Harry Potter -fanien unelma­­peli kiihdyttää tunteita – vaaditaan boikottiin, vaikkei J.K. Rowling ole mukana

J.K. Rowling ei ole osallistunut alkuvuoden pelitapauksen tekoon, muistuttaa pelinkehittäjä Avalanche Software.

Hogwarts Legacyssa pääsee lentämään luudalla, mutta huispausta ei voi pelata.

10.2. 12:12

Alkuvuoden ylivoimainen pelitapaus on Harry Potterin universumiin sijoittuva Hogwarts Legacy.

Peli julkaistiin tänään perjantaina maailmanlaajuisesti pc:lle, PlayStation 5:lle ja Xbox Seriesille, mutta Deluxe-version tilanneet pääsivät pelaamaan jo tiistaina. PS4:lle ja Xbox Onelle peli ilmestyy 4.4. ja Nintendo Switchille 25.7.

Avoimen maailman roolipelin tapahtumat sijoittuvat 1800-luvulle aikaan ennen Harry Potter -elokuvia. Pelaaja luo hahmon, joka hallitsee harvinaisen kyvyn, jonka avulla selvitetään Tylypahkaan sijoittuvaa mysteeriä.

Tylypahkaan pääsee tutustumaan täysin vapaasti.

Pelin lähtökohdat ja taustat huomioiden siitä ennustetaan vuoden 2023 parhaiten myyneet pelit -listan yhtä kärkinimeä. Avalanche Software näyttää arvioiden perusteella onnistuneen pitkälti lunastamaan pelaajien odotukset.

Metacritic listaa pelin arvosanaksi kriitikoilta 8,6/10, kun arvioita on annettu lähes sata. Pelaajien arvosana on samaisella sivustolla tuhannen arvion jälkeen 8,9/10.

Pelin suurta avointa maailmaa on kehuttu, kuten myös yleistä tunnelmaa. Monessa arviossa sitä kutsutaan Harry Potter -fanien unelmien täyttymykseksi. Tarinaa on sen sijaan moitittu monessa arviossa tylsäksi ja ohueksi.

Ilta-Sanomien laajempi ja perinpohjainen arvio pelistä julkaistaan helmikuun aikana, mutta toimittaja Iida Hallikainen kirjoitti ensitunnelmistaan seuraavasti:

Tähän mennessä peli on tarjonnut elokuvamaisen elämyksen, upeita maisemia ja grafiikoita, rutkasti tekemistä ja valtavan, avoimen maailman. Tylypahkassa on aito tunnelma. Linnan käytävät pursuavat mysteerejä, metkaa elokuva-musiikkia ja tosifaneille tuttuja nimiä. On kutkuttavaa rikkoa sääntöjä ja käydä ostamassa ensimmäiset taikatarvikkeet Tylyahosta.

Lue lisää: Kommentti: Vihdoinkin! Tyly­pahkan ovet aukesivat vuoden odotetuimmassa pelissä ja tällaista en uskaltanut edes toivoa

Hahmoeditorilla saa luotua haluamansa näköisen hahmon. Pelissä voi luoda myös transhahmon.

Ennen julkaisua, mutta varsinkin sen kynnyksellä, keskustelua on ollut myös Harry Potterin luoneen J. K. Rowlingin transfobisiseksi luonnehdituista kommenteista.

Brittikirjailijan kommentit ovat puhuttaneet jo vuodesta 2018 asti, mutta vuonna 2020 moni Harry Potter -fani käänsi selkänsä Rowlingille.

Lue lisää: J.K. Rowlingin kommentit transsukupuolisuudesta nostattivat somemyrskyn – Harry Potter -fanit raivoissaan

Rowlingin kommenteista tuohtuneet ovat vaatineet Hogwarts Legacyn boikotointia. Jotkut ulkomaiset pelimediat ovat jättäneet arvioimatta pelin vedoten kirjailijan kommentteihin.

Hogwarts Legacyn sivuilla alleviivataan, ettei J.K. Rowling ole osallistunut millään tavalla pelin luomiseen. Hän kuitenkin hyötyy suoraan pelin menestyksestä, koska omistaa Harry Potter -immateriaalioikeudet.

J.K. Rowlingin kommenteista huolimatta pelissä on transhahmo, joka asustaa Tylyahossa. Pelinkehitykseen osallistuneen Portkey Gamesin edustaja kertoi IGN:lle, että peliin haluttiin mukaan laaja hahmokaarti, joka edustaa myös pelaajakuntaa, LGBTQIA+-yhteisö mukaan lukien.

Boikotointivaatimukset eivät ole vaikuttaneet myyntilistojen perusteella Hogwarts Legacyn suosioon. Se on ollut koko viikon pc:llä Steamin ja Epicin myydyin peli, minkä lisäksi se rikkoi jo ennen julkaisua Twitchin yksinpelien katsojaennätyksen 1,28 miljoonalla samanaikaisella katsojalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?