Monet kokevat CS-otteluiden kestävän liian pitkään – suurimmat finaalit vievät jopa 7 tuntia

Suurten Counter-Strike-turnausten finaalit kestävät nykyisin kolmesta seitsemään tuntiin. Moni katsoja on tilanteeseen tyytymätön.

ESL:n suurimpien CS-turnausten finaalit pelataan paras viidestä -otteluina. Monet kokevat pitkät finaalit turhina nyt koronan aikana, kun huippujoukkueet pelaavat keskenään enemmän kuin koskaan.

11.5.2021 20:22

Counter-Strike-otteluiden kestosta ja finaaleissa pelattavista karttamääristä on keskusteltu viime päivinä ahkerasti.

Asia nousi esille, kun maailman ykkösjoukkueen Gambitin Abay ”Hobbit” Khassenov kertoi paras viidestä -otteluiden olevan liikaa. Hän esitti kommenttinsa samana päivänä kun Gambit pelasi DreamHack Masters -finaalissa, jonka se hävisi 0–3.

Khassenovin mielipiteen ovat allekirjoittaneet muun muassa FURIA-joukkueen valmentaja Nicholas ”guerri” Nogueira, Fnaticin Ludvig ”Brollan” Brolin ja Team Liquidin Jonathan ”EliGE” Jablonowski.

– Lol ei todellakaan. Aina kun olin paras viidestä -finaalissa kaverini eivät edes pystyneet kunnolla katsomaan koko juttua. Monet ihmiset eivät aio varata päivästään seitsemän tuntia ottelun ottelun katsomiseen, Jablonowski vastasi eräälle kommentoijalle, joka sanoi pidempien otteluiden olevan parempi katsojille.

Pääasiassa CS-ottelut pelataan paras kolmesta -formaatilla, jolloin ottelu kestää 2–4 tuntia riippuen karttojen määrästä sekä mahdollisista jatkoajoista ja teknisistä tauoista. Yksi kartta kestää huipputurnauksessa noin tunnin taukojen kanssa.

Lähetyksiin liittyvät mainoskatkot ja teknisten taukojen määrä ovat pidentäneet otteluiden kestoa viime vuosina. Monien mielestä ottelut kestävät nykyisellään liian pitkään.

Khassenovin mainitsemat paras viidestä -ottelut ovat vielä oma lukunsa. Ne otettiin yleisesti käyttöön siksi, että yleisötapahtumiin piti saada finaalipäivälle tarpeeksi ohjelmaa.

Paras viidestä -sarja takaa sho’n kestävän vähintään kolme tuntia, mutta pahimmassa tapauksessa puhutaan jopa seitsemän tunnin kestävyysottelusta. Näin kävi esimerkiksi huhtikuun ESL Pro League -finaalin kohdalla.

Suomessa on myös pohdittu paras viidestä -formaatin käyttöä ja CS-otteluiden kestoa ylipäätään. Nykyisin yksi kartta kestää keskimäärin tunnin, mutta siihen voi mennä jopa 1,5 tuntiakin jatkoaikojen kanssa.

Markus ”Lihis” Saarikankaan mielestä paras viidestä -formaatille on kysyntää suurimpien yleisötapahtumien huipennuksena. Netissä kuitenkin riittäisi korkeintaan kolme karttaa. Roope ”Robu” Leppäsen mielestä siirtyminen 12 kierroksen osioihin nykyisen 15:n sijasta voisi olla yksi ratkaisu lyhyempiin otteluihin.

– Itse peliä on minun mielestä turha muuttaa. Tärkeintä olisi ettei pelattaisi BO5-finaaleja ja karttojen välisiä taukoja lyhennettäisiin, totesi eräs kommentoija.

Jussi ”gstus” Perälän mielestä mahdollisia ratkaisuja otteluiden kestoon voisivat olla muutamalla kierrosaikaa, savujen ja molotovien kestoa tai jopa kierrosmäärää.

CS-otteluiden kestosta puhuttiin viimeksi vuosi sitten, kun Jacob ”Pimp” Winneche totesi otteluissa pelattavan liikaa kierroksia. Keskusteluun osallistuivat silloin lukuisat tunnetut nimet, joilla oli villejäkin muutosideoita.

Ilta-Sanomat haastatteli tuolloin useita tunnettuja suomalaisia CS-vaikuttajia, jotka kertoivat omat ideansa ja perustelivat, miksi otteluista pitäisi saada lyhyempiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?