Millaisilla välineillä striimaajaksi? Testasimme paketin, jolla pääsee pitkälle

Ilta-Sanomat testasi Logitechin striimaamiseen tarkoitetut huippulaitteet.

Kuka tahansa voi aloittaa striimaamisen ihan ilmaiseksi kotoa. Monelle striimaamisesta on tullut välineurheilua, minkä myötä tarjolla on jos jonkinlaista tavaraa.

22.1. 21:00

Viimeiseen vuosikymmeneen mahtuu lukuisia merkittäviä internet-ilmiöitä, mutta yksi suurimmista on ehdottomasti striimaaminen. Sillä tarkoitetaan ennen kaikkea sellaisia suoria videolähetyksiä, joiden takaa löytyy vaikkapa yksittäisen henkilön ylläpitävä kanava asiaan erikoistuneella sivustolla, kuten Twitchissä tai YouTubessa.

Itse striimaaminen on lähes ilmaista. Sivustojen käyttö, kuten myös niiden käyttöön vaaditut sovellukset, ovat yleensä maksuttomia.

Lue lisää: Twitchin katsotuimmasta striimaajasta ei epä­selvyyttä – tässä top10

Mikäli lähetyksiä innostuu pitämään itse, kustannukset syntyvät lähinnä kahdesta pakollisesta kulusta: tarpeeksi nopeasta nettiyhteydestä sekä striimin pyörittämiseen kykenevästä tietokoneesta.

Valtaosassa henkilökohtaisia striimejä mukana on kuitenkin vähintään striimaajan omaa ääntä sekä videokuvaa itse striimaajasta esimerkiksi pelikuvan ohella. Tästä muodostuu kolmas mahdollinen kulu: millä kuvasta ja äänestä saa niin hyvää, että kehtaa striimata?

Vaihtoehtoja on monia. Testasimme Logitechin striimituotteita, jotka ovat toisaalta hyvin yleisiä mutta samalla soveltuvat vaikka ammattilaisen käyttöön.

Blue Yeti on hyvin suosittu mikrofoni striimaajien keskuudessa.

Äänipuoli on pelikuvan ohella tärkein asia. Mikrofoniksi valikoitui Blue Microphonesin Yeti -malli usb-liitännällä varustettuna. Valitsimme juuri usb-version siksi, koska perinteisemmän XLR-liitännällä varustetun mikrofonin käyttö vaatisi erillisen vahvistimen.

129 eurolla saa mikrofonin, jonka laatu on niin hyvä, ettei siitä tähän käyttöön juurikaan löydy valittamista. Laatuero monien käyttämiin kuulokemikrofoneihin on iso.

Hintalappu voi kuulostaa tyyriiltä, mutta hinta-laatu-suhteeltaan Yeti on pätevä laite jopa kilpaillussa hintaluokassaan. Säästellä voi aina, tässä tapauksessa hinta ja laatu todellakin paiskaavat kättä.

Mikrofoni on myös iso, luja ja painava. Näin kalliin vehkeen kanssa rajua käsittelyä kannattaa yleensä välttää, mutta laite kestäisi kyllä useimmat iskut.

Logitech BRIO 4K Stream Edition tarjoaa erinomaista kuvaa, mutta kovalla hinnalla.

Sitten videokuvaan. Ruudun alakulmaan kasvokamerakuvaan tyytyvälle vaatimattomampi kuvanlaatu riittää hyvin. Testasimme hieman järeämpäänkin käyttöön sopivan Logitech BRIO 4K Stream Edition -web-kameran, joka maksaa noin 250 euroa.

”Tarpeettoman” korkea kuvanlaatu mahdollistaa esimerkiksi kasvokuvan venyttämisen koko ruudun kokoiseksi sekä kuvankaappausten tästä ottamisen. Tästä on hyötyä, mikäli lähetyksestä haluaa ladata pätkiä toisaalle. Kaikille pakollinen ominaisuus ultrateräväpiirto ei kuitenkaan ole.

Kameralla saa taltioitua myös heikompilaatuista kuvaa ja lisäksi kuvasuhdetta sekä kuvakulmaa voi säätää hieman tarpeen mukaan. Kuvan laatua laskemalla tosin menetät sen, mistä kamerassa oikeastaan maksat.

Litra Glow -valo on kompaktinkokoinen.

Yhdistimme tähän Litra Glow -valon, joka maksaa tällä hetkellä noin 70 euroa. Tämä on yllättävän tärkeä osa siksi, koska ilman lisävaloa kameran kuvan valaistus on todennäköisesti riittämätön, jolloin huippulaadusta ei ole juurikaan hyötyä.

Yhdistelmällä saimme erittäin hyvää kuvaa. Positiivisesti yllättivät kuvausvalon säädöt ja helppokäyttöisyys, vaikka kameran yhteyteen kytkettäväksi suunnitellun laitteen piuhan pituus aiheutti lieviä ongelmia.

Lue lisää: BB-Anssi teki 15 päivän työputken päätteeksi Suomen ennätyksen – ”Pahempi kuin BB-talo”

Vaikka striimin lähettäminen on siis ilmaista, oheislaitepaketin kokonaishinta on lähes 500 euroa. Onko tämä summa, joka aloittelevan tai vain harrastelevan striimaajan pitää tai edes kannattaa sijoittaa?

Subjektiivista, totta kai. Halvemmalla pääsee aina.

Alle puoleen hintaan saat itsellesi esimerkiksi samojen valmistajien “perusmallit”. Nekin ovat tasoltaan riittävät, koska livestriimien laatua rajoittavat kaluston ohella itse striimauspalveluiden digitaaliset rajoitteet. Ihan kaikkea et välttämättä saa irti varsinkaan supertehokkaasta kamerasta.

Toisaalta, säästely ei välttämättä kannata. Esittelemämme paketin kovasta hintalapusta huolimatta esimerkkituotteiden hinta-laatusuhde on oikeasti erinomaisesta päästä.

Samalla niistä on monta vuotta kestäväksi kokonaisuudeksi, jos kukkaron nyörit vain antavat myöten. Halvimman hankkimalla voi pärjätä nyt, mutta vuoden tai parin päästä edessä voi olla taas päivitys. Varsinkin, jos innostuu tekemään mitään sisältöä, joka vaatii laitteilta absoluuttista minimiä suurempaa suorituskykyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?