Olympiavoittaja Svetlana Zhurova kritisoi esportsia: ”Menetämme tulevia huippu-urheilijoita” - Esports - Ilta-Sanomat

Putin ylisti – nyt venäläinen olympia­voittaja murjoo esportsia

Pikaluistelun vuoden 2006 olympiavoittaja ei innostunut venäläisen Dota-joukkueen 15,7 miljoonan euron voiton seurauksista.

Olympiavoittaja ja kansanedustaja Svetlana Zhurova uskoo urheilumaailman menettävän lahjakkuuksia esportsin takia.

24.10. 11:48

49-vuotias venäläinen valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kansanedustaja ja pikaluistelun vuoden 2006 olympiavoittaja Svetlana Zhurova on kritisoinut esportsia suorasanaisesti Sports24.run haastattelussa.

– Esportsin takia menetämme tulevia huippu-urheilijoita, joista voi tulla olympiavoittajia. Se on sääli, mutta heillä on oikeus valita. Jos he näkevät itsensä esportsissa, ei kukaan voi pakottaa heitä tekemään jotain muta, Zhurova sanoi Sports24:lle.

Poliitikon ulostulon taustalla on venäläisen Team Spirit -joukkueen viime viikon sunnuntaina voittama Dota 2 -tietokonepelin maailmanmestaruus, joka oli 15,7 miljoonan euron arvoinen. Jättivoiton noteerasi jopa Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka tosin jätti mainitsematta, että joukkueessa oli kaksi ukrainalaista pelaajaa.

Lue lisää: Putin onnitteli 15,7 miljoonaa voittanutta venäläis­joukkuetta – jätti kiusallisen seikan mainitsematta

Lue lisää: Dotan 15,7 miljoonan euron pää­palkinto yllättäjälle – voitti 5 peliä selkä seinää vasten

Zhurova onnitteli Spirit-pelaajia voitosta, mutta toivoi samalla ettei esportsin suosio räjähdä käsiin sen seurauksena. Hän näkee voiton jättimäisenä mainoksena lapsille ja nuorille, jotka alkavat haaveilla esports-tähteydestä.

Entinen huippu-urheilija piti kuitenkin esportsia parempana vaihtoehtona kuin ”hypebloggausta”, sillä pelaaminen muistuttaa sentään urheilua, vaikka siitä puuttuu fyysinen aktiivisuus.

Lue lisää: Lasse Urpalainen joutui valitsemaan kodin tai pelaamisen – tällainen on esports-miljonäärin tarina

Venäjä on palkintorahoissa mitattuna esportsin neljänneksi menestynein maa heti Yhdysvaltojen, Kiinan ja Etelä-Korean jälkeen. Venäläiset ovat voittaneet palkintorahoja noin 41 miljoonaa euroa.

Venäläispelaajat ovat menestyneet Dotan lisäksi Counter-Strikessa, PUBG: Battlegroundsissa, Hearthstonessa ja Rainbow Six: Siegessa. Maan suurimpia ja tunnetuimpia joukkueita ovat Virtus.pro, Gambit Esports ja Team Spirit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?