Milloin mobiilipelit lyövät läpi esports-markkinoilla? Viisi vuotta, sanoo TSM:n perustaja Andy ”Reginald” Dinh - Esports - Ilta-Sanomat

Esportsissa muhii suuri muutos – ”Korkeintaan viisi vuotta”

Kilpapelaaminen pyörii vielä tietokoneiden ja pelikonsolien ympärillä, mutta mobiilipuoli kasvaa kovaa vauhtia.

PUBG Mobile on yksi suosituimmista mobiilipeleistä.

13.6. 12:00

Viiden vuoden päästä kilpapelaamisen katsojamäärissä mitattuna suurimmat turnaukset pelataan mobiililaitteilla eikä tietokoneella.

Näin totesi kesäkuun alussa Twitterissä TSM-organisaation perustaja ja entinen League of Legends -ammattilainen Andy ”Reginald” Dinh. Jatkokeskustelussa on riittänyt mielipiteitä ja pohdiskelua esports-alan tulevaisuudesta.

Tähän mennessä kilpapelaamista ovat dominoineet tietokonepelit, kuten LoL, Dota 2 ja Counter-Strike-pelisarja. Konsolit ovat tulleet hyvänä kakkosena, kiitos erityisesti Call of Duty- ja Fifa-pelisarjojen.

Mobiilipelaamisen suosio on kuitenkin kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana räjähdysmäisesti. Kasvu ei ole jäänyt huomaamatta myöskään esportsissa, jossa monet isot nimet ovat lähteneet hiljalleen mukaan mobiilipelaamiseen.

Lue lisää: 14 miljoonan dollarin turnaussatsaus: 600 miljoonan latauksen hittipeli tähtää esportsin kirkkaimpaan kärkeen

Kasvusta huolimatta mobiilipelit ovat vielä kaukana suosituimpien pc- ja konsolipelien asemasta.

Suurin syy siihen on Euroopan ja Pohjois-Amerikan hidas lämpeneminen mobiilikilpapelaamiselle. Käänne on kuitenkin tapahtunut jo Etelä-Amerikassa, Kaakkois-Aasiassa, Kiinassa ja Intiassa.

Monien mielestä Eurooppa ja Pohjois-Amerikka ovat Kiinan ohella suurimpia ja tärkeimpiä markkina-alueita koko alaa tarkastellen. Niissä menestyvät pelit ovat mediassa enemmän esillä kuin muiden alueiden hitit.

Länsimaissa ollaan totuttu pelaamaan tietokoneilla ja konsoleilla, joita löytyy lähes joka kodista. Muualla tilanne on toinen.

Kulttuurierot ja taloustilanne vaikuttavat asiaan. Aasiassa pc-pelejä on pelattu yleensä pelikahviloissa, jotka taas eivät ole lyöneet isosti läpi Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa. Länsimaissa on totuttu pelaamaan kotona.

Vähemmän varakkailla alueilla harvalla on varaa ostaa tietokonetta tai konsolia. Pelaamiseen soveltuvan puhelimen tai tabletin saa halvemmalla, mikä selittää osittain mobiilikilpapuolen suuren suosion.

Lue lisää: Valorantin pelaajamäärä julki – räjäyttääkö mobiiliversio pankin?

Mobiilipelaamisen etuja ovat suuret laitekannat, matala kynnys kokeilla eri pelejä sekä otteluiden kesto. Pääosaa mobiilipeleistä voi kokeilla ainakin ilmaiseksi, minkä lisäksi ottelut ovat lyhyempiä kun tietokoneella tai konsolilla.

5g-yhteydet vaikuttavat myös mobiilipelaamiseen, kun nettihäiriöt harvenevat ja verkkoviive on pienempi.

Suosituimpia mobiilikilpapelejä ovat tällä hetkellä Arena of Valor, Clash Royale, Mobile Legends: Bang Bang, Garena Free Fire ja PUBG Mobile. Kaikkia voi pelata ilmaiseksi, joskin mikromaksuja on tarjolla.

Seuraavaksi hitiksi ennustetaan Wild Riftiä, joka PUBG Mobilen tavoin perustuu jo olemassa olleeseen pc-hittipeliin. Wild Riftin pohjalla on League of Legends.

Mobile Legends: Bang Bang -pelissä taisteluareenalla pelaa vastakkain kaksi viiden hengen joukkuetta. Peli on supersuosittu Kaakkois-Aasiassa.

Aasiassa ja Etelä-Amerikassa suurimpia mobiiliturnauksia seuraavat miljoonat katsojat verkossa ja kymmenet tuhannet paikan päällä. Suosituimmat genret ovat taisteluareenapelit ja räiskinnät, jotka dominoivat myös tietokonepelien kilpapuolta.

Esportsissa näkyy elitismi, joka ilmenee kilpailevien pelien vähättelynä tai peliyhtiöiden keskinäisenä nokitteluna. Sama pätee myös esimerkiksi mobiiliräiskintäpeleihin, joita monet pitävät pc- ja konsoliversioiden halpahallimalleina.

Lue lisää: CS-supertähti tylytti kilpailevaa peliä – sitten olikin täysi rähinä päällä

Kulttuuri- ja talouserojen takia mobiilipelaamisesta tuskin tulee vielä pitkään aikaan dominoivaa kilpa-alustaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Mobiilipelaamisen potentiaalia ei voi kuitenkaan sivuuttaa.

Pc- ja konsolikilpapelit hyötyvät myös mobiilipuolen kasvusta. Pc-pelaajista harvan voisi innostuvan kovin paljoa mobiilipeleistä, mutta kännykkäpelaajien loikkaus pc-pelien pariin on huomattavasti todennäköisempää.

Lue lisää: Pc ja konsolit jäävät mobiilipelien jalkoihin – Youtube-pomolta kovat perustelut väitteelle

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?