Lasse Urpalainen joutui valitsemaan kodin tai pelaamisen – tällainen on esports-miljonäärin tarina

Lasse Urpalainen lopetti täysi-ikäisyyden kynnyksellä pitkäaikaisen pesäpalloharrastuksensa ja keskittyi Dotaan. Loppu on historiaa.

Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen on voittanut kaiken mahdollisen Dota 2 -pelissä. Hän on viime vuodet jahdannut toista maailmanmestaruutta.

20.10.2021 10:15

Dota 2:n suomalaistähti Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen nappasi sunnuntaina uransa toisen MM-mitalin, kun hänen Team Secret -joukkueensa sijoittui kolmanneksi The International -turnauksessa.

Team Secret tienasi Romanian Bukarestissa pelatusta MM-turnauksesta 3,1 miljoonaa euroa. Mitalisija oli organisaation ensimmäinen. Pelin suurimpiin tähtiin lukeutuva Urpalainen on voittanut turnauksen aiemmin vuonna 2017 osana Team Liquidia.

IS koosti yhteen kaksinkertaisen MM-mitalistin uran merkittävimmät hetket.

Lue lisää: Lasse Urpalaisen, 26, joukkueelle MM-pronssia – voitto­summa 3,1 miljoonaa euroa

Lue lisää: Paljonpuhuvat kuvat: Lasse Urpalainen romahti, kun finaali­paikka meni sivu suun

Urpalainen kasvoi Espoossa, jossa hän alkoi pelata pesäpalloa kuusivuotiaana isänsä innoittamana. Pesäpallo oli hänelle pitkään lähes kaikki kaikessa.

Lukion aikana kaikki muuttui, kun tuttu valmentaja lopetti valmentamisen. Samalla lopahti mielenkiinto pesäpalloon, ja pitkäaikainen harrastus jäi.

Pesäpallon myötä elämästä katosi tietynlainen intohimo. Tyttöystävä Katrin mukaan Urpalainen joi melko paljon, kun pari alkoi tapailla. Pelaaja on myöntänyt, ettei kyseinen ajanjakso ollut elämän hienointa aikaa.

Pesäpallon korvasi ammattikorkeakoulun aikoihin Dota, joka toi myös ”vanhan Lassen” kilpailuvietin takaisin.

– Dotasta tuli korvike pesäpallolle. Intohimo palasi elämääni. Halusin aina olla parhaista paras kaveriporukassani, jotta voisin kehuskella asialla, Urpalainen kertoo Valven kesällä 2016 julkaisemalla pelaajaesittelyvideolla.

Ammattikorkeakoulu jäi kesken, kun mies ei löytänyt motivaatiota merikapteenin opintoihinsa. Vapaa-aika meni pelaten Dotaa. Pelissä viehätti se, että siinä pystyi konkreettisesti näyttämään olevansa muita parempi.

Koulun jäätyä kesken Urpalainen muutti takaisin vanhempiensa luokse. Lopulta nämä antoivat 19-vuotiaalle pojalleen vaihtoehdoiksi pelaamisen vähentämisen tai asunnon etsimisen.

Urpalainne päätti jatkaa pelaamista ja muutti yhteen tyttöystävänsä kanssa. Välillä vuokran maksoi Katri, välillä mies hankki itse vuokrarahat pätkätöistä. Hän uskoi Dotan olevan avain onneen.

Lue lisää: Tällainen on Dota 2 -videopeli, jossa suomalaispelaajat ovat juhlineet MM-kultaa kolmena vuonna peräkkäin

Dota-kilpaura alkoi toden teolla kotimaisesta Assembly Summer 2014 -tapahtumasta, jossa hän voitti Veni,Vidi,Vici-joukkueessa. Finaalissa kaatui silloisen Suomen ykköspelaajan Kalle ”Trixi” Saarisen nimekäs kaveriporukka.

Heti turnauksen jälkeen Saarinen otti lupaavan pelaajan osaksi suomalaista 4 Anchors + Sea Captain -joukkuetta, joka pelasi yhdessä syksyyn 2015 asti. Joukkue saavutti vuoden aikana lukuisia mitali- ja palkintosijoja, mutta läpimurto parhaiden joukkoon jäi saavuttamatta.

Suomalaisten kanssa pelaaminen jäi, kun Urpalainen pääsi kansainväliseen 5Jungz-joukkueeseen yhdessä kokeneen Jesse ”JerAx” Vainikan kanssa. Joukkue teki lokakuussa 2015 sopimuksen esportsin suurimpiin nimiin kuuluvan Team Liquidin kanssa.

Liquid-sopimus muutti Urpalaisen elämän: Enää ei tarvinnut miettiä, mistä saisi vuokrarahat. Organisaatio maksoi kuukausipalkkaa ja lisätuloja toivat palkintorahat, joita kertyi mukavasti.

Tähän mennessä Urpalainen on voittanut Esports Earningsin mukaan turnauksista reilut 3,8 miljoonaa euroa. Sivuston ilmoittama summa on karkea arvio, jos rahat jaettaisiin kristillisesti pelaajien kesken. Siinä ei ole myöskään huomioitu palkkoja tai muita tuloja.

Huomattava osa voitoista on vuodelta 2017, jolloin Urpalainen voitti MM-turnauksen pelatessaan Team Liquidissa. Liquidin 9,1 miljoonan euron voittosumma oli silloinen esportsin ennätys ja nykyisin neljänneksi suurin.

Vuoden 2017 MM-voittovideo:

Maailmanmestaruus oli Urpalaisen unelmien täyttymys. Se myös takasi hänelle paikan Dota-historian kaikkien aikojen pelaajien joukossa. Hän on myös yksi pelin suosituimmista pelaajista.

Eikä ihme. Isoja turnaus- tai liigavoittoja on maailmanmestaruuden lisäksi kertynyt 24. Liquid vaihtui vuonna 2019 Team Secretiin, mutta vaihdos ei näkynyt Urpalaisen suorituksissa.

Menestyksen myötä vanhempien suhtautuminen pojan pelaamiseen muuttui. Vanhemmat ovat käyneet ulkomailla asti jännittämässä poikansa pelejä.

– Kun katsoin hänen ensimmäistä turnaustaan suorana, tiesin että tämä on iso juttu. Nykyisin katsomme koko perhe hänen pelejään, isoveli Hannu kertoi Lasse Urpalaisen esittelyvideolla vuonna 2016.

– Olen todella ylpeä Lassesta, koska hän voi olla yksi maailman parhaimmista pelaajista, sanoi Jari-isä samalla videolla.

Urpalainen (toinen oikealta) pelaa nykyisin Team Secret -joukkueessa.

26-vuotiaALLA Urpalaisella ei ole enää rahahuolia, mutta hän ei ole myöskään päätynyt tuhlailemaan rahojaan. Suurin ostos on ollut arvoasunto Helsingin keskustasta, jossa hän asuu kihlattunsa Katrin kanssa. Maailmanmestaruus ja miljoonien tienestit eivät ole muuttaneet Urpalaista tai vaikuttaneet kaveripiiriin.

– Kaverini katsovat minua samalla tavalla kieroon kuin ennenkin. Suomessa saan onneksi kävellä kaduilla Lasse Urpalaisena, tavallisena tallaajana, Urpalainen sanoi Ylelle vuonna 2018.

Samassa haastattelussa Urpalainen sanoi toivovansa kutsua Linnan juhliin. Toistaiseksi se ei ole toteutunut. Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen kutsuttiin juhliin vuonna 2018 maailmanmestaruuden jälkeen.

Urpalainen sanoi vuonna 2019 kilpailevansa vielä muutamia vuosia, mutta ei ole sen jälkeen kommentoinut urasuunnitelmiaan. Helsingin Sanomille hän sanoi vuonna 2019 haaveilevansa kilpauran päätyttyä Atlantin ylittämisestä purjehtimalla veljensä kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?