Kärkipaikka 540 miljoonalla dollarilla – talouslehti julkaisi kritisoidun listansa maailman arvokkaimmista esports-joukkueista

Forbesin arvion mukaan maailman kymmenen arvokkaimman esports-joukkueen keskiarvo on 353 miljoonaa dollaria.

100 Thieves ja TSM ovat kaksi arvokkainta esports-organisaatiota Forbesin mukaan. Molemmat kilpailevat muun muassa League of Legends -pelissä.

12.5. 10:22

Forbes on laittanut järjestykseen maailman kymmenen arvokkainta esports-organisaatiota. Edellisen kerran lista on julkaistu loppuvuodesta 2020.

Edelliseen listaan verrattuna kärkikymmenikön arvot ovat nousseet keskimäärin 46 prosenttia. Keskimääräinen arvo on nyt 353 miljoonaa dollaria eli noin 334 miljoonaa euroa.

Listan kärjessä jatkaa amerikkalainen TSM, jonka arvoksi Forbes kertoo nyt 540 miljoonaa dollaria. Kasvua on tullut viime kerrasta 150 miljoonaa dollaria (31 prosenttia). Eroa toisena olevaan 100 Thievesiin on 80 miljoonaa.

TSM oli arvioidulla 56 miljoonan liikevaihdollaan eniten kassaan rahaa saanut organisaatio. Heikoimmin kärkikympissä pärjäsivät T1 ja Gen.G, joiden molempien arvioitu liikevaihto oli 17 miljoonaa.

  • Forbes päätyi listaamiinsa arvoihin puhumalla kymmenille esports-omistajille, alan asiantuntijoille, analyytikoille, sijoittajille ja pankkiireille. Liikevaihdot huomioiden arvoon perustuvia laskelmia myös mukautettiin joukkuekohtaisesti muun muassa rahoitukset ja velat huomioiden.

Forbesin artikkelissa huomautetaan esports-organisaatioiden toiminnan laajenevan ja monipuolistuvan nopeaa vauhtia, koska esports itsessään ei tuo tarpeeksi rahaa kassaan. Yritykset ovat pitkälti uudenlaisia mediataloja, jotka tekevät erilaisia sisältöjä asiakkaita ajatellen. Tämä näkyy muun muassa sisällöntuottajien rekrytointeina.

Forbes listaa artikkelissaan jokaisen organisaation kohdalla näiden päätoimisen liiketoiminta-alueen, jotka ovat media (FaZe, G2, NRG), esports (Fnatic, Cloud9, Liquid, T1), lifestyle (100 Thieves), teknologia (TSM, Gen.G) ja lohkoketjupohjainen web3-internet (Fnatic, Gen.G).

– Kaupallistaminen on edelleen suurin ja vaativin haaste jokaiselle esports-joukkueelle. Tässä vaiheessa useimmat yrittävät löytää tiensä ulos sokkelosta, jotkut taas ovat juuttuneet hamsterinpyörään. Jos jokin on selvää, niin se että kukaan ei ole löytänyt tietä ulos, kommentoi Electronic Sports Group -konsultointifirman toimitusjohtaja Bobby Sharma.

Lue lisää: IS selvitti: Esportsilla ei tehdä rahaa Suomessa – melkein kaikki firmat tekevät rumaa tappiota

Forbesin listaa on kritisoitu sen ensimmäisestä versiosta asti, koska arvioiden katsotaan olevan joka kerta pahasti yläkanttiin – varsinkin kun organisaatioiden liikevaihto on kasvanut verrattain hitaasti: TSM:n liikevaihto oli 2020 listalla 45 miljoonaa ja T1:n 15 miljoonaa. Nyt luvut olivat 58 miljoonaa ja 17 miljoonaa.

Yksi kritiikkiä esittäneistä on palkittu esports-toimittaja Jacob Wolf, joka muistuttaa kirjoituksessaan kaikkien listalle päätyneiden nimien olevan yksityisyrityksiä, jotka toimittavat itse muun muassa talouslukunsa Forbesille.

Tämän takia luvut saattavat suosia ainakin osaa esports-organisaatioista. Sen takia Wolf ei myöskään usko minkään listalle päässeistä toimijoista saavan Forbesin arvioimaa summaa, jos organisaatiot laitettaisiin nyt myyntiin.

Eroja on myös organisaatioiden ja Forbesin esittämissä arvoissa. Juuri uuden rahoituskierroksen päättänyt Team Liquid kertoo tiedotteessa arvokseen 415 miljoonaa. Forbesin arvio on 440 miljoonaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?