Tästä esports-hetkestä tuli legendaarinen – vastustajat jäivät haukkomaan henkeään

Enrique ”xPeke” Cedeño Martínezin uskomaton ja uhkarohkea temppu jäi LoL-historiaan.

Nykyisin 30-vuotias espanjalainen lopetti pelaajauransa vuonna 2017. Kuva on vuodelta 2015.

19.1. 20:30

Tasan 10 vuotta sitten tapahtui yksi esportsin historian tunnetummista hetkistä eli xPeke backdoor.

Silloin League of Legendsin kirkkaimpiin tähtiin lukeutunut espanjalainen Enrique ”xPeke” Cedeño Martínez teki tempun, jota moni pitää yhä pelin historian merkittävimpänä kilpahetkenä.

Martínezin edustama Fnatic pelasi lohkovaiheen päätöskierroksella SK Gamingia vastaan. Panoksena oli viimeinen paikka pudotuspeleihin.

SK oli vajaan tunnin pelaamisen jälkeen lähellä voittoa, kun se onnistui tappamaan kaksi Fnaticin pelaajaa. SK lähti etulyöntiasemassa puskemaan kohti Fnaticin aloituspaikan Nexusta, jonka tuhoamalla voittaa pelin.

Vähillä elämäpisteillä ollut Martinez otti tilanteessa ohjat. Hän teki uhkarohkean ratkaisun teleporttaamalla SK:n aloituspaikalle tuhoamaan näiden Nexusta. Ratkaisu yllätti pelaajien lisäksi selostajat ja katsojat.

Martinez onnistui tempussaan, vaikka hän oli heikko ja joutui samalla väistelemään kahden paikalle rientäneen SK-pelaajan iskuja. Espanjalaisen teko vaatii salamannopeita ratkaisuja ja tarkkoja klikkauksia, sillä muuten hän olisi kuollut ja Fnatic varmasti hävinnyt pelin.

Pelkästään ESL:n julkaisemaa videota IEM Katowice 2013 -turnauksessa tapahtuneesta tilanteesta on katsottu 12 miljoonaa kertaa.

Videolla nähdään Martinezin tempun lisäksi joukkueiden reaktiot. Fnatic-pelaajat juhlivat villisti lavalla ja SK-pelaajat ovat monttu auki tapahtuneesta. Varsinkin SK-tähti Carlos ”ocelote” Rodriguez oli musertunut tappiosta.

Nykyisin 30-vuotias Martinez on yhä mukana esportsissa, mutta ei pelaajana. Hän on yksi Astralis-organisaation osaomistajista.

Astralis osti vuonna 2020 Origenin, joka oli Martinezin vuonna 2014 perustama joukkue. Espanjalainen päätti pelaajauransa Origen-paidassa vuonna 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?