Peliyhtiön armahdus poisti tuhansia pelikieltoja – Elias Olkkosen lisäksi 14-vuotias suomalaislupaus sai ilouutisen

Valven linjauksesta hyötyvät tuhannet CS-pelaajat, mutta ennen kaikkea huipputasoa lähenevät nuoret osujat.

Elias ”Jamppi” Olkkonen on nimekkäin pelaaja, jonka pelikielto ei ole enää voimassa. Valven yllättävä linjaus koskettaa todellisuudessa tuhansia pelaajia.

20.4.2021 20:24

Counter-Striken julkaisija Valve ilmoitti täysin yllättäen viime viikolla sallivansa VAC-kiellon saaneiden pelaajien osallistumisen pelin arvostettuun major-turnaukseen.

VAC-kielto annetaan huijaamisesta tai pelin muokkaamisesta kielletyllä tavalla. Kielto estää pelaamisen osalla CS-palvelimista ja on aiemmin estänyt kilpailemisen Valven turnauksissa.

Ehtoja armahdukselle oli tosin muutama. Valve painaa jatkossa villaisella majoreita koskevat pelikiellot, jos VAC-kielto on annettu yli viisi vuotta ennen majoria ja ennen ensimmäistä osallistumista Valven sponsoroimaan turnaukseen.

Nimekkäin muutoksesta hyötynyt pelaaja on alkuvuodesta Valorantiin vaihtanut suomalaistähti Elias ”Jamppi” Olkkonen. Monet uskovat vasta 19-vuotiaan lahjakkuuden palaavan CS:ään, mutta pelaajan fokus on tällä hetkellä käynnissä olevissa suuren Valorant-turnauksen karsinnoissa.

Olkkosen lisäksi majoreilla saavat jatkossa pelata myös viime vuonna kovassa nosteessa ollut brasilialaisnimi Vinicius ”vsm” Moreira, Valorantiin loikannut puolalainen Patryk ”Patitek” Fabrowskija ja 17-vuotias ruotsalainen Erik ”ztr” Gustafsson, joka pelaa HLTV:n maailmanlistan 11:ntenä olevassa Ninjas in Pyjamasissa.

Muutos koskettaa tuhansia pelaajia. Ensisijaisesti siitä hyötyvät lupaavat nuoret pelaajat, kuten IQUE-joukkueen 14-vuotias Jimi ”Jimpphat” Salo, joka saa IS:n tietojen mukaan kilpailla majoreissa tammikuun 2023 jälkeen.

14-vuotias Jimi Salo (toinen oikealta) on yksi linjauksesta hyötyviä. Kuvassa IQUE-joukkueen kokoonpano (v-o:) Niko ”choco” Munukka, Henri ”HENU” Ylilehto, Jere ”Elfern” Nissi, Salo, Jyrki ”JyrG” Kankaanranta.

Vapautuksen pelikiellosta on myös saanut CS:GOn alkuvuosina 2012–13 näyttävistä frägivideoista tunnettu ranskalainen Julien ”AREA” Dubois. Lahjakas pelaaja jätti tuolloin monta kovaa tarjousta hyväksymättä monien hämmästykseksi. Hän sai VAC-kiellon toukokuussa 2015, joten hänen pelikieltonsa on uuden linjauksen mukaan vanhentunut.

Duboisin HStory-nimistä frägivideota on katsottu yli puoli miljoonaa kertaa:

Tunnetuista pelaajista pelikiellossa ovat jatkossakin yhä esimerkiksi Hovik ”KQLY” Tovmassian, Joshua ”steel” Nissan, Braxton”swag” Pierce, Joel ”emilio” Mako, Nichlas ”Nille” Busk ja Nikhil ”forsaken” Kumawat.

Nissan, Vernel ja Pierce saivat vuonna 2015 elinikäisen osallistumiskiellon sopupelaamisesta. Tovmassian, Mako ja Busk taas jäivät kiinni huijaamisesta sen jälkeen kun olivat pelanneet majoreilla.

Rysän päältä huijaamisesta vuonna 2019 kiinni jääneen Kumawatin pelikielto on voimassa syksyyn 2024 asti. Hän on yksi CS:n tunnetuimmista huijareista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?