Tatu Partasen kommentti: Entinen ENCE on nyt lopullisesti poissa – Aleksi Jallin lähtö on aikakauden loppu - Esports - Ilta-Sanomat

Kommentti: ENCEn ”dream team” on nyt poissa – Aleksi Jallin lähtö on historiallisen aikakauden loppu

”Katowicen ihmeen” keväällä 2019 tehneen kokoonpanon viimeisen pelaajan, Aleksi ”allu” Jallin, lähtö merkitsee ENCElle yhden aikakauden päätöstä, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Tatu Partanen.

Aleksi Jallin viimeinen jakso ENCEssä kesti yli kolme vuotta. Niiden aikana hän sinetöi maineensa CS-legendana ja joukkueen kasvoina.

18.6. 9:35

Suomalaisen Counter-Striken legenda Aleksi ”allu” Jalli jättää joukkueensa ENCEn. Organisaatio kertoi eilen aiheesta tiedotteella ja kertoi samalla, että Jallin korvaa pysyväluonteisesti puolalainen Olek ”hades” Miskiewicz.

Jalli ehti pelata ENCEssä yli kolmen vuoden jakson, jolloin hänestä tuli organisaation kasvot. Jalli oli vuoden 2018 alussa kasatun joukkueen tunnetuin pelaaja, joka oli niittänyt kansainvälistä menestystä jo vuosia ennen ”kotiinpaluutaan” täysin suomalaiseen joukkueeseen. Jalli ilmoitti pitävänsä taukoa jo aiemmin keväällä, mutta nyt ENCE vahvisti Jallin lähtevän joukkueesta virallisesti.

Lue lisää: CS-legenda Aleksi ”allu” Jalli lähtee ENCEstä

Jallin lähtö merkitsee samalla sitä, että ”ihmejoukkueen” kaikki jäsenet ovat nyt jättäneet ENCEn taakseen. Hänen ja tuon kokoonpanon vaikutusta koko Suomen Counter-Strike-skenen kehitykselle ei voi vähätellä.

ENCEn hopeamitali Katowicen major-turnauksessa keväällä 2019 nostatti Suomeen ilmiömäisen CS- ja ENCE-buumin. Historiallinen finaalipaikka ei unohdu.

Meillä oli vuosien odotuksen jälkeen suomalainen joukkue huipulla. Kiinnostus suomalaiseen kilpapelaamiseen ja nimenomaan Counter-Strikeen kasvoi tuona keväänä ja kesänä ulottuvuuksiin, jollaisia ei ole sittemmin tai sitä ennen nähty.

En yllättyisi, jos joskus vuosien päästä nuoret suomalaiset CS-pelaajat kertovat, että juuri tuon ENCEn turnausmenestys sai heidät kiinnostumaan pelaamisesta ja antoi heille puhtia jahdata unelmiaan.

Lue lisää: ”Sitten kuulee yleisön, ovet aukeavat...” – ENCEn unelmamatka finaaliin paloi pelaajien ja vanhempien mieleen

Jalli oli vuosia ENCEn luottopelaaja ja tärkeä osa joukkuetta, joka toi suomalaiselle CS:lle historiallista suosiota vuoden 2019 aikana.

Nyt tuo joukkue on poissa. Sen hajoamista ympäröi pitkään mittava draaman kurimus. Vaikka kaikki myrskyssä esitetyt väitteet ja syytökset olisivatkin totta, eivät ne vähennä sen ENCEn ja Aleksi Jallin merkitystä suomalaiselle Counter-Strikelle.

Kun Jalli kertoi keväällä tauostaan, kirjoitin hänen jäävän historiankirjoihin maailmaa nähneenä, erittäin arvostettuna tarkkuuskiväärilegendana ja kaksinkertaisena major-hopeamitalistina.

Uran laskujohteisuudesta syksyn 2019 jälkeen huolimatta uskon tämän edelleen pitävän paikkansa. Uskon myös, että Jalli on edelleen Suomen CS-historian menestynein ja tunnetuin CS-pelaaja, jonka merkitys myös muulle suomalaiselle esportsille kotimaisena tähtenä on mittava. Jos hänen uransa jatkuu muualla, se olisi lähinnä yksi sulka lisää jo mittavasti koristeltuun hattuun.

Jalli kommentoi Ilta-Sanomien haastattelussa viime vuonna, että hän haluaisi mahdollisesti käydä kokeilemassa pelaamista kansainvälisessä joukkueessa, koska aiemman ulkomaanjaksonsa aikana hän ei vielä ollut yhtä omistautunut pelille. Pelipaikat merkittävissä kansainvälisissä tiimeissä ovat tällä hetkellä kiven alla, mutta olisi kieltämättä mielenkiintoista nähdä, mihin Jalli vielä kykenisi ENCEn ulkopuolella.

Lue lisää: Kommentti: Aleksi Jallilla on edessä iso päätös – jääkö tauko ikuiseksi vai vieläkö löytyy virtaa?

Jallille syntyi vuosien varrella monin tavoin formulatähti Kimi Räikköstä muistuttava maine. CS:n oma ”jäämies” tunnettiin lyhyistä ja ytimekkäistä haastatteluista, joita ei turhilla puheilla pilattu.

Mitä tulee uuteen kansainväliseen ENCEen ilman Jallia, uskon kokoonpanon pystyvän suuriin asioihin. Miskiewicz on taitava ja erittäin lupaava nuori tähti, joka Lotan ”Spinx” Giladin ohella voi loistaa kokoonpanossa Marco ”Snappi” Pfeifferin pelinjohdon alaisuudessa. Joukkueen alustavat tulokset ovat olleet lupaavia, joten odotan innolla, miltä peli näyttää kunnollisen harjoittelujakson ja kesäloman jälkeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?