HAVU jätti Suomen esports-liiton – SM-liigakohu oli viimeinen pisara

Suomen kaksi suurinta esports-organisaatiota, ENCE ja HAVU Gaming, eivät kumpikaan ole liiton jäseniä.

HAVUn CS-valmentaja Taneli Veikkola (vasemmalla) on kritisoinut uuden SM-liigan toteutusta julkisesti. Toimitusjohtaja Lasse Salmisen mukaan liitto ei palvele nykyisellään kilpaorganisaatioita.

HAVU Gaming on eronnut Suomen elektronisen urheilun liitosta (SEUL ry).

Asian vahvistavat IS:lle sekä HAVUn toimitusjohtaja Lasse Salminen että liiton puheenjohtaja Ville Qvist.

– Liiton rooli on ollut lähes näkymätön HAVU Gaming Oy:n toimintaan liittyen viimeiset vuodet. ESM-liigan toteutus ja siitä seurannut epäselvä viestintä oli viimeinen syy tehdä tämä päätös, Salminen perustelee eroa.

– Olemme luonnollisesti harmistuneita siitä, että emme ole kyenneet olemaan heille heidän kaipaamansa edunvalvoja tai muu reitti kohti parempaa yhteistä. Toivotamme kuitenkin heille hyvää jatkoa ja toivotamme heidät kyllä takaisin, kun aika on kypsempi, kommentoi eroa puolestaan liiton puheenjohtaja Ville Qvist.

Liiton jäsenet ovat erittäin moninaisia, minkä takia jokaisen miellyttäminen on vaikeaa, Qvist muistuttaa. Tästä huolimatta kaikkia yritetään palvella parhaalla mahdollisella tavalla.

– Jos siinä on epäonnistuttu, niin toimintaa pitää korjata.

Lue lisää: CS:n SM-liigan taustalla vaikuttaa mystinen ohjaus­ryhmä, josta liitto ei halua puhua

Lue lisää: CS:n uudelle SM-liigalle sataa kritiikkiä – nyt puhuu järjestäjä

HAVU lähti liitosta jo toistamiseen. Edellisen kerran se erosi kesällä 2018 yhdessä ENCEn ja hREDSin kanssa perustaen farssiksi osoittautuneen Suomen kilpapelaamisen liiton (SKL). HAVU palasi jo seuraavana syksynä SEULiin.

Lue lisää: Uusi kilpapeliliitto perustettiin ovet paukkuen – miksi se on täysin hiljaa?

Salmisen mukaan syksyllä 2019 käytiin hyviä keskusteluja muun muassa organisaatioiden ja liiton välisestä yhteistyöstä, Suomen esports-skenen kehittämisestä ja yhteisistä tavoitteista. Koronan takia keskustelut ja kaikki muu kuitenkin tyrehtyi.

Salmisen mielestä liiton toiminta ei palvele nykyisellään huipputason organisaatioita.

– Kilpailullisen pelaamisen ja sitä edistävien organisaatioiden tuki Suomessa ei ole tuntunut olevan liiton agendalla koskaan.

Viimeksi eronne yhteydessä perustettiin surullisen kuuluisa SKL. Voidaanko nyt odottaa uudenlaista liittoviritystä?

– En usko että tässä kohtaa kenelläkään on aikaa tai energiaa lähteä toteuttamaan uusia liittovirityksiä, mutta mielestäni suomalaisilla esports-organisaatioilla tulisi olla jonkinlainen yhteys ja foorumi jakaa ajatuksia sekä kehittää yhdessä skeneä.

Lue lisää: IS selvitti: Esportsilla ei tehdä rahaa Suomessa – melkein kaikki firmat tekevät rumaa tappiota

SEUL ry:llä on tällä hetkellä 61 jäsentä. Mukana on organisaatioita, kuten SJ Esports ja SAWO Esports, sekä oppilaitoksia, tapahtuma- ja turnausjärjestäjiä ja yhteisötoimijoita.

Vuonna 2010 perustetun liiton toiminta keskittyy esportsin kehittämiseen sekä edunvalvonta- että viestintätyöhön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?