”Miten paljon vahinkoa yksi ääliö voi tehdä” – jätti­pelien töpseli vedetään irti Kiinassa

Blizzardin pelit lakkaavat toimimasta Kiinassa 23. tammikuussa 2023.

NetEasen ja Blizzardin pitkä yhteistyö päättyy. NetEase omistaa Overwatch Leaguessa kilpailevan Shanghai Dragons -joukkueen, jonka tulevaisuus mietityttää monia.

22.11. 20:45

Peliyhtiö Blizzard Entertainmentin ja kiinalaisen NetEasen 14 vuotta kestänyt yhteistyösopimus päättyy tammikuussa 2023. NetEase on Kiinan toiseksi suurin nimi pelimarkkinoilla.

Osapuolet eivät päässeet yhteisymmärrykseen uudesta sopimuksesta, minkä takia pelijätin verkkotoimintoja vaativat pelit eivät ole enää pelattavissa Kiinassa 23.1.2023 jälkeen.

Activision Blizzardin suosikkipelejä ovat muun muassa World of Warcraft, Hearthstone, StarCraft, Overwatch ja Diablo, jonka Immortal-mobiiliversio pidetään poikkeuksellisesti pelattavissa.

– Pelaajana, joka vietti kymmenen tuhatta tuntia Azerothin, StarCraftin ja Overwatchin parissa, tunnen oloni niin surulliseksi, koska en enää ensi vuonna pääse käsiksi tiliini ja muistoihini, NetEasen kansainvälisistä yhteistyösopimuksista vastannut Simon Zhu kirjoitti LinkedIniin.

– Eräänä päivänä, kun kulissien takana tapahtuneet asiat voidaan kertoa, kehittäjät ja pelaajat saavat täysin uuden käsityksen siitä, miten paljon vahinkoa ääliö voi tehdä. Tuntuu kamalalta niiden pelaajien puolesta, jotka elivät noissa maailmoissa, Zhu jatkoi.

Overwatch 2 julkaistiin maailmanlaajuisesti lokakuussa. Tammikuun lopulla peli katoaa ainakin toistaiseksi Kiinasta.

Blizzard-pomo Mike Ybarran mukaan yhtiö tutkii mahdollisuuksia tuoda pelit takaisin kiinalaispelaajien pelattavaksi, mutta edessä voi olla pitkä odotus. Pelien julkaisemiseen ja hallinnoimiseen Kiinassa tarvitaan paikallinen toimija.

Kumppanin löydettyään Blizzardin pitää vielä hankkia uudet lisenssit peleilleen, mikä voi kestää kuukausista jopa yli vuoteen. Kiina on viimeiset puolitoista vuotta myöntänyt nihkeästi uusia lisenssejä peleille.

Lue lisää: TSM purki 210 miljoonan dollarin sponsori­diilin ja vaihtoi nimeä

Muutos vaikuttaa myös Blizzard Entertainmentin esports-toimintaan, sillä Kiinassa on neljä Overwatch Leaguessa kilpailevaa joukkuetta. Pian ne eivät voi enää pelata otteluita Kiinassa ollessaan. LA Valiant siirtyi myös viime vuonna Kiinaan.

Tilanteessa on myös pieni kiusallinen vivahde, sillä NetEase on Shanghai Dragons -joukkueen omistaja. NetEase ei ole vielä kommentoinut Blizzard-yhteistyön päättymisen mahdollisia seuraamuksia joukkuetoimintaan.

Overwatch League vahvisti pian NetEasen ja Blizzardin yhteistyösopimuksen päättymisen jälkeen lykkäävänsä siirtoikkunan aukeamista 2. joulukuuta asti. Muutoksella annetaan aikaa kiinalaispelaajille, jotka ovat vaikeassa paikassa muuttuneen tilanteen takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?