Oletko sinäkin törmännyt ”mystisiin ruudukoihin”? Tästä on kyse uudessa netti­villityksessä

Sosiaalinen media on pullollaan Wordle-peliä. Siihen jää koukkuun, eikä tilannetta helpota sen uusi suomalainen versio.

Sanuli on Wordlen suomalainen vastine. Kuvakaappaus.

12.1. 8:34

Oletko nähnyt Twitter-syötteessäsi tai muualla sosiaalisessa mediassa toistuvia sanaruudukkoja? Se tarkoittaa, että joku on taas pelannut Wordlea ja on jakanut saavutuksensa muidenkin nautittavaksi.

Wordle on amerikkalaisen Josh Wardlen viime syksynä julkaisema sanapeli, joka toimii selaimessa niin tietokoneessa kuin puhelimessa. Pelissä on tavoitteena arvata annettu sana enintään kuudella yrityksellä.

Pelaajan silmien eteen aukeaa ruudukko, johon syötetään yksi viiden kirjaimen sana kerrallaan. Vihreät kirjaimet tarkoittavat, että ne ovat oikeassa paikassa. Keltaiset, että ne löytyvät sanasta, mutta eri kohdasta. Harmaat kirjaimet eivät ole sanassa lainkaan. Näillä eväillä päättely jatkuu, kunnes oikea sana löytyy tai arvauskerrat loppuvat.

Pelaajat jakavat tuloksiaan ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Käytännössä ne ovat ruudukoita, jotka kertovat pelikerran kulusta.

Alla olevassa esimerkissä pelaaja on ollut hakoteillä kaksi ensimmäistä kierrosta, sitten päässyt jäljille ja arvannut oikein viidennellä yrityksellä. Yksi yritys jäi käyttämättä.

Wordle on aiheuttanut nettivillityksen, minkä innoittamana pelistä ilmestyi juuri myös suomalainen versio. Jaakko Husson kehittämä Sanuli on periaatteessa Wordle, mutta suomalaisilla sanoilla.

Kehittäjä kertoi Sanulin taustoja Reddit-ketjussa.

– Nimi ”Sanuli” oli työkaverini ehdotus, joka sanana ärsytti itseäni välittömästi, joten luonnollisesti valitsin sen projektin nimeksi, Husso sanoo.

Sanuli käyttää Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) nykysuomen sanalistaa, josta on poimittu ne sanat, jotka sisältävät kirjaimia A-Ö. Sanat ovat enimmäkseen perusmuodossa.

Alkuperäinen Wordle tarjoaa vain yhden sanatehtävän päivässä. Kuvakaappaus.

Jotkut sanat ovat kuitenkin todella vaikeasti arvattavissa. IS Digitodayn lyhyessä testissä yksi oikeista vastauksista oli lymfa, joka tarkoittaa imunestettä. Allekirjoittanut törmäsi myös muihin sanoihin, jotka eivät varmasti ole monelle tuttuja. Tiedätkö sinä esimerkiksi, mitä tarkoittaa varte?

Sanalistaa muokataan jatkuvasti käyttäjien ehdotusten perusteella.

Wordle sallii vain yhden sanan arvaamisen päivässä, ja tehtävän ratkaisseet voivat halutessaan jakaa ilonsa sosiaalisessa mediassa pelin antaman linkin avulla. Sanulissa sanoja voi arvata mielin määrin, mutta yhtenä pelimuotona on Wordlen tapaan päivittäin vaihtuva sana.

Sanulissa voi myös valita viisi- tai kuusikirjaimisen sanan välillä. Lisäksi pelimuodoksi voi valita ”sanuliketjun”, missä ensimmäiseksi sanaksi tulee aina edellinen sana. Tällä tavoin omaa aloitustaan joutuu aina vähän vaihtamaan pelin pitämiseksi mielenkiintoisena.

Husso on jakanut projektinsa avoimena koodina Github-palvelussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?