoin. Pelislangi on hallussa, kolmikko kinastelee kaverillisesti ja pientä kettuilua on jatkuvasti aistittavissa.

IS:n katsomilla videoilla kommentit olivat ajoittain tylyjä ja asiattomia, mutta eivät kuitenkaan esimerkiksi rasistisia.

Eräällä GTA-videolla kuullaan muun muassa seuraava keskustelu:

Biden: Haloo? Onko kenelläkään täällä mikrofonia?

Obama: Joo on, kuinka niin?

Biden: Ei kun mietin vain, että voisiko joku auttaa minua myymään kokaiinibisnekseni? Varasto on täysi.

Obama: Tietenkin voin auttaa. Kutsu minut moottoripyöräkerhoosi.

Tällä videolla kolmikon Elden Ringin pelaamisesta on huimat 2,7 miljoonaa näyttökertaa.

Biden: Tämä pomo on niin saatanan tyhmä.

Obama: Oletko yhä jumissa Margitissa?

Biden: Joo, tämä vitun paskapää väistelee iskujani.

Trump: Olet niin paska.

Biden: Turpa kiinni! Sinulla on 500 tuntia tässä pelissä, ja tämä on minun ensimmäinen läpipeluuni.

Obama: Voi luoja, voitteko molemmat olla hiljaa? Yritän tehdä läksyni.

Biden: Onko tehtäväsi päätellä, miten monta pommia tarvitaan tappamaan sata lasta Afganistanissa?

Tältä puolestaan kuulostaa kolmikon yhteispelaaminen CS:sä:

TekoälYLLÄ tehdyt videot ja äänet ovat jo aiheuttaneet ongelmia TikTokissa.

Mashable kirjoitti helmikuussa TikTokin poistaneen alustaltaan mainoksen, jossa podcast-keisari Joe Rogan ylisti seksuaalista halua kasvattavaa tuotetta miehille. Video oli deepfakella tehty väärennös.

Associated Press puolestaan uutisoi tammikuussa videosta, jolla Biden puhuu oikeasti tankeista, mutta tekoälyllä luodussa versiossa kommentoi loukkaavasti transsukupuolisia. AP kertoo myös Hillary Clintonin, Bill Gatesin ja Emma Watsonin päätyneen väärennettyihin videoihin tai äänitteisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?