Suomen esports-liitossa meni kuppi nurin venäläisten tempusta – ”Kyse on selkeästä provokaatiosta”

Venäläispelaajat on suljettu pois esportsin EM-kisoista, mutta MM-kisoihin he ovat tervetulleita.

Suomen elektronisen urheilun liitto ei hyväksy Venäjän tai venäläisten kilpailemista MM- tai EM-kisoissa.

1.2. 20:30

Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL ry) jatkaa kansainvälisen esports-liiton IESF:n järjestämien MM-kisojen boikotoimista. Viime vuonna liitto boikotoi MM-kisoja sekä EM-kisoja, koska niissä sallittiin venäläispelaajien kilpaileminen.

Ainakin täksi vuodeksi venäläiset on rajattu EM-kisojen ulkopuolelle, mutta MM-kisoihin he ovat yhä tervetulleita, joten liiton boikotointi jatkuu sen osalta.

Lue lisää: Venäjän osallistuminen on liikaa – Suomen esports-liitto boikotoi EM- ja MM-kisoja

LiitON uudessa kannanotossa todetaan, että ajatus venäläispelaajien palaamisesta kansainvälisille kilpakentille ei tule kuuloonkaan nykytilanteessa.

– Ukrainalaisten puolustaessa maataan ja Venäjän jatkaessa siviileihin ja infrastruktuuriin kohdistuvia pommituskampanjoita, pidämme kestämättömänä ja häpeällisenä sitä, että urheilumaailmassa yhä useampi taho nostaa esille venäläisten urheilijoiden paluun kilpakentille, liiton puheenjohtaja Otto Takala kommentoi.

– Ukrainalaisten sotiessa maansa puolesta, meidän on tehtävä osaltamme kaikki voitava näyttääksemme Venäjälle, että sen toimintaa ei voi hyväksyä. Jokainen pienikin teko asian puolesta on arvokas, Takala jatkaa.

Liiton mukaan Venäjän poliittinen peli on nähtävissä selvästi myös esportsissa. Kannanotossa sanotaan Venäjän esports-liiton (RESF) perustaneen hiljattain oman paikallisosaston niin sanottuun Luhanskin kansantasavaltaan, joka on Venäjän yksipuolisesti syksyllä 2022 maahansa liittämä alue.

– Kyse on selkeästä provokaatiosta, jossa RESF paitsi tunkeutuu toisen kansallisen lajiliiton alueelle, myös sotkeutuu voimakkaasti Putinin laittomaan sotaan, jyrähtää Takala.

Lajiliitot eivät voi vaikuttaa suurten kansainvälisten turnausjärjestäjien linjauksiin, sillä loppupeleissä kaikki valta on pelien omistajilla eli pelijulkaisijoilla.

Tällä hetkellä venäläispelaajat saavat kilpailla lähes vapaasti Venäjän lipun alla. Eroja voi kuitenkin olla pelikohtaisesti riippuen pelijulkaisijasta.

Pakotteista kärsivät venäläistoimijat on näennäisesti yritetty sulkea pois muun muassa Counter-Strike-turnauksista, mutta kulissipelleilylle lähinnä naureskellaan. Virtus.pro on yksi CS-turnauksista poissuljettu venäläisorganisaatio, joka kuitenkin tukee yhä avoimesti maailman kärkinimiin kuuluvaa venäläisjoukkuetta. Virtus.pro ei ole edes yrittänyt peitellä asiaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?