Félixin, 27, sekoilua seuraa jatkuvasti stadionillinen ihmisiä – netti­suosikki omistaa super­autoja muttei ajo­korttia

Félix ”xQc” Lengyelin suoria lähetyksiä seuraa jatkuvasti yleisömäärä, jolla täyttäisi suuren jalkapallostadionin.

Félix ”xQc” Lengyel on Twitchin supertähti.

12.2. 11:33

Yli 212 miljoonaa katsottua tuntia, 3200 tuntia suoria lähetyksiä ja parhaimmillaan yli 312 000 katsojaa kerralla.

Kanadalainen Félix ”xQc” Lengyel on Twitch-striimaussivuston ylivoimainen ykkösnimi. Omalaatuisen 27-vuotiaan lähetystä seuraa keskimäärin aina 65 000 katsojaa – siis stadionillinen ihmisiä.

Lengyel dominoi tilastoja katsojalukujen osalta, vaikka hän ei ole edes alustan seuratuin käyttäjä. Katsojaluvuissa hänelle vetävät vertoja ainoastaan espanjalaiset supernimet Ibai Llanos ja Raul ”AuronPlay” Alvarez Genes.

Lue lisää: Pelimiljonääri asuu kuolleen äitinsä ullakolla ja elää pika­ruualla – Zack, 31, on Twitchin oudoimpia super­tähtiä

Kanadalaisen suosion kuitenkin ymmärtää kohtuullisen helposti hänen kohderyhmäänsä tutkimalla.

Twitch on useimpien pelisisältöön keskittyvien sivustojen tapaan pitkälti nuorten ja laajalti alaikäisten sivusto. Pelitaidoiltaan poikkeuksellinen mutta samalla huutava, rääväsuinen ja hädin tuskin kokonaisiin lauseisiin kykenevä Lengyel on kuin tehty teini-ikäiselle yleisölleen.

Siinä missä jotkut muut tunnetut nimet haluavat näyttää esimerkkiä nuoremmille katsojilleen tai tavoitella vanhempaa ja rauhallisempaa yleisöä, Lengyelia se ei ole koskaan kiinnostunut. Hän riehuu ja hajottaa paikkoja, haukkuu vastustajiaan asiattomasti ja tekee mitä haluaa muilta kyselemättä.

Miehen persoonasta voi olla montaa mieltä, mutta tilastot eivät valehtele. Massiiviselle fanijoukolle anteeksipyytelemätön ja jopa tökerö käytös vaikuttaa kelpaavan enemmän kuin hyvin.

Muun muassa näistä klipeistä xQc on tullut tunnetuksi:

Lengyel aloitti striimaamisen vuonna 2014, mutta suuren joukon tietoisuuteen hän nousi vasta kaksi vuotta myöhemmin. Lengyelin peli oli sankariräiskintä Overwatch, jossa hän nousi nopeasti yhdeksi pelin parhaimmista pelaajista roolissaan.

Etenkin Winston-hahmon pelaamisesta tunnettu kanadalainen sai ensimmäisen merkittävän tunnustuksensa vuoden 2017 MM-kisoissa, kun hän selvisi hopealle ostana maajoukkuetta. Hän ansaitsi suorituksesta parhaan pelaajan palkinnon ja saman vuoden lokakuussa hänet kiinnitettiin huippujoukkue Dallas Fueliin.

Fuel kilpaili surullisenkuuluisan Overwatch Leaguen ensimmäisellä kaudella. Liiga oli tehty isolla rahalla ja mukana oli kovan luokan sponsoreita, joten Lengyelin oli pakko rajoittaa hänen striimistään tuttua sekoilua, jotta hän pystyi jatkamaan ammattilaisena.

Lengyel kilpaili Overwatchissa muun muassa Kanadan maajoukkueen paidassa.

Lue lisää: Twitchin ykkösnimi esitteli asuntoaan – törky järkytti fanit

Tässä hän ei onnistunut. Vain yhdeksän päivää liigan alkamisen jälkeen Lengyel joutui ensimmäistä kertaa penkille, koska hän esitti homofobisia kommentteja Houston Outlawsin Austin ”Muma” Wilmotista. Wilmot on avoimesti homoseksuaali.

Lengyel palasi pelikentille helmikuun lopussa, mutta vain kaksi viikkoa myöhemmin hänelle lyötiin uusi neljän ottelun pituinen pelikielto. Nyt häntä syytettiin rasistisesta käytöksestä sekä ”asiattomasta kielenkäytöstä” useita sarjan selostajia sekä pelaajia kohtaan.

Lengyel itse kielsi syytökset rasismista haastattelussa Washington Postille, mutta turhaan. Potkut joukkueesta tulivat vain päivä toisen pelikiellon jälkeen.

Overwatchilla on aina paikka xQc:n sydämessä:

Potkujensa jälkeen Lengyel palasi täyspäiväisesti striimaajaksi. Vaikka kilpaura päättyi hänen kannaltaan kyseenalaisissa merkeissä, hänen suosioonsa se ei vaikuttanut.

Lengyel on ollut vuodesta 2019 eteenpäin koko alustan suosituimpia tai jopa yhtäjaksoisesti suosituin striimaaja riippuen suosion mittaustavasta. Hän myös tienaa hurjia määriä: pelkästään vuosien 2019–21 välillä hän sai Twitch-tuloja yli kahdeksan miljoonaa dollaria.

Tuon rahasumman päällä hän ei myöskään ole maannut. Lengyel on kertonut tuhlaavansa miljoonia kuukaudessa uhkapeleihin ja hän omistaa superautoja yli puolen miljoonan dollarin arvosta, vaikka hänellä ei edes ole ajokorttia.

Lue lisää: Twitch-tähti latasi nettiin kuva­­parin, joka jakoi fanien mieli­piteet – ”Tämä kaveri on miljo­nääri”

Lengyel on ollut myös useiden erikoisten Twitch-trendien kantavia voimia. Hän on esimerkiksi kerännyt hurjia katsojalukuja lähetyksillä, joiden sisältö ei ole koostunut pelaamisesta, vaan kokonaisista jaksoista Master Chef -televisiosarjaa. Lengyel itse seurasi sarjaa chattinsa kanssa ja kommentoi ajoittain jakson tapahtumia.

Samalla tavalla hurjiin lukuihin hän ylsi seuratessaan Johnny Deppin ja Amber Heardin välistä oikeudenkäyntiä tänä keväänä. Television tapittamisen sijaan sadat tuhannet katsojat seurasivat tuomion lukemista Lengyelin kanavan kautta.

Lengyel seurasi Depp-Heard-oikeudenkäyntiä aktiivisesti satojentuhansien katsojien kanssa:

Lengyel muistetaan lisäksi shakkibuumista, joka valtasi Twitchin kevätkesällä 2020. Lengyel syventyi tuolloin shakkiin monien muiden isojen striimaajien tavoin. Hän pelasi esimerkiksi Chess.comin ja Twitchin yhteisessä shakkiturnauksessa, PogChampsissa, jossa koki totaalisen nöyryytyksen.

Kanadalaisstriimaaja hävisi erään ottelun vain kuudella siirrolla Charles ”Cr1TiKal” White Jr:lle. Videota ottelusta on katsottu Chess.comin tubekanavalla uskomattomat 14 miljoonaa kertaa. Se on kanavan suosituin video yli kuuden miljoonan näyttökerran erolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?