Se oli äiti, joka keksi ratkaisun Santeri ”BONECOLD” Sassin ongelmaan keväällä 2020.
Sassi päätti tuolloin lopettaa työnsä voidakseen antaa kaikkensa testivaiheessa olleelle Valorant-pelille, josta povattiin suurta esports-hittiä.
Työ puhelinmyyjänä ja paikka SJK:n Counter-Strike-joukkueessa jäivät ammattilaishaaveen takia. Sassi uskoi uransa lähtevän lentoon, kunhan hän voisi keskittyä täysillä pelaamiseen.
Samalla hän kuitenkin tiedosti, ettei voi vain lorvia vanhempiensa nurkissa, varsinkaan jos rahaa ei tulisi säännöllisesti mistään. Sassin onneksi vanha sanonta ”äiti tietää parhaiten” piti paikkansa.
– Mietin siinä sitten mitä tehdä, kunnes äiti kertoi Ahlmanista. Olin että ei, ei ei ei, mutta hain kuitenkin sinne ja pääsin sisään, Sassi muistelee IS:lle uransa käänteentekevää hetkeä.
Ahlman on Tampereella sijaitseva opisto, jonka tarjontaan on vuodesta 2016 asti kuulunut esports-linja. Minkäänlaista tutkintoa siitä ei saa.
Vuoden kestävä koulutus opettaa pelaajille elämänhallintaa ja pelillisiä asioita asiantuntijoiden opettamana. Ennen kaikkea se tarjoaa mahdollisuuden keskittyä pelaamiseen täysillä ilman muita häiriötekijöitä.
Se kelpasi Sassille, joka muutti opintojen ajaksi opistolle. Päätös osoittautui hyväksi korona-aikana, koska ympärillä oli muita pelaamisesta innostuneita, joiden kanssa viettää aikaa. Kouluvuosi, jonka hän maksoi kokonaan opintolainalla, oli uraa ajatellen korvaamaton.
– Tärkein asia mitä opin oli elämänhallinta, eli unen, ruokarytmin ja terveellisten elämäntapojen tasapainottaminen. Opin ymmärtämään niiden tärkeyden. Peliasioissa sain paljon irti vierailevilta valmentajilta, jotka ovat nykyisiä tai entisiä pelaajia. Sieltä tuli paljon pieniä juttuja ja esimerkiksi jeesiä verkostoitumiseen.
Valorant
Riot Gamesin kesäkuussa 2020 julkaisema Valorant on lähitulevaisuuteen sijoittuva ensimmäisen persoonan taktinen räiskintäpeli.
Valorantissa kaksi viiden hengen joukkuetta taistelee keskenään 24 kierroksen ottelussa. Ennen ottelua joukkueet valitsevat pelihahmot 16 eri vaihtoehdosta.
Peli on toistaiseksi pelattavissa vain tietokoneella, mutta mobiiliversio on kehitteillä. Pegi-ikäraja on 16 vuotta.
Lue lisää: Tällainen on Valorant-ilmaispeli, josta povataan esports-hittiä
Vuoden opiskelujaksolla ehti tapahtua paljon. Sassi pääsi pelaamaan HIFK:n esports-organisaatioon hREDSiin, päätyi sieltä Euroopan-kentille, voitti maaliskuussa Euroopan suurimman turnauksen, mutta katsoi toukokuussa pelattua ensimmäistä kansainvälistä turnausta kotoa.
Nyt hän kilpailee pelin toisessa kansainvälisessä turnauksessa, jossa Sassin johtamalta Acend-joukkueelta odotetaan tuloksia. Sassi on tehnyt kovasti töitä uransa eteen, mutta saanut myös merkittävää apua useasta suunnasta.
– En usko, että olisin tässä pisteessä ilman Ahlmania ja hREDSiä. Opin paljon erityisesti silloiselta hREDS-valmentajalta Samuli ”BAITO” Karppiselta, joka on mielestäni yksi parhaista. Eemeli "woomera” Ikonen sanoi myös aina järkeviä asioita.
HREDSissa pelasi vain suomalaisia. Valorantissa on Sassin lisäksi lukuisia muitakin todella lahjakkaita suomalaispelaajia, mutta silti huipputasolla ei kilpaile yhtään täysin suomalaista joukkuetta. Sassi uskoo sen johtuvan parista eri asiasta.
– Pitää olla voittajan mentaliteetti ja verkostoitua, että pääsee eteenpäin. Siitä se on yleensä kiinni. Pitäisi vain saada yhteen viisi kaveria, joita valmentaisi kunnon valmentaja resursseilla. Uskon sen tapahtuvan parin vuoden sisään.
Acend suuntasi elokuun lopulla harjoitusleirille Etelä-Saksaan. Henkinen valmennus oli yksi leirin pääasioista.
23-vuotiaan matka kilpapeliammattilaiseksi on ollut pitkä. Sassin pelaaminen alkoi 3–4 vuoden ikäisenä, kun hän sai isältään PlayStationin taloremontin takia. Sillä sai pidettyä pikkupojan näppärästi pois jaloista jopa useita tunteja.
Sassi tutustui kilpapelaamiseen 15-vuotiaana, kun salibandyharrastus loppui kahdeksan vuoden jälkeen. Tilalle tuli League of Legends, jota Sassi pelasi paljon luokkakavereiden kanssa. Kovan kilpailuvietin takia hän halusi olla aina muita parempi.
LoLin sijaan hän yritti luoda uraa Valorantin tapaan räiskintäpeleihin kuuluvassa Counter-Strike: Global Offensivessa (julkaistu 2012). Sassi pääsi siinä pelaamaan muun muassa Assemblyille, mutta jäi kuitenkin kauas ammattilaistasosta.
– CS-ura kaatui suoraan sanoen siihen, että en verkostoitunut. Pelasin vain omassa kaveriporukassa. Se oli tärkeä oppitunti.
Tällä hetkellä Sassi toimii maailman parhaimpiin Valorant-joukkueisiin kuuluvan Acend-joukkueen pelinjohtajana. Pelaaminen on ollut hänelle jo hetken aikaa työ, jossa palkintorahat ovat lähinnä mukavia bonuksia.
Perhe, sukulaiset ja kaverit seuraavat nykyisin uraa mielenkiinnolla. Kotona pelaamiseen ei ole aina suhtauduttu yhtä positiivisesti.
– 15-vuotiaana sitä pelaamista ei katsottu hyvällä. Vanhempien mielestä olin peliriippuvainen, kuten varmaan olinkin, koska en pelannut ammattimaisesti. Pelasin usein viiteen asti yöllä ja skippasin koulupäiviä. Siinä pelaamisessa ei ollut mitään järkeä, Sassi muistelee teinivuosien pelaamistaan.
Suhtautuminen pelaamiseen muuttui myöhemmin, kun Sassi alkoi kilpailla tosissaan. Vanhempien näkemyksiin vaikuttivat myös Sassin heille näyttämät esports-videot maailmalta.
Lue lisää: Raakel tajusi kolmikymppisenä olevansa peliriippuvainen – ”Se oli hirveää myöntää”
Valorant on suosittu räiskintäpeli, jonka takana on Riot Games. Peli on noussut nopeasti suurimpien kilpapelien joukkoon. Sassi on yksi pelin huippunimistä.
Haastattelun aikana Sassin puheissa toistuu muutama asia: verkostoituminen, terveelliset elämäntavat sekä fiksu ajankäyttö pelaamisen suhteen. Niihin jokaisen kilpapelaajaksi pyrkivän pitäisi keskittyä mahdollisimman aikaisin.
Erityisesti verkostoitumista Sassi korostaa, koska ennen kaikkea se on vienyt häntä eteenpäin. Pelaajia ei metsästetä esportsissa samalla tavalla kuin vaikka jalkapallossa, minkä takia pelaajien itse tekemä työ on erittäin tärkeää.
– Huipulle päästäkseen pitää olla oma-aloitteinen, aktiivinen ja ahkera. Etsi joukkue, kokoa peliporukka tai jotain muuta. Samalla on hyvä muistaa, että laatu korvaa määrän harjoitellessa. 10 tunnin pelimaratonissa on harvoin järkeä, jos koskaan.
23-vuotiaalla on uransa osalta selvät tavoitteet: Voittaa kaksi maailmanmestaruutta putkeen, kuten Dota 2 -legendat Jesse ”JerAx” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen voittivat 2018 ja 2019.
– Se on tavoite, jolla haluan sementoida statukseni yhtenä kaikkien aikojen pelaajista. Yhden mestaruuden voittaminen ei riitä siihen, hän naurahtaa tarkoittaen kuitenkin joka sanaa.
Sassi ja Acend kilpailevat Saksassa 10.–19.9. välisenä aikana pelin toisessa kansainvälisessä turnauksessa (VCT Masters Berlin). Acendin ensimmäinen ottelu on tänään perjantaina kello 16 Suomen aikaa. FEL näyttää turnauksen ottelut suomeksi Twitchissä.
Santeri ”BONECOLD” Sassi, 23-vuotias, asuu Tampereella.
Acend-joukkueen pelinjohtaja Valorant-pelissä. Acend on yksi maailman huippujoukkuista.
Voitti alkuvuodesta Euroopan kovimman Valorant-turnauksen (VCT Masters 1). Voittanut tänä vuonna palkintorahaa vajaat 17 000 euroa.