Näin puhettasi kuunnellaan – uusi järjestelmä napsauttanut automaattisesti yli 240 000 pelikieltoa

FACEITin kehittämä Minerva-nimellä kulkeva tekoälyjärjestelmä torjuu häiriköitä koneoppimisen avulla. Nykyisin järjestelmä osaa jopa kuunnella pelaajien puhetta.

Pelipalvelu FACEIT valvoo nykyään alustaansa Minerva-tekoälyn avulla. Järjestelmä on yhtiön tietojen mukaan tutkinut miljoonia viestejä ja jakanut tuhansia pelikieltoja.

19.6.2021 12:00

Peliturnauksia järjestävä ja verkossa kilpapelialustaa ylläpitävä brittiläinen FACEIT on kehittänyt tekoälyn valvomaan häiriökäyttäytymistä palvelussaan pelattavissa peleissä. FACEIT järjestää turnauksia ja tapahtumia useissa peleissä, mutta se tunnetaan etenkin Counter-Strike-turnauksistaan.

Minervaksi nimitetty tekoälyjärjestelmä kykenee tekstipohjaisen keskustelun analysoinnin lisäksi kuuntelemaan myös pelin sisällä tapahtuvaa puhetta.

FACEIT keräsi Ilta-Sanomien pyynnöstä tilastoja Minervan jakamista tuomioista tältä vuodelta. Järjestelmä on jakanut vuoden 2021 aikana 140 085 pelikieltoa asiattomasta kielenkäytöstä. Varoituksia on jaettu noin 1,4 miljoonaa kappaletta.

Datan perusteella alkuvuosi on ollut Minervalle kiireinen. Ensimmäisen 15 kuukauden aikana (syyskuu 2019 – joulukuu 2020) pelikieltoja annettiin 103 737 ja varoituksia 1 973 410.

FACEITin Business Intelligence -yksikön johtajan Maria Laura Scurin mukaan Minerva luotiin, koska tarvittiin järjestelmää epäasiallisen käytöksen ehkäisemiseksi.

– Kaikki verkossa joskus jotain peliä pelanneet ovat todennäköisesti kohdanneet asiatonta käytöstä. Olemme itse myös kokeneet tätä pelaajina. Toksisen käytöksen moderointi satojen tuhansien pelaajien joukossa on pelkille ihmisille täysin mahdoton tehtävä. Tähän tarkoitukseen kehitimme Minervan, Scuri kertoo IS:lle.

Lue lisää: Suomalaismies huoritteli ja räkäisi perään – Vanessa, 22, yllätettiin rumasti kesken CS-ottelun

Lue lisää: Suomalaiset CS-pelaajat lukevat videolla saamiaan törkykommentteja: ”V***n ruma”, ”tapan äitisi”

Esimerkki Minervan analysoimasta ottelusta. Oikeassa reunassa näkyy järjestelmän arvio viestistä tai pelin äänichatin välityksellä sanotusta lauseesta.

Scurin mukaan Minerva käyttää koneoppimista ja sen avulla oppii löytämään sopimatonta käytöstä ja toimimaan sen ehkäisemiseksi heti. Järjestelmä on nyt ollut käytössä lähes kaksi vuotta. Aluksi se osasi lukea vain tekstiä, mutta se on sittemmin opetettu ymmärtämään lukuisia kieliä puhuttuna.

Järjestelmän tavoite on Scurin mukaan antaa pelaajille mahdollisuuksia ilmaista itseään ilman, että FACEITin alustojen ilmapiiri vaarantuu. Minerva yhdistettynä FACEIT Justice -ohjelmaan, jossa pelaajat voivat valvoa toistensa käytöstä alustalla, on yhtiön omien mittausten mukaan vähentänyt asiattomien viestien määrä 62 prosentilla.

– Ryhtymällä toimiin liian toksista tai loukkaavaa käytöstä harjoittavia henkilöitä kohtaan voimme estää sellaisen käytöksen haittavaikutuksia muita pelaajia kohtaan, Scuri kertoo.

Lue lisää: CS-tähti löi törkykommentoijien nimet julki – suutaan soittaneelle joukkueelle salamapotkut

Tulevien vuosien aikana FACEIT aikoo laajentaa alustaansa uusiin peleihin ja aloittaa yhteistyön pelinkehittäjien kanssa. Yhtiön tavoitteena on integroida oma alusta suoraan yhteistyökumppaneiden peleihin.

– Näemme FACEITin alustan eräänlaisena teknologian koekaniinina ja aiomme innolla tarjota Minerva-järjestelmän yhteistyökumppaneidemme käyttöön samalla kun he integroivat FACEITin muut työkalut peleihinsä, Scuri sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?