Entisen ansio­­kuninkaan tulot romahtivat – näin Suomen esports-firmat tekivät voittoa ja tappiota

ENCE on edelleen Suomen ylivoimaisesti suurin ja menestyvin esports-organisaatio, mutta monella muulla ei mene yhtä hyvin.

Kilpapelaamisella kyetään jo täyttämään stadioneita, mutta Suomessa toiminta on yhä pitkälti lastenkengissä.

16.8. 20:00

Esports on maailmalla miljardibisnes, mutta kotimaassa harvat toimijat jäävät edes voiton puolelle.

Suomalaisista organisaatioista ylivoimaisesti suurin eli ENCE ylsi edellisellä tilikaudellaan 2,0 miljoonan euron liikevaihtoon. Tämä oli organisaatiolle kaikkien aikojen toiseksi paras, ja samalla tilikauden tulos oli ENCEn historian suurin eli 169 000 euroa.

Kotimaan kakkosorganisaatio eli HAVU Gaming ylsi vaatimattomampaan mutta silti kunnioitettavaan 694 000 euron liikevaihtoon. Tilikauden tulos jäi 9000 euroa plussan puolelle.

Tiimeistään vuoden alussa luopunut SJ Esports ylsi 105 000 euron liikevaihtoon, mutta teki karun 194 000 euroa negatiivisen tuloksen. Tätä nykyä ainoastaan NHL-joukkuetta peluuttava hREDS puolestaan saavutti huhtikuussa päättyneellä tilikaudellaan 142 000 liikevaihdon ja teki 1000 euroa tappiota.

ENCE on edelleen suomalaisen esportsin ehdoton ykkösnimi. Kuvassa organisaation kruununjalokivi eli Counter-Strike-tiimi.

Alan muista toimijoista digifestivaali Assemblyn liikevaihto laski hieman , mutta tilikauden tulos painui 69 000 euroa tappiolle. Pudotus oli kuitenkin kohtuullisen pieni varsinkin kun otetaan huomioon, että Assemblyn nimikkotapahtumia ei järjestetty lainkaan vuosina 2020 ja 2021.

Turnauslähetyksiä, CS-liigaa, omia turnauksiaan sekä esports-uutistoimintaa harjoittavan Pelaajatcomin liikevaihto puolestaan kohosi ennätykselliseen 585 000 euroon. Jyväskyläläisen yhtiön tulos oli edelleen 15 000 euroa pakkasen puolella, mutta tappion määrä oli supistunut edellisvuosista huomattavasti.

Kilpapelitoimija Finnish Esports Leaguen (FEL) taustayhtiö Suomen Elektronisen Urheilun Liiga Oy ylsi taasen 141 000 euron liikevaihtoon. Tulosta yhtiö teki 9000 euroa.

Digifestivaali ja lanitapahtuma Assembly järjestettiin tänä keväänä ensi kertaa sitten koronapandemian alun.

Kaikkien yksittäisten pelaajien tienesteistä ei toistaiseksi tiedetä kaikkea, sillä monien tulot paljastuvat julkisuuteen vasta myöhemmin syksyllä verotietojen julkaisun myötä. Jotkut kuitenkin kierrättävät rahojaan perustamiensa yhtiöiden kautta, joten heidän tulonsa ovat ainakin osittain tiedossa.

Toistaiseksi suomalaisen esportsin tulokuningas on todennäköisesti Counter-Strike-tähti Aleksi ”Aleksib” Virolainen, jonka yhtiö teki heinäkuussa 2021 päättyneellä tilikaudella 384 000 euroa liikevaihtoa ja komeat 247 000 euroa tulosta.

Molemmat summat yli tuplaantuivat vertailukaudesta, mutta Virolainen myös vaihtoi tiimiä vuoden 2022 alussa maailman huipputiimeihin kuuluvaan G2 Esportsiin. Voidaan siis olettaa, että pelkästään kevään aikana hänen tulonsa nousivat edellisvuoteenkin verrattuna.

Huipputiimi G2:n siirtolistalla istuva Aleksi Virolainen on todennäköisesti suomalaisen esportsin tulokuningas.

Koviin lukemiin ylsi myös CS-ammattilainen Miikka ”suNny” Kemppi, jonka yritys haali 110 000 euroa liikevaihtoa ja saavutti 9000 euron tuloksen. Luvuista yllättäviä tekee se, että Kempin tätä nykyä Titans-nimellä pelaavaa joukkuetta ei ole nähty mukana käytännössä missään CS:n ykköskastin turnauksissa.

StarCraft 2 -mestari Joona ”Serral” Sotala puolestaan niitti firmalleen 84 000 euroa liikevaihtoa ja 43 000 euroa tulosta. Valorant-tähti Elias ”Jamppi” Olkkosen yritys taasen keräsi 75 000 euron liikevaihdon ja 11 000 euron tuloksen.

Huipputuloista pudonnut oli sen sijaan aiemmin ENCEä edustanut CS-tähti Aleksi ”allu” Jalli, jonka yhtiön liikevaihto oli enää 11 000 euroa vuodessa ja tulos 31 000 euroa tappiolla. Tätä nykyä JANO Esportsin riveissä vaikuttavan Jallin firma saavutti parhaimmillaan vuonna 2019 komean 318 000 euron liikevaihdon ja teki 158 000 euroa tulosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?