Nico Hartikaisen kommentti: Vihaajat vihaa, mutta ENCE porskuttaa – uusi nousu on kovan päätöksen tulos - Esports - Ilta-Sanomat

Kommentti: Vihaajat vihaa, ENCE porskuttaa – kova päätös toi uuden nousun

ENCEn päätös rakentaa kansainvälinen kokoonpano ei ollut kaikkien fanien mieleen, mutta toi halutun lopputuloksen, kirjoittaa esports-toimittaja Nico Hartikainen.

Puolalaliset Pawel ”dycha” Dycha (keskellä) ja Olek ”hades” Miskiewicz (oikealla) ovat olleet ENCElle todellisia kultakimpaleita.

12.10. 10:25

Kuka olisi vielä kesällä uskonut, että ENCEn Joonas ”doto” Forss on ainoa suomalaispelaajaa Counter-Striken tulevassa major-arvoturnauksessa?

ENCE lähti ratkaisevaan IEM Fall -karsintaan ilman pisteen pistettä, mutta taisteli turnauksessa toiselle sijalle asti. Joukkue näytti koko vuoden parasta osaamistaan juuri sillä hetkellä, kun sitä tarvittiin.

Forssin ja kumppanien suoritus oli yksi vuoden suurimmista yllätyksistä. Varsinkin kun otetaan huomioon, ettei nykykokoonpano ollut aiemmin pelannut yhdessä vastaavanlaisessa tilassa eli studiossa. Bravo!

Kuvassa vasemmalta oikealle: Marco ”Snappi” Pfeiffer, Joonas ”doto” Forss, Lotan ”Spinx” Giladi, Olek ”hades” Miskiewicz, Pawel ”dycha” Dycha ja Eetu ”sAw” Saha (valmentaja)

ENCEn nousu majoreille oli viimeisen vuoden vaatiman kaiken kovan työn, tuskan ja vastoinkäymisten arvoista. Vuosi takaperin kokoonpanossa oli pelkkiä suomalaisia, mutta joulukuun 2020 draaman (1, 2) jälkeen katseet suunnattiin ulkomaille. Suomesta ei löytynyt tarpeeksi hyviä pelaajia.

Päätös suututti monet kannattajat ja sai nämä polttamaan fanipaitansa -ja verkkarinsa. Pelkkä suomalaisbrändi ei riittänyt monille, koska pelaajien kansallisuudella on useimmille CS-faneille enemmän merkitystä.

Kansainvälisiltä markkinoilta löydetyt pelaajat eivät olleet varsinaisesti nimekkäimmästä päästä. Pelinjohtajaksi löytyi kokenut tanskalainen Marco ”Snappi” Pfeiffer, joka sai rinnalleen tuntemattomammat Lotan ”Spxin” Giladin ja Pawel ”dycha” Dychan. Vanhoista pelaajista jatkoivat Forss ja Aleksi ”allu” Jalli.

Alkuvuoteen mahtui hyviä ja huonoja hetkiä, mutta Jallin vaihtaminen Mieskiewicziin loppukeväästä nosti ENCEn kertaheitolla uudelle tasolle. Syksy on sujunut erittäin hyvin yhtä BLAST-karsintaturnausta lukuun ottamatta.

Forss, 25, on ainoa suomalainen tulevassa arvoturnauksessa, joka on hänen ensimmäisensä.

Jälkikäteen tarkastellen ENCEn kova, faneja suututtanut ja ihmettelyä aiheuttanut päätös kannatti: majorissa pelaaminen on ylpeydenaihe ja kunnia, joista vain useimmat joukkueet ja pelaajat voivat haaveilla.

ENCE saavutti sen, missä isolla rahalla rakennettu Complexity, legendaarinen Fnatic, Aleksi ”Aleksib” Virolaisen OG ja Jesse ”zehN” Linjalan FunPlus Phoenix epäonnistuivat paremmista lähtökohdista huolimatta.

Suomalaisbrändi eteni kolmannen kerran peräkkäin majoriin, vaikka kokoonpanossa ei ole suuria fanimääriä keränneitä tähtinimiä. Siitä on kiittäminen erityisesti Pfeifferiä ja valmentaja Eetu ”sAw” Sahaa, jotka ovat luoneet menestysreseptin keskihintaisista raaka-aineista.

Lue lisää: Aleksi ”Aleksib” Virolaisen OG:ta ei nähdä vuoden suurimmassa turnauksessa

Pitäjänmäessä sijaitsevalla ENCEn toimistolla on pitänyt kiirettä major-paikan varmistuttua, kun fanituotteet ovat alkaneet taas liikkua – joskaan ei ainakaan vielä ihan kevään 2019 major-tuhkimotarinan tavoin.

Se miellyttää varmasti ENCEn takapiruja, jotka ovat alusta asti luottaneet kansainväliseen kokoonpanoon. Usko sijoituksiin eli tässä tapauksessa CS-joukkueeseen ei hiipunut, vaikka monet fanit käänsivät selkänsä ja ilkkuivat jokaista pientäkin epäonnistumista.

Cheekin sanoin: ”Vihaajat vihaa, meitsi vaan takas vilkuttaa, antaa niiden hiillostaa, nä-nä-nä-nä-nä-nä-nä-nää!”

ENCEn toisen tuhkimotarinan seuraavan luvun kirjoitus alkaa 26.10., jolloin alkaa majorin ensimmäinen lohkovaihe Tukholmassa.

Eetu ”sAw” Saha (vasemmalla) ja Marco ”Snappi” Pfeiffer ovat onnistuneet ENCEn uudelleenrakennuksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?