Nettitrollien järkyttävä hyökkäys­keino voi johtaa jopa kuolemaan – ”Traumatisoivaa ja pelottavaa”

Swattaus on varsinkin Yhdysvalloissa toistuva ilmiö, jossa paikallinen Karhu-ryhmä yritetään usuttaa valheellisin todistein viattoman sivullisen kimppuun.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n SWAT-erikoisjoukkoja.

17.8. 13:28

Viime viikolla tunnettu Twitch-striimaaja ja LGBTQ-aktivisti Clara ”Keffals” Sorrenti kertoi faneilleen joutuneensa julman ja potentiaalisesti kuolettavan pilan uhriksi.

Sorrenti kertoi, että hänen kotiinsa oli ilmaantunut aseistautuneita poliiseja pidättämään hänet. Syynä oli Sorrentin mukaan trollien poliiseille lähettämä uhkaus, jonka kirjoittajaksi hänet oli lavastettu. Sorrentin kaikkia väitteitä ei voi erikseen todentaa, mutta hänen kanadalaisen kotikaupunkinsa poliisi on vahvistanut ainakin itse pidätyksen tapahtuneen.

Sorrentin kertomus ei ole ainutlaatuinen.

Ilmiötä kutsutaan ”swattaamiseksi” Yhdysvaltain poliisivoimien SWAT-erikoisjoukkojen mukaan. Siinä trollit käyttävät poliisien paikalle hälyttämistä häiriköinnin keinona esimerkiksi ilmoittamalla tekaistujen todisteiden kera, että kohde olisi uhannut vaikkapa poliisilaitosta pommilla.

Ilmoitusten tarkoituksena on saada paikallinen Karhu-ryhmä rynnimään kohteen asuntoon. Tavoitellun häiriköinnin ja säikyttelyn ohella tällä voi kuitenkin olla paljon pahempia seuraamuksia.

Esimerkiksi vuonna 2017 swattaaminen johti 28-vuotiaan Andrew Finchin kuolemaan. Poliisit Finchin asuntoon hälyttänyt Tyler Barriss sai kuolemaan johtaneesta virheilmoituksesta 20 vuoden vankilatuomion ja idean keksinyt Casey Viner päätyi kaltereiden taakse 15 kuukaudeksi.

Finchin tapaus on kuitenkin poikkeus, sillä lait swattaamisen ympärillä ovat vähintäänkin löyhiä. Virheilmoituksia tekevät esimerkiksi kykenevät naamioimaan yhteydenottonsa vpn-palveluiden ja väärennettyjen numeroiden taakse, jolloin heidän löytämisensä on vaikeaa ellei mahdotonta.

Niinpä monet suositut striimaajat joutuvat kamppailemaan ongelman kanssa jatkuvasti. Esimerkiksi pelkästään viime viikolla Twitch-tähti Adin Ross, Call of Duty -striimaaja Nadia Amine sekä YouTube-striimaaja Darren ”IShowSpeed” Watkins joutuivat kaikki swattausten uhreiksi.

– Tämä on traumatisoivaa ja pelottavaa. Toisaalta se kuuluu tässä asemassa olemiseen. Onhan tämä aika sairas ja julma maailma, Ross harmitteli Twitteriin julkaisemalla videolla.

Vastaavien kampanjoiden uhreiksi ovat joutuneet esimerkiksi striimaaja ja OnlyFans-miljonääri Kaitlyn ”Amouranth” Siragusa sekä Twitchin ylivoimainen ykkösnimi Félix ”xQc” Lengyel, joista molemmat ovat kertoneet joutuvansa swattausuhkien tai swattausten uhreiksi jopa useasti viikossa. Heistä jälkimmäinen on joutunut jatkuvien swattausten johdosta jopa muuttamaan.

Jotkut ovat kehottaneet itse Amazonin omistamaa Twitch-sivustoa puuttumaan jollain tavalla swattaamiseen, mutta yhtiö ei voi kaikissa tapauksissa tehdä paljoakaan. Washingon Postille lähettämässä lausunnossa yhtiö kertoo pyrkivänsä puuttumaan peliin mahdollisuuksien rajoissa, mutta lain estävän järeämmät toimenpiteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?