IS testasi odotettua ajopeliä ennakkoon: Grid Legends on kaunis kuin mikä

IS pääsi pelaamaan Grid Legends -ajopelin tarinatilan ensimmäisiä tehtäviä. Toteutus on näyttävä.

24.1. 20:00

Codemastersin kehittämä ja EA:n julkaisema Grid Legends on alkuvuoden toinen suuri ajopeli Gran Turismo 7:n ohella. Grid Legends julkaistaan 24. helmikuuta.

Ilta-Sanomat pääsi testaamaan ennakkoon Grid Legendsin tarinatilan (Driven to Glory) ensimmäisiä kisoja. Testaaminen tehtiin pelin kehitysversiolla, joka ei vastaa kehittäjien mukaan täysin lopullista tuotosta.

  • Jutun alussa olevassa videossa on nähtävillä tarinatilan yksi ensimmäisistä tehtävistä, jossa pudotetaan kaksi viimeisenä olevaa pelaajaa 30 sekunnin välein. Video on pc:n kehitysversiosta.

Tarinatilassa pelaaja ohjaa Grid World Series -kilpasarjan uusinta keltanokkaa, joka tunnetaan yksinkertaisesti nimellä kuljettaja 22. Hän nousee sarjaan yllättäen kakkoskuskinsa menettäneen Seneca Racingin uutena löytönä, joka ylittää kerta toisensa jälkeen kaikkien odotukset.

Juoni näyttäisi olevan sitä kuuluisaa peruskauraa, joka ei ainakaan alussa tarjoa yllätyksiä. Lähtökohdat ovat kuitenkin mainiot, koska kisat olivat tarpeeksi poikkeavia toisistaan ratojen, autojen, kisaformaatin ja tavoitteiden osalta.

Kisoja ajetaan muun muassa Lontoossa ja Moskovassa, autoina on superautojen lisäksi pikkuformuloita, peruskisojen ohella ajetaan aikaa vastaan ja yritetään välttää eliminointia. Tarjonta on niin sanotusti kunnossa.

Liam Clarkilla otti tässä tilanteessa reilusti osumaa. Tekoäly tekee yllättävän paljon mokia radalla: Spinnaa, kolaroi jarrutuksessa, vetää jarrutuksen leveäksi ja niin edelleen.

Kaiken kaikkiaan tarinatila muistuttaa F1 2021 -pelissä nähtyä Braking Pointia, joka ei erikoisemmin vakuuttanut toteutuksellaan IS:n testissä. Grid Legendsin toteutus on kunnianhimoisempi ja onneksi myös parempi, mutta täysi potentiaali jää tässäkin hyödyntämättä.

Erityisesti tarinatilan näyttävä toteutus tekee vaikutuksen. Välivideot on kuvattu oikeilla näyttäjillä, joista tunnetuin on Netflixin Sex Educationista tunnettu Ncuti Gatwa. Roolisuoritukset ovat pääosin vakuuttavia ja keskustelut aidonoloisia, mutta syvyyttä ja ”aitoutta” olisi saatu pidemmillä kohtauksilla. Nyt videot kestävät kerrallaan vain 1–2 minuuttia.

Välivideot on toteutettu oikeilla näyttelijöillä. Lopputulos on näyttävä ja onnistunut.

Peli itsessään on hyvin arcademainen, vaikka ottaisi kaikki ajoavut pois käytöstä. Osalle pelaajista se ei ole ongelma, mutta itse en sille lämmennyt. Haastavin vaikeustaso ei vedä vertoja esimerkiksi Forza Horizon 5:lle, johon vertasin peliä useaan otteeseen.

Tekoäly on kyllä noin muuten toteutettu hyvin: Codemastersin mukaan pelissä on satoja erilaisia tekoälyprofiileja, jotka näkyvät erilaisissa ajotavoissa ja aggressiivisuudessa. Pelti kolisikin useasti, kun edessä ollut kuljettaja ei tykännyt ohitusyrityksestäni.

Nemesis-kuskit suhtautuvat vihamielisesti tarinatilan päähenkilöön. Se näkyy lähinnä kolauksina radalla.

Tarinatilassa tietyt kuskit – lähinnä kärkitallin sankarit – suhtautuvat keltanokkaan vihamielisesti. Taustalla on niin sanottu Nemesis-järjestelmä, joka voi aktivoitua vaikka kesken kisan, jos ajaa jarrutuksessa edellä ajavan puskuriin. Suuttuneet kuskit yrittävät peittää ohitusyrityksiä, ajattaa ulos tai vetävät suoralla kylkeen. Mahtavaa!

Pc:llä täysillä grafiikoilla peli on todella näyttävä. Varsinkin isoissa kaupungeissa ajaessa huomio kiinnittyy savupiipuista nouseviin savunkiehkuroihin ja pilvenpiirtäjiin. Sääolosuhteet on myös toteutettu hyvin.

Grid-faneille tarinatilaa voi suositella erityisesti, sillä siihen saa helposti uppoamaan useammankin tunnin. Varsinkin jos haluaa allekirjoittaneen tavoin edetä seuraavaan tehtävään vasta voiton jälkeen.

Grid-sarjan viides osa julkaistaan 24.2. pc:n lisäksi PlayStation 4:lle ja 5:lle, Xbox Onelle sekä Xbox Series X|S:lle. Tarinatilan lisäksi pelissä on erillinen ura- ja verkkopelitila.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?