Dead Space palasi karmivampana kuin koskaan – melkein 5 tähden pelillä on K18-ikäraja syystä

Dead Spacen uusioversio on kaunis ja pelottava, mutta ennen kaikkea onnistunut.

Dead Spacen uusioversio on melkein viiden tähden tuotos.

18.2. 20:30

Vuonna 2008 julkaistu Dead Space nosti avaruuskauhupelien riman uudelle tasolle. Nyt tämä EA:n K18-klassikko on tuotu myyntiin uudelleenversioituna, mutta alkuperäiselle uskollisena. Uusioversio on vain entistä kauniimpi ja karmivampi.

Plussat:

  • Tunnelma alusta loppuun

  • Lisäykset (mm. Isaacin ääninäyttely ja sivutehtävät)

  • Kaikin puolin yksi parhaista uusioversioista koskaan

Miinukset:

  • Paikoitellen pientä nykimistä

  • Hinta

  • Ei tarjoa tarpeeksi uutta pelin jo aikoinaan kokeneille

Tunnelma UGS Ishimuran käytävillä on usein ahdistava.

Alkuperäisversion tavoin Isaac Clarke matkaa tiiminsä kanssa auttamaan hätäkutsun lähettänyttä UGS Ishimura -louhinta-alusta. Hyvin nopeasti käy selväksi, että aluksella on niin sanotusti kakka osunut tuulettimeen.

Edessä on kolmannesta persoonasta kuvattua toimintaa täynnä oleva tutkimusmatka aluksen syövereihin Clarken pyrkiessä selvittämään, mitä aluksella on tapahtunut. Pelottavat Necromorph-oliot tulevat pelaajalle hyvin nopeasti tutuksi.

Dead Space ei tullut tunnetuksi juonesta – joka on keskimääräistä parempi – vaan pelattavuudesta ja tiiviistä tunnelmasta. Kehittäjät ovat onneksi tajunneet tämän, sillä peli on näiltä osin juuri sitä mitä pitääkin.

Varsinkin pelin alussa pelottaa, kun koskaan ei tiedä, mitä seuraavan kulman takana odottaa.

UGS Ishimuran ahtailla käytävillä on käytetty kaikki keinot ja tehot, mitä Frostbite-pelimoottorista irtoaa: sähkölaitteista lentää jatkuvasti kipinöitä, vettä valuu siellä täällä, melkein kaikki seinustat ovat ruosteessa ja veressä... ja tietenkin vielä valot välkkyvät kaupan päälle.

Tämä kaikki yhdistettynä upeaan äänimaailmaan – kovia kokenut alus nitisee, oliot ryömivät putkissa, vettä tippuu katosta – luo ainutlaatuisen tunnelman, joka on vähintään neljäsosa koko pelikokemuksesta. Harvoin pelaan yksinpelejä kuulokkeilla, mutta tämän pelin kohdalla kannatti.

Uusioversion suurin uudistus on luonnollisesti grafiikka. Päässäni pidin vuoden 2008 Dead Spacea yhä varsin näyttävältä peliltä, mutta alla oleva kuvapari todisti muistin tehneen tepposet.

Vasemmalla alkuperäinen Dead Space vuodelta 2008 ja oikealla uusioversio. Ero tunnelmassa on järisyttävä.

Grafiikoiden ja äänien lisäksi itse pelikokemusta on tuunattu. Aseita saa päivitettyä aiempaa laajemmin, taustatarinaa avataan enemmän, sivutehtäviä ja pulmapähkinöitä on myös lisätty. Monet muutoksista saavat haahuilemaan alusta edestakaisin lisätarvikkeiden toivossa.

Alkuperäisversiosta poiketen Clarke pääsee pelissä nyt myös ääneen, mikä vaikuttaa luonnollisesti kanssakäymiseen muiden hahmojen kanssa. Päähahmomme kuulostaa hyvältä, mutta dialogi on aika keskinkertaista.

Toiminta on yhtä nautinnollista kuin vuonna 2008. Pääosumien sijaan raajojen katkaiseminen on tapa, jolla örkit saa hengiltä helpoimmin ja nopeimmin. Monista muista peleistä poiketen kaikki aseet ovat käyttökelpoisia alusta loppuun.

Necromorphis-oliot saavat sydämen hakkaamaan vähän turhankin kovaa. K18-ikäraja on enemmän kuin perusteltu varsinkin veren roiskuessa.

Pc:llä pelin pitäisi toimia hieman vanhemmallakin raudalla varsin mukavasti, mutta ainakin vielä ennen julkaisua ja ensimmäisen päivityksen aikana oli ajoittain havaittavissa pientä nykimistä tilasta toiseen siirryttäessä. Yleisesti ottaen peli toimi kuitenkin moitteitta ja yli 60 fps:llä täysillä herkuilla.

”Kis, kis, tule tänne Necromorphis...”

Kaiken kaikkiaan uudistettu Dead Space tarjoaa erittäin nautinnollisen kokemuksen heille, jotka jättivät kauhuklassikon aikoinaan välistä. Pelin aikoinaan läpäisseet nauttivat varmasti myös paluusta USG Ishimuraan, sillä tunnelma siellä on nyt entistä kauheampi – hyvällä tavalla.

Pelin läpäisee noin 12 tunnissa, vaikka vähän kiertelisi tutkimassa aluksen salaisuuksia ja pimeimpiä käytäviä. Uusioversiosta pyydetään uutuuspelin hintaa, joka on mielestäni vähäisiin uudistuksiin nähden liikaa.

40–50 euroa tästä maksaa kuitenkin mielellään, sillä kyseessä on yksi kaikkien aikojen parhaista uusioversioista.

FAKTA

Dead Space (2023 Remake)

Kehittäjä/julkaisija: Motive / EA

Saatavuus: pc (testattu: Intel i5-11600k @ 4,5 GHz / Nvidia GeForce RTX 3060 Ti FTW3 Ultra (8 Gt), 32 Gt ddr4 3200 MHz), PlayStation 5, Xbox Series

Ikäraja (PEGI): 18

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?