Venäjän peli­bisnekset ongelmissa – vara­suunnitelman hinta kymmeniä miljoonia euroja

Venäjä joutuisi maksamaan oman pelimoottorin kehittämisestä helposti kymmeniä miljoonia euroja.

Venäjä on pelaajamäärissä mitattuna tärkeä markkina-alue monille peliyhtiöille.

25.7. 20:15

Venäjän helmikuussa aloittama sota ja sen vaikutukset ovat iskeneet myös maan videopelibisneksiin.

Käytännössä kaikki isoimmat peliyhtiöt ja pelialan toimijat ovat vetäytyneet Venäjältä tai vähintäänkin lopettaneet myynnin maassa. Tämä vaikuttaa suoraan myös venäläisten pelistudioiden käytettävissä oleviin työkaluihin, joihin pääsy saatetaan evätä kokonaan.

Tilanteen takia Venäjällä pohditaan oman pelimoottorin kehittämistä tulevaisuutta ajatellen, uutisoi Kommersant-lehti.

Lehden mukaan Venäjän parlamentti eli duuma sekä Venäjän digitaalisen kehityksen ministeriö ovat aloittaneet keskustelut asiasta eri teknologiayhtiöiden, kuten somejätti VK:n kanssa.

Lue lisää: Venäläisille kehittäjille pelastus­ohjelma – pää­osassa ”kansallis­kaarti ja isän­maalliset arvot”

Yleisempiä pelimoottoreita ovat nykypäivänä Unity ja Unreal Engine, joiden takana olevat yhtiöt lopettivat molemmat maaliskuussa bisnekset Venäjällä.

Pelimoottoreissa on merkittäviä eroja eikä niiden kehittäminen ole missään nimessä helppoa. Tämän johdosta monet isoimmista pelistudioista ovat toteuttaneet käyttämänsä pelimoottorin perustaen sen johonkin valmiina olevaan.

Venäjän kaavaileman monivuotisen projektin ja kaiken siihen liittyvän kokonaishintalapuksi tulisi helposti miljardeja ruplia eli kymmeniä miljoonia euroja.

Pelimoottorin kehittämistä hidastaisi myös sanktiot ja sodan aiheuttama resurssipula, koska esimerkiksi erilaisten mikropiirien hankkiminen laitteistoa varten on nykytilanteessa helposti kuukausia, jopa vuosia kestävä prosessi.

Oman lusikkansa soppaan voisivat heittää myös kaksi suurinta näytönohjainvalmistajaa Nvidia ja AMD, jotka pitäisi saada mukaan pelimoottoriprojektiin, jotta pelit pyörisivät sulavasti eri alustoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?