Erikoinen uudistus peli­näyttöihin – kuvaa pienennetään ja tarkkuutta heikennetään

Nvidian uusi esports-näyttösarja tarjoaa 27-tuumaa, 1440p-tarkkuuden ja jopa 360 hertsiä.

Dual format -ominaisuutta käyttäessä näytön kokoa ja resoluutiota lasketaan digitaalisesti.

16.1. 12:00

Nvidia esitteli CES 2022 (Consumer Electronics Show) -messuilla uuden G-Sync Esports -näyttövalikoiman.

Uudet kilpapelaamista varta vasten suunnitellut näytöt ovat 27-tuumaisia, tarjoavat 1440p-tarkkuuden ja virkistystaajuus on parhaimmillaan 360 hertsiä. Niissä on myös viivettä mittaava ominaisuus (reflex latency analyzer) sekä värikylläisyyttä parantava teknologia (esports vibrance).

Ensimmäiset G-Sync Esports -näytöt tuovat markkinoille Asus ROG, AOC, MSI ja ViewSonic. Kolme viimeiseksi mainittua tarjoavat vain 300 hertsiä.

Useimmat kilpapelaajat pelaavat korkeintaan 1080p-tarkkuudella tai jopa sitä pienemmällä. Varsinkin räiskintäpeleissä tiheä ruudunpäivitysnopeus (fps) on tärkeä, joten monet laskevat mielellään grafiikka-asetuksia ja resoluutiota saadakseen paremman suorituskyvyn.

Tämä huomioiden G-Sync Esports -sarjassa on uusi dual format -ominaisuus, jolla näytön koon saa rajattua digitaalisesti 25 tuumaan ja tarkkuuden 1080:ään. Ominaisuutta käyttäessä näytön reunoille ilmestyvät mustat palkit.

Ominaisuudella saa siis pienennettyä ruutua, mutta niin että kuva pysyy terävänä. Vastaavankaltaisia asetuksia on nähty pelinäytöissä jo vuosia, mutta niissä näytön tarkkuus ei ole muuttunut asetuksilla.

Sosiaalisessa mediassa useimmat ovat kummastelleet Nvidian ratkaisua, mutta moni on ilahtunut näytön monipuolisista asetusvaihtoehdoista.

Lue lisää: Nyt on erikoiset peli­välineet: Palasista rakennettava pöytä ja värisevä tuoli

Nvidialla uskotaan asetuksesta olevan hyötyä varsinkin pelattaessa useampaa peliä, joissa osassa pienempi näyttötarkkuus voi olla monin tavoin parempi kuin natiivi. Ominaisuuden avulla kilpapelaajat voivat kilpailla tutuilla asetuksilla, mutta ottaa muissa peleissä kaiken irti uutuusnäytöstä.

Nvidian esports-yksikön selvitysten mukaan 27-tuumaiset näytöt ovat täydellisen kokoiset kilpapelaajille. Yhtiön tekemissä testeissä pelaajien tähtäystarkkuus nousi jopa kolme prosenttia, kun tuloksia verrattiin 27-tuumaisen 1440p-näytön ja 24-tuumaisen 1080-näytön välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?