Nvidian pompottelu oli liikaa – pelaajien suosima valmistaja jättää näytön­ohjain­markkinat

EVGA teki rajun ratkaisun ajauduttuaan riitoihin Nvidian kanssa.

EVGA on yksi suosituimmista Nvidian näytönohjainvalmistajista, mutta nyt yhteistyö päättyy.

19.9. 21:51

Näytönohjaimistaan tunnettu elektroniikkalaitevalmistaja EVGA lopettaa niiden valmistamisen, kertoo Gamers Nexus.

Gamers Nexusin mukaan EVGAlla ollaan turhauduttu siruvalmistaja Nvidian toimintaan. Yhtiön mukaan Nvidia on kohdellut kumppaneitaan huonosti, pitänyt heikosti yhteyttä, ja polkenut näytönohjainten katteita julkaisemalla omia edullisempia Founder’s Edition -malleja.

Kaiken kukkuraksi EVGA on esimerkiksi saanut tietää näytönohjainten suositushintoja vasta samaan aikaan kuluttajien kanssa. Tämän takia yhtiö on myynyt joitain mallejaan jopa satojen dollarien tappiolla.

EVGAn toimitusjohtajan Andrew Hanin mukaan päätöksessä oli kyse periaatteesta eikä rahasta. EVGA ilmoitti Nvidialle yhteistyön päättymisestä jo huhtikuussa. EVGA on valmistanut näytönohjaimia vuodesta 1999. Sen näytönohjainmallit ovat olleet varsinkin pelaajien suosiossa jo vuosikymmeniä.

Lue lisää: Tubetähti rakennutti 30 000 euron ”taistelu­aseman” – onko tässä kaikkien aikojen mies­luola?

Näytönohjainmarkkinoilla on kaksi jättiä: Nvidia ja AMD. Osa valmistajista valmistaa näytönohjaimia molempien teknologioilla, mutta loput ovat EVGAn kaltaisia firmoja, jotka tekevät kortteja vain toiselle jäteistä.

EVGA voisi yrittää neuvotella valmistussopimuksesta AMD:n tai jopa Intelin kanssa, mutta Hanin mukaan tätä vaihtoehtoa ei edes mietitä.

Nvidia-yhteistyön päättyminen näkyy välittömästi. EVGA ei tuo myyntiin lainkaan tulevia RTX 40 -sarjan näytönohjaimia, joita yhtiö ehti valmistaa jo jonkin verran. Nykyisen RTX 30 -sarjan varasto myydään loppuun todennäköisesti loppuvuoden aikana, mutta lisää ei ole tulossa.

Näytönohjaimien osuus EVGAn liikevaihdosta on ollut 70–80 prosenttia, joten päätös vaikuttaa merkittävästi yhtiön toimintaan. Hanin mukaan yhtiö ei aio vähentää henkilöstöä tilanteesta huolimatta. Työntekijöitä yhtiöllä on noin 250.

Näytönohjaimien lisäksi yhtiö valmistaa muun muassa emolevyjä, virtalähteitä, erilaisia pelituotteita, tietokonekoteloita ja valmiita vesijäähdytysratkaisuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?