Peliyhtiö jätti lapset oman onnensa nojaan, mutta näiden rahat kelpasivat – 520 miljoonan dollarin sakot

Epic Games sai Fortniteen liittyen jättisakot.

Fortnite oli jättihitti myös nuorempien pelaajien keskuudessa. Julkaisija Epicin välinpitämättömyys toi isot sakot.

20.12.2022 11:35

Yhdysvaltain kauppakomissio (FTC) ja peliyhtiö Epic Games ovat päässeet sopuun Fortnite-peliin liittyvistä tapauksista, jotka toivat peliyhtiölle peräti 520 miljoonan dollarin sakot.

Peliyhtiö keräsi laittomasti tietoja alle 13-vuotiaista Fortnite-pelaajista, ja tarjosi näille oletuksena pelissä ääni- ja tekstichattia. Näin tapahtui siitä huolimatta, että jopa peliyhtiön työntekijät olivat vaatineet muutosta oletusasetuksiin. Pelaajat altistuivat näin ollen muun muassa kiusaamiselle ja uhkailulle. Yhtiön toiminta oli vastoin lapsia suojelevaa COPPA-ohjeistusta (Children's Online Privacy Protection Act).

Lisäksi pelin ostotapahtumat ja -valikot oli rukattu siten, että pelaajat pystyivät ostamaan vahingossa virtuaaliesineitä herättämällä laitteensa lepotilasta. Yhtiö ei myöskään ollut pitänyt huolta, että alaikäiset eivät pääsisi vahingossa ostamaan pelivaluuttaa ilman huoltajan suostumusta.

Lue lisää: 7-vuotias tamperelaispoika sai tubettajalta idean luottokortin ”lainaamisesta” ja höyläsi yksinhuoltajaäidille lihavan Playstation-laskun

Lue lisää: Äiti järkyttyi avatessaan verkkopankkinsa: Tilille päässyt teinipoika oli tehnyt salaa lahjoituksia 17 000 euron edestä

FTC:n mukaan Epic käytti ”hämäriä kuvioita” huijatakseen pelaajia tekemään ei-toivottuja ostoksia, minkä lisäksi yhtiö ei puuttunut vanhemmilta salaa tehtyihin lasten pelivaluuttaostoihin.

Tietosuojaan liittyvästä rikkeestä Epic sai ennätykselliset 275 miljoonan dollarin sakot. Ostotapahtumiin liittyen se myös maksaa korvauksia 245 miljoonaa dollaria.

Epic kertoo tiedotteessaan tehneensä komission vaativia muutoksia peleihinsä jo viime vuosien ajan. Fortnite on huippusuosittu ilmaispeli, jossa on erilaisia, hyvin suosittuja mikromaksuja.

Lue lisää: Oikeusasiakirjat paljastavat: Fortnite on todellinen kultakaivos

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?