Näin hurjia summia kovimmat kilpa­pelaajat ovat voittaneet – kärki­joukossa kolme suomalaista

Maailman parhaat kilpapelaajat ovat haalineet turnauksista miljoonia euroja palkintosummia Kärkikymmenikön joukosta löytyy kolme suomalaista.

Jesse Vainikka, Lasse Urpalainen ja Topias Taavitsainen ovat Suomen kolme eniten palkintorahaa tienannutta kilpapelaajaa.

8.8.2021 12:00

Esportsin suosion nousun myötä myös palkintorahojen määrä on kasvanut viime vuosina. Suomalaiset ovat tunnetusti esportsin eliittiä, joka on näkynyt myös voitetuissa palkintorahoissa.

Esports Earningsin mukaan maailman kymmenen eniten palkintorahoja voittaneen joukkoon mahtuu kolme suomalaista: 6,4 miljoonaa dollaria eli 5,5 miljoonaa euroa voittanut Jesse ”JerAx” Vainikka on sijalla kaksi, Topias ”Topson" Taavitsainen viides ja Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen kymmenes.

Kaikki kolme, kuten koko muu kärkikymmenikkö, ovat Dota 2 -pelaajia. Dota-pelaajien massiiviset turnaustienestit selittävät pitkälti pelin MM-kisojen eli The Internationalin mittavat palkintosummat. Eri vuosien TI:t ovat palkintopoteiltaan suurimpien turnausten listalla suoraan sijoilla 1–5.

Suomen Dota-tähdet johtavat suomalaislistaa miljoonien kaulalla. Neljänneksi sijoittuu StarCraft II:n maailmanmestari Joona ”Serral” Sotala ja viidenneksi CS-legenda Aleksi ”allu” Jalli.

Vainikka lopetti uransa viime vuonna. Taavitsaisen ja Urpalaisen urat kuitenkin jatkuvat ja molemmat osallistuvat tänä vuonna jälleen ennätyksellisen palkintopotin omaavaan TI:hin. On siis täysin mahdollista, että suomalaislistan kärkipaikka vaihtuu vielä tänä vuonna.

Maakohtaisten tienestien kärkiviisikon täyttävät pitkälti perinteiset kilpapelaamisen supermaat: Yhdysvallat (147 miljoonaa euroa), Kiina (113m €), Etelä-Korea (85m €), Tanska (34m €) ja Ruotsi (34m €). Suomalaiset ovat voittaneet 22 miljoonaa euroa, mikä riittää sijaan 10.

Lue lisää: Kilpapelaaja tajusi normaalina pitämänsä elämäntavan todellisen hinnan – "Kymmeniä tuhansia dollareita”

Peleistä Dota on täysin omassa luokassaan, kun puhutaan palkintorahoista. Perässä tulevat kestosuosikki Counter-Strike: Global Offensive, hittipeli Fortnite ja maailman suurin kilpapeli League of Legends.

Tilastoista selviää myös esimerkiksi, että eniten rahaa turnauksista ovat voittaneet selvästi miespuoliset pc-pelaajat.

Naispelaajien turnaustienestien kärkikolmikko kanadalaisesta StarCraft-pelaajasta Sasha ”Scarlett” Hostynistä (341 683 euroa palkintorahaa), kiinalaisesta Hearthstone-mestarista Li ”Lioon” Xiao Mengistä (204 463 €) ja lukuisissa peleissä kilpailleesta yhdysvaltalaisesta Katherine ”Mystik” Gunnista (104 177).

Konsolipelaajista puolestaan tienaavat lähinnä Call of Duty -tähdet. Miljoonien turnausvoittoihin yltävät ainoastaan amerikkalaiset Ian ”C6” Porter (1 064 015 €) ja James ”Clayster” Eubanks (1 000 354 €). Kolmantena perässä seuraa Seth ”Scump” Abner 777 618 euron turnausvoitoillaan.

Lue lisää: Joona Laine kertoo, millaista on olla World of Warcraftin eliittiä – iso voitto vaati satoja peli­tunteja, mutta palk­kiona oli vain kunniaa

Lue lisää: Entiseltä CS-tähdeltä yllättävä väite: Kilpapelaajat voivat pysyä huipulla vielä viisikymppisinä

Lue lisää: Kovaa työtä vai turhaa ylipelaamista? Kilpapelaajat kertovat jopa 17 tunnin treenipäivistään

Kaikki tämän artikkelin summat on katsottu Esports Earningsin sivuilta 6.8.2021. Summat on muunnettu yhdysvaltain dollareista euroiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?