EPIC CIS League Spring 2021 -CS-turnauksesta tuli täysi fiasko: Huijausepäily ja sopupeliyritys – julkaisija Valve puuttui peliin - Esports - Ilta-Sanomat

CS-turnauksessa meni kaikki mahdollinen pieleen – julkaisija puuttui peliin

Merkittävä Counter-Strike-karsintaturnaus kärsi huonoista järjestelyistä, tuotannosta ja huijausväitteistä.

Monet uskovat Akuma-pelaajien huijanneen major-karsinnassa. Joukkue ylsi karsinnoissa yllättäen kolmanneksi voittaen Na’Vin ja Virtus.pron.

2.6. 10:00

Counter-Striken vuoden 2021 major-karsintasarjan EPIC CIS League Spring 2021 -avausturnaus ei mennyt nappiin Ivy-maiden aluekarsinnan osalta.

Turnausjärjestäjä Epic Esports Events on ollut kovan kritiikin kohteena huonoista järjestelyistä ja yhtä joukkuetta on syytetty huijaamisesta. Jopa pelijulkaisija Valve joutui puuttuman erääseen tilanteeseen.

Lue lisää: Video CS-joukkueen tuuletuksista paljasti sääntörikkomuksen – maksoi mestaruuden

Monille tuntematon Akuma oli turnauksen ylivoimaisesti puhutuin joukkue. Akuma sijoittui kolmanneksi voittaen esimerkiksi Na’Vin ja Virtus.pron.

Hehkutuksen sijaan monet katsojat leimasivat joukkueen pelaajat huijareiksi. Pelaajien tapaa katsoa otteluiden aikana useasti näytön vasenta laitaa, jossa sijaitsee lähinnä vain kartta, tai hieman ohi siitä ihmetytti monia.

Pelaajien on väitetty käyttäneen huijausohjelmaa, joka näyttää viholliset kartassa tai hankkineen tietoa seuraamalla toiselta näytöltä ottelua GOTV:n tai turnauslähetyksen kautta.

Akuman Dimitri ”SENSEi” Shvorak on kiistänyt huijausväitteet Twitterissä. Samalla hän kertoi joukkueensa tekevän yhteistyötä järjestäjien kanssa, mikäli huijausväitteitä aiotaan tutkia.

Turnausjärjestäjä ei saanut muilta joukkueilta tutkintapyyntöä Akumasta, mutta Venäjän esports-liitto on puuttunut tilanteeseen. Liiton tiedotteen mukaan tehdyn tutkinnan aikana ei paljastunut minkäänlaisia merkkejä huijaamisesta.

– Henkilökohtaisesti olen täysin varma että he huijasivat, Na’Vin valmentaja Andrii ”B1ad3” Gorodenskyi sanoi tiistai-iltana HLTV Confirmed -podcastissa.

Esimerkiksi nämä tilanteet ovat olleet monen katsojan mielestä epäilyttäviä:

Vedonlyöntisivusto Parimatch heitti lisää vettä kiukaalle. Yhtiö palautti rahat asiakkaille, jotka olivat lyöneet vetoa Na`Vin ja Virtus.pron puolesta Akumaa vastaan. Yhtiön julkaiseman twiitin mukaan se ei syytä ketään mistään, mutta päätti antaa yllätyslahjan asiakkailleen.

HuijausVÄITTEIDEN lisäksi puhetta on ollut erityisesti Na’Vi- ja Entropiq-joukkueiden sijoitusottelusta, jossa ratkaistiin viides ja kuudes sija.

Sijoitusottelu, jossa oli voittajalle tarjolla 100 ylimääräistä karsintapistettä, piti alun perin pelata sunnuntaina. Joukkueet kuitenkin sopivat keskenään jättävänsä sen pelaamatta ja jakavansa pisteet.

Tämä ei kuitenkaan käynyt pelijulkaisija Valvelle, joka määräsi ottelun pelattavaksi diskauksen uhalla. Na`Vi voitti lopulta tiistai-iltana pelatun ottelun 2–0.

Lue lisää: 16-vuotiaalle Fortnite-pelaajalle jättipotti – ratkaisi perheensä rahahuolet

Na`Vin ja Entropiqin päätös jakaa pisteet suututti monet, koska se olisi vaikuttanut suoraan karsintatilanteeseen. Akumalla on nyt 1120 pistettä ja Entropiqillä 1100, mutta ilman Valven reagointia Entropiqin saldo olisi 1150. Akuma on tällä hetkellä kiinni alueen viimeisessä major-paikassa.

Entropiqin lausunnon mukaan sijoitusottelua ei ollut aluksi edes laitettu turnauskalenteriin. Järjestäjien kerrottua ottelusta Na`Vi yritti antaa luovutusvoiton, mutta Valven mukaan tämäkin olisi johtanut molempien joukkueiden osalta pistesaldon nollaamiseen.

Lue lisää: CS-kohu-uusinnan jälkipyykistä tuli täysi kaaos – supertähti ei voittoaan juuri juhlinut

Draamaa ja keskustelua riitti lisäksi eri turnausjärjestelyihin liittyen.

Na`Vin supertähti s1mple paljasti kesken turnauksen ettei käytössä ole huijauksenesto-ohjelmaa, joukkueiden kommunikaatiota ei tallenneta eikä pelaajilta vaadita ottelutallenteitakaan.

Lisäksi englanninkielisen lähetyksen tuotanto meni aivan penkin alle. HLTV:n maailmanlistan kärkikymppiin kuuluu tällä hetkellä kolme joukkuetta Ivy-maista, joten turnaus kiinnosti muitakin kuin venäjää puhuvia.

Kansainvälinen tuotanto tehtiin minimibudjetilla ilman kunnon studioita tai tuotantoa. Erään ottelun aikana katsojat joutuivat kuuntelemaan peliä ja katsomaan selostajien kasvoja 18 kierroksen ajan, koska tuotanto ei saanut laitettua pelikuvaa ruutuun.

Kaiken muun ohella Epic League Eventsia on kritisoitu, koska sen taustayhtiö Esforce omistaa turnauksessakin kilpailleen Virtus.pron. Eturistiriita ei vaivannut Valvea, joka on major-turnauksen takana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?