7,5 tuntiin venähtänyt CS-finaali jakaa mieli­piteitä – ”Kestävyys­testi”

Paras viidestä -ottelut puhuttavat taas Counter-Strike-piireissä.

Peter ”dupreeh” Rasmussen voitti joukkueensa kanssa ESL Pro Leaguen 7,5 tunnin kestäneen maratonfinaalin päätteeksi.

6.10. 12:33

Ovatko Counter-Strike-turnausten paras viidestä -finaalit eli BO5:t liian pitkiä?

Ikuisuuskysymys nousi taas esille sunnuntain jälkeen, kun Team Vitality kruunattiin ESL Pro Leaguen uudeksi mestariksi. Vitality voitti finaalissa Team Liquidin 3–2-tuloksella.

Suomen aikaa sunnuntaina kello 18 alkanut ottelu ratkesi vasta yöllä kellon ollessa 1.40. Täydet viisi karttaa ja yhteensä neljä jatkoaikaa vaatinut maratonfinaali kesti siis reilut 7,5 tuntia.

Varsinkin CS:n johtava turnaustoimija ESL peluuttaa monet finaalinsa paras viidestä -formaatilla, jotta tapahtumiin osallistuvat katsojat saisivat rahoilleen vastinetta päätöspäivänä.

Jopa viiden kartan maratonfinaalit jakavat mielipiteitä niin pelaajien, selostajien kuin katsojien keskuudessa. Esimerkiksi Team Vitalityssa voittoa juhlineen Peter ”dupreeh” Rasmussen twiitti koskien BO5-finaaleja sai satoja vastauksia.

Kommentoijien mielipiteet näyttävät jakautuvan melko tasaisesti. Moni hehkuttaa paras viidestä -finaalin poikkeuksellisuutta ja pidemmän sarjan tarjoamia haasteita, mutta eniten on moitittu niihin uppoavaa aikaa sekä pelaajien suoritustason laskemista väsymyksen seurauksena.

– Mielestäni aivan liian pitkiä... ESL:n pitäisi säästää BO5:t IEM Cologne- ja Katowice -tapahtumiin lisätäkseen näiden turnausten voittamisen arvokkuutta, huomautti selostaja Jason ”Moses” O’Toole.

– Rakastan niitä. Ultimaattinen testi joukkueille. Voi olla hullumpi kuin BO3-finaali, hehkutti ruutukasvo James Banks.

– Aivan liian pitkiä ja väsyttäviä sekä pelaajille että katsojille, mutta samaan aikaan hyvä BO5-finaali voi olla legendaarinen, kommentoi toimittaja Guillaume ”neL” Canelo.

– BO5:ssä pelaamisen taso ei voi olla niin hyvä, koska ottelu on aivan liian pitkä, nurisi Vitality-pelaaja Dan ”apEX” Madesclaire.

– Kaikki BO5-finaalit ovat lunastaneet odotukset tänä vuonna. Uskon sen kertovan tarpeeksi, FaZen tähtinimi Russell ”Twistzz” Van Dulken kommentoi.

– Katsojana BO5 on usein minulle este sitoutua, koska en yritä katsoa seitsemän tunnin finaalia, paljasti selostajana tunnettu James Bardolph.

Selostaja Auguste "Semmler" Massonnat huomautti katsojalukujen olleen korkeimmillaan kolmannen kartan kohdalla, mutta sen jälkeen laskeneen selvästi sunnuntain finaalissa.

MOUZ-joukkueessa pitkän uran tehnyt Chris ”chrisJ” de Jong kertoi aina nauttineensa paras viidestä -finaaleista, koska ne olivat eräänlainen kestävyystesti kaiken normaalin ohessa.

– Harvoin kuitenkaan katson kokonaista paras viidestä -ottelua, varsinkaan jos se kestää yhtä pitkään kuin EPL-finaali eilen, de Jong kirjoitti.

David ”DAVEY” Stafford ehdotti vastauksessaan paras viidestä -finaalin jakamista kahdelle päivälle, joista ensimmäisen aikana pelattaisiin kaksi karttaa ja loput toisena.

Lue lisää: Video: CS-finaali kesti 7 tuntia ja sai jäätävän lopetuksen – tästä tilanteesta puhutaan vielä pitkään

CS-otteluiden pituudesta on puhuttu viime vuosina useampaan otteeseen, mutta toistaiseksi ei ole löytynyt ratkaisua asiaan. Yleisimmät ottelut pelataan paras kolmesta -formaatissa, mutta jopa tällaiset pelit voivat nykypäivänä kestää jopa neljä tuntia, jos tarvitaan jatkoaikoja.

Otteluiden lyhentämiseksi on vuosien saatossa ehdotettu muutoksia jatkoaikoihin, kierrosmääriin sekä jopa peliin itsessään.

Lue lisää: Monet kokevat CS-otteluiden kestävän liian pitkään – isoimmat finaalit vievät jopa 7 tuntia

Lue lisää: Ovatko CS-matsit liian pitkiä? Nyt puhuvat suomalaiset asiantuntijat

Lue lisää: CS-otteluita halutaan lyhentää – ammattilaisilla kova vääntö radikaalista ideasta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?