2010-luvun taitteessa Raakel ”xenophics” Aaltonen oli huippupelaaja. Hän edusti World of Warcraftissa suomalaista Paragonia, joka oli koko pelin paras kilta eli joukkue WoWin kultavuosina.
Paragon menetti paikkansa pelin ykköskiltana vuonna 2012. Moni killan pelaaja lopetti ja Paragon alkoi kilpailla pienemmällä miehityksellä eri sarjassa. Samalla päättyi myös Aaltosen taival kilpapelaajana. Hän teki sittemmin uraa Asuksen Suomen markkinointivastaavana ja Telian esports-vastaavana. Pelaaminen ja etenkin WoW kulkivat mukana matkassa.
Nyt 33-vuotias Aaltonen koki kuitenkin kaksi vuotta sitten ”romahdusvuodeksi” itse kutsumansa ajanjakson. Avioeron, masennuksen ja työburnoutien seurauksena Aaltonen hakeutui terapiaan. Terapiasessioiden edetessä hän ymmärsi kärsivänsä videopeliriippuvuudesta.
– Kävin terapiassa, ja keskusteluissa tuli usein esiin pelaamiseni. Ihmettelin siinä, että miksi puhumme täällä pelaamisestani, mutta tajusin pikkuhiljaa pelaamisen ja pelien vaikuttavan mielialaani myös pelaamisen ulkopuolella, Aaltonen kertoo Ilta-Sanomille.
Käytännössä videopeliriippuvuudella tarkoitetaan ongelmallista pelaamista, joka rajoittaa pelaajan elämää. Sen pääoire on hallinnan puute oman pelaamisen suhteen, mikä voi näkyä esimerkiksi suunnattomiksi paisuvina pelitunteina.
WoWin huipputason pelaajilla pelitunteja kertyy mittavasti. Aaltonen kuitenkin korostaa, että pelkkä pelituntien määrä ei välttämättä ole merkki peliriippuvuudesta.
– Pelkät pelitunnit ovat mielestäni huono mittari peliriippuvuuden arvioinnille. Mielestäni on kuitenkin tärkeämpää puhua siitä, miltä pelaaminen itselle tuntuu. Usein oireet, joita kutsumme peliaddiktioksi liittyvät ongelmiin, jotka ovat olemassa jo ennen pelaamista. Pelaaminen ei suoranaisesti aiheuta näitä ongelmia vaan nostaa niitä pinnalle, Aaltonen sanoo.
Vaikka Paragonissa pelaaminen ei ollut Aaltosen ongelmien lähde, hän kertoo että kilpailuaikoina hänen epäterve suhteensa pelaamiseen paheni.
– Pelkään pelatessani, että minun pitäisi olla parempi ja silloin pelaan enemmän. Se on mielestäni peliriippuvuutta, että en tietoisesti tee valintaa siitä, paljonko pelaan tai että pelaan enemmän kuin ajattelen.
Raakel Aaltonen Paragonin pelipaidassa 2010-luvun taitteessa. Paragon oli WoWin kulta-aikojen paras kilta eli joukkue ja se on edelleen yksi pelin historian tunnetuimmista.
Aaltosen mukaan WoWin pelaaminen oli jatkuvasti hänen mietteissään silloinkin, kun peli oli pois päältä. Rakkaan harrastuksen negatiivisten puolien tiedostaminen ei ollut kuitenkaan helppoa.
– Tajusin pikkuhiljaa, että kolmelta yöllä herääminen ja pelin miettiminen ei ole enää normaalia. Minua suorastaan ärsytti saada viestejä rakkaalta ystävältäni, koska se häiritsi pelaamista. Oli ihan hirveää myöntää, että rakkaalla harrastuksella voi olla tuollaisia vaikutuksia, Aaltonen sanoo.
Negatiivisten vaikutusten laajuuden huomatessaan Aaltonen päätti viime kesänä lopettaa WoWin. Lopettamisen jälkeen Aaltonen kertoo mielialansa parantuneen merkittävästi.
Aaltonen kuitenkin kertoo haluavansa edelleen pelata siinä määrin, kun hän siihen itse kykenee.
– Toivon, että pystyisin vähentämään pelaamisen negatiivisia puolia ja keskittymään siihen positiiviseen. En kuitenkaan viime aikoina ole pystynyt kovinkaan paljon pelaamaan terveesti, mutta haluaisin kyllä jos pystyisin, Aaltonen kertoo.
Suomessa videopeliriippuvuuden hoitoon suunnattuja ohjelmia on harvakseen. Aaltonen kertoo etsineensä tuloksetta apua ongelmaansa jo ennen päätöstään lopettaa pelaaminen edelliskesänä. Hän uskoo voineensa välttyä lopettamiselta, mikäli apua olisi löytynyt jo silloin.
Tänä keväänä hän hakeutui Peluurin Restart-hankkeeseen, joka on tarkoitettu avuksi pelitapoihinsa muutosta hakeville aikuisille.
– Olen Restartissa mukana siksi, että saisin pelata ja pystyisin nauttimaan siitä, Aaltonen sanoo.
Osana omaa prosessiaan Aaltonen on päättänyt lähettää suorana omat Restart-sessionsa Twitch-kanavallaan. Lähetyksissä hän käy läpi erinäisiä hankkeen tehtäviä ja keskustelee hankkeen asiantuntijan kanssa. Lähetyksissä tunteet puskevat usein pinnalle, mutta häntä se ei haittaa.
– Tiedän, että moni muu painii samanlaisten ongelmien kanssa. Jos joku saa apua siitä, että itken striimissä, niin sitten teen sen mielelläni. Tuntuu siltä, että koko esports-maailma on vähän sellainen, että tunteita ei saisi muka näyttää, Aaltonen toteaa.
Lue lisää: Nyt se on virallista: Peliriippuvuudesta tulee mielenterveysongelma
Oman peliriippuvuuden tiedostaminen voi olla monelle aktiivipelaajalle hankalaa. Aaltosen mukaan yksi suuri hälytyskello peliriippuvuuden suhteen on se, että henkilö saa pelistä vain negatiivisia tunteita ja mistään muualta ei saa vastaavasti positiivisia tunteita.
Hän korostaa, että etenkin oman itsetunnon pönkittäminen pelkän pelisuorittamisen varaan on pidemmän päälle vaarallista.
– Pelaaminen saa totta kai olla elämässä iso asia. Ongelma on siinä, että jos pelatessa menee huonosti ja olet mielestäsi käytännössä pelkästään pelipersoonasi, niin mikään muu ei siinä tilanteessa kannattele. Siinä tilanteessa korostuvat muut sosiaaliset suhteet, joihin voi tukeutua. Olet paljon muutakin kuin onnistumisesi tai epäonnistumisesi pelissä, Aaltonen summaa.
Fakta
Kuka
Raakel ”xenophics” Aaltonen, 33
Entinen World of Warcraftin huippunimi. Muistetaan Paragon-killasta, joka oli pelin paras 2010-luvun taitteessa.
World of Warcraftissa killat kisaavat siitä, kuka selvittää pelin uuden sisällön ensimmäisenä. Paragon oli maailman ensimmäinen yhteensä seitsemän kertaa.
Peliuran päätyttyä Aaltonen on työskennellyt Asuksella Suomen markkinointijohtajana ja Telian esports-vastaavana. Nykyisin hän striimaa livelähetyspalvelu Twitchissä.