Kaksi isoa venäläis­joukkuetta suljettiin pois huippu­turnauksesta – syynä yhteydet Venäjän hallitukseen

Turnausjärjestäjä antaa organisaatioihin kuuluvien pelaajien kilpailla, jos nämä käyttävät neutraalia nimeä ja pelipaitaa eivätkä edusta Venäjää.

Stephanie Lindgren / PGL Esports

Romanialainen PGL seuraa monia muita esports-turnausjärjestäjiä sulkemalla venäläiset Virtus.pro- ja Gambit Esports -organisaatiot pois Counter-Striken tulevasta major-karsinnasta ja -turnauksesta.

– Olemme päättäneet sulkea tulevista RMR-otteluista sekä PGL Antwerp Majorista henkilöt ja organisaatiot, joilla on yhteyksiä Venäjän hallitukseen. Siksi emme nykytilanteessa salli Virtus.pron ja Gambit Esportsin osallistumista, PGL:n lausunnossa sanotaan.

Gambitin omistaa teleoperaattori MTS, jonka yksi suurimmista omistajista on holding-yhtiönsä AFK Sisteman kautta oligarkki Vladimir Jevtusenkov. Virtus.pron omistussuhteet johtavat puolestaan MegaFon Technologyyn, joka on Sogaz-, Gazprom- ja Rostec-yritysten yhteinen bisneshanke. EU:n asettamat pakotteet koskevat kaikkia kolmea yhtiötä.

Lue lisää: Venäläisorganisaatio suljettiin huippu­liigasta – syyttää cancel-kulttuuria

PGL sallii molempien venäläisorganisaatioiden nykyjoukkueiden kilpailevan tulevissa koitoksissa, jos nämä käyttävät neutraalia nimeä ja pelipaitaa eivätkä edustaa Venäjää tai organisaatioidensa sponsoreita.

Linjaus on sama, jonka ESL teki maaliskuussa omiin turnauksiinsa. Gambitin venäläistähti Sergei ”Ax1Le” Rykhtorov sanoi vain päiviä ennen PGL:n päätöstä joukkueensa pelaavan major-karsinnassa omalla nimellään, mutta toisin kävi.

Kumpikaan venäläisorganisaatio ei ole kommentoinut PGL:n päätöstä. Gambitissa pelaa neljä venäläistä ja yksi kazakstanilainen. Virtus.prohon kuuluu kaksi venäläistä, kaksi kazakstanilaista ja yksi latvialainen.

Gambit on käyttänyt tähän mennessä nimeä Players (pelaajat) ja Virtus.pro puolestaan Outsidersia (ulkopuoliset). HLTV.orgin 4.4. päivätyllä maailmanlistalla Gambit on kolmantena ja Virtus.pro kuudentena.

Virtus.pro eli Outsiders pelaa Euroopan ensimmäisessä major-karsintaryhmässä 17.–20.4. Gambit (Players) kuuluu 21.–24.4. pelattavaan toiseen ryhmään. Parhaat pääsevät Belgiassa 9.–22.5. pelattavaan miljoonan dollarin majoriin, joka on kevään suurimpia esports-turnauksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?