Huijaamisesta syytetyn Akuma-joukkueen tuska ei hellitä – Esiciltä tyly viesti ja uusi väite - Esports - Ilta-Sanomat

Huijaamisesta syytetyn CS-joukkueen taustalta löytyi uusia sotkuja – ”vahtikoiralta” tyly viesti

Kaksi viikkoa huijausväitteiden jälkeen Akuma-joukkue on liitetty mahdolliseen sopupelitapaukseen tai vedonlyöntihuijaukseen.

Akuma-joukkueesta on riittänyt puhetta viimeiset kaksi viikkoa Counter-Strike-piireissä.

10.6. 10:17

Ivy-maiden vuoden ensimmäisessä Counter-Striken major-karsintaturnauksessa hiljattain kolmanneksi sijoittunutta Akuma-joukkuetta ympäröivä kohu ei ota laantuakseen.

Akuman on väitetty huijanneen tärkeässä EPIC CIS League Spring 2021 -karsinnassa, mutta nyt viiden ukrainalaispelaajan toimia tutkitaan liittyen mahdolliseen sopupelaamiseen ja/tai vedonlyöntihuijaukseen.

Esportsin valvontaelin Esports Integrity Comission (Esic) on välittänyt CS-julkaisijalle Valvelle materiaalia ja todisteita asiaan liittyen.

Lue lisää: CS-turnauksessa meni kaikki mahdollinen pieleen – julkaisija puuttui peliin

Esicin tietojen mukaan Akuma-pelaajien aiemman edustaman Project X -organisaation toimitusjohtaja Aleksandr Shyshko olisi lyönyt vetoa joukkueen otteluista.

Shyshkon hallinnasta löytyi aktiivinen vedonlyöntitunnus, jolla hän oli lyönyt vetoa ”useista epäilyttävistä Project X:n otteluista”. Kyseisellä nimellä pelatessaan joukkue joutui monen vedonlyöntitoimijan mustalle listalle epäilyttävien tilanteiden takia.

Pelaajat siirtyivät Akuma-nimen alle maaliskuussa. Shyshko on yhteistyön päättymisen jälkeen lyönyt vetoa ainakin major-karsintaottelusta, jossa Akuma voitti yllättäen Virtus.pron 2–0.

Akuma-pelaaja Dimitri ”SENSEi” Shvorak on kiistänyt hänen tai joukkuetovereidensa lyöneen vetoa otteluista. Shvorakin mukaan he eivät voi olla vastuussa Shyshkon tekemisistä. Tarkkuuskivääritähti ei kiistänyt suoraan sopupeliväitteitä.

Shyshko on niin ikään kiistänyt Esicin väitteet, joita hän kutsui ”naurettaviksi”. Shyshkon mukaan hän ei ole tekemisissä Akuma-pelaajien kanssa.

Esic suosittelee turnausjärjestäjiä välttelemään kutsumasta turnauksiin Akuma-joukkuetta, kokoonpanoja joissa on kolme nykyistä Akuma-pelaajaa tai joukkueita, jotka ovat kytköksissä Shyshkoon.

Lue lisää: Huijaamisesta syytetty CS-joukkue nousi maailman­listalla 118 sijaa

Ukrainalaisjoukkuetta koskeva kohu alkoi toukokuun lopulla, kun Akuma voitti Natus Vinceren ja Virtus.pron kaltaiset huippunimet major-karsinnassa. Altavastaaja sijoittui turnauksessa kolmanneksi.

Kesken turnauksen alkoivat puheet joukkueen huijaamisesta. Lisää vettä kiukaalle saatiin turnauksen päätyttyä, kun 15 Ivy-maiden alueella kilpailevaa joukkuetta julkaisi yhteisen kannanoton.

Valvelle osoitetussa avoimessa kirjeessä vaadittiin peliyhtiötä tutkimaan Akuma-joukkuetta. Lisäksi joukkueet pyysivät pelijulkaisijalta tarkempia linjauksia tulevien major-karsintaturnausten järjestelyihin.

Akuma-pelaajat ovat kiistäneet huijaamisen ja ilmoittaneet tekevänsä yhteistyötä mahdollisen tutkinnan aikana. Yksi major-karsintaturnauksen kumppaneista oli Venäjän esports-liitto, joka antoi jo puhtaat paperit Akumalle. Tutkinnan perusteellisuutta on kuitenkin epäilty.

Lue lisää: Joukkokantelu peliyhtiölle: Huijasiko CS-joukkue tärkeässä turnauksessa?

Tunnetuista nimistä Na’Vin valmentaja Andrii ”B1ad3” Gorodenskyi ja NiPin Hampus ”hampus” Poser ovat kutsuneet Akuma-pelaajia suoraan huijareiksi. Valve ei ole kommentoinut väitteitä tai mahdollista tutkintaa koskien joukkuetta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?