Kaksi esports-jättiä myytiin Saudi-Arabiaan – kauppa­hinta 1,5 miljardia dollaria

Saudi-Arabia jatkaa ”urheilun valkopesuaan” isoilla esports-kaupoilla.

ESL on esportsin suurin turnausjärjestäjä, joka on erityisesti viime vuosina tehnyt isoja peliliikkeitä Counter-Striken parissa

25.1. 15:14

Esportsin suurin turnausjärjestäjä ESL Gaming ja sen kilpailija FACEIT yhdistyvät jättikaupan seurauksena, uutisoivat Handelsblatt ja Sports Business Journal.

Yhtiöt on myyty Saudi-Arabian investointirahaston PIF:n omistamalle Savvy Gaming Groupille. ESL:stä maksettiin miljardi dollaria ja FACEITistä 500 miljoonaa.

Turnausjärjestäjät yhdistyvät ESL FACEIT Group -nimen alle, mutta jatkavat toistaiseksi toimintaa itsenäisesti. Kauppaan kuuluvat myös ESL:n omistamat DreamHack- ja ESEA-brändit.

ESL on vuonna 2000 Saksassa perustettu turnausjärjestäjä, joka operoi erityisesti Counter-Striken, Dota 2:n ja StarCraft II:n parissa. FACEIT on puolestaan vuonna 2012 Lontoossa perustettu yritys, joka järjestää turnauksia, liigoja ja ylläpitää omaa pelipalvelua.

ESL:stä pääosan omisti ruotsalainen Modern Times Group, joka osti 74 prosenttia yhtiöstä vuonna 2015. Kauppahinta oli tuolloin 78 miljoonaa euroa. MTG nosti myöhemmin omistusosuutensa 91,46 prosenttiin.

Toiminta on vuosia ollut tappiollista, mutta 960 miljoonan dollarin kauppahinnalla ruotsalaisyhtiö jää reilusti plussalle. Kaupan pitäisi toteutua vuoden 2022 toisen neljänneksen aikana.

Lue lisää: IS selvitti: Esportsilla ei tehdä rahaa Suomessa – melkein kaikki firmat tekevät rumaa tappiota

Jättikauppa on saanut vaihtelevan vastaanoton sosiaalisessa mediassa. Monet ovat onnitelleet esportsin ensimmäisestä miljardikaupasta, mutta samaan aikaan kritiikkiä on satanut uudesta omistajasta.

Saudi-Arabia on jo useamman vuoden harjoittanut ”urheilun valkopesua”, jolla pyritään parantamaan maan imagoa urheilun avulla. Tällä viedään huomio pois ihmisoikeusrikkomuksista, teloituksista ja olemattomasta sananvapaudesta.

Esportsin saralla Saudi-Arabiaan liittyvä kohu koettiin kesällä 2020, kun turnausjärjestäjä BLAST ja LEC-liiga ilmoittivat yhteistyöstä NEOM-projektin kanssa. Molemmat toimijat peruivat rahakkaan diilin somemyrskyn seurauksena.

Lue lisää: Somekohu oli liikaa – huippusarjat peruivat sopimuksen Saudi-Arabian kanssa

Lue lisää: Saudi-Arabia keksi hyödyntää huippusuosittua nuorisoilmiötä – syytetään aivopesusta

Lue lisää: Kommentti: Ihmisoikeuksia polkeva julma saudiprinssi osti jalkapalloseuran – fanien juhlinta näyttää irvokkaalta

ESL:n ja FACEITin fuusion seurauksena uudella yhtiöllä on erityisesti valtaa CS:ssä. ESL pyörittää maailman suurinta CS-liigaa, jossa pelaa muun muassa suomalainen ENCE-organisaatio, minkä lisäksi FACEIT ja ESEA ovat suosittuja pelipalveluita.

Joulun alla ESL ilmoitti aloittavansa vuoden 2022 aikana puolen miljoonan dollarin CS-sarjan naispelaajille. Monet ovat huomauttaneet kyseisen satsauksen näyttäytyvän nyt aivan uudessa valossa kun Saudi-Arabia on taustalla. ESL ilmoitti megakaupan yhteydessä liigan laajenevan jo ensimmäiselle kaudelle myös Etelä-Amerikkaan.

BLAST-kohun aikana useat ruutukasvot ilmoittivat boikotoivansa yritystä, jos NEOM-yhteistyötä ei päätettäisi. Toistaiseksi tunnetuista nimistä vain CS-selostaja Vince Hill on ilmoittanut lopettavansa työnteon ESL:n kanssa kaupan seurauksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?