Tatu Partasen kommentti: Elias ”Jamppi” Olkkosella on edessä vaikea valinta – palaako ”ihmelapsi” CS:n pariin? - Esports - Ilta-Sanomat

Kommentti: Elias Olkkosen vaikea valinta – palaako ”ihmelapsi” CS:n pariin?

Valve pyörsi täysin yllättäen kantansa VAC-pelikieltojen suhteen. Suomalaisen superlupauksen Elias Olkkonen paluu takaisin Counter-Strikeen on todennäköisesti vain ajan kysymys, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Tatu Partanen.

ENCE tarjosi viime vuonna Olkkoselle tilaisuuden pelata maailman parhaimpia CS-joukkueita vastaan. Vuodenvaihteessa hän jäi tiimin uudelleenrakennuksessa joukkueen ulkopuolelle – osittain pelikieltonsa takia.

16.4. 14:47

Pelinkehittäjä Valve piti yli kahdeksan vuotta kiinni kannastaan VAC-pelikieltojen suhteen: jos tililläsi on VAC eli Valve Anti-Cheat -huijauskielto, et osallistu Valven sponsoroimiin turnauksiin.

Kyseenalainen kanta purettiin yllättäen eilen torstaina. Valve painaa jatkossa villaisella pelikiellot, jotka on hankittu yli viisi vuotta sitten ja ennen osallistumista Valven turnauksiin.

Näihin raameihin sopii se pelikielto, joka lopetti superlupaus Elias ”Jamppi” Olkkosen uran ennenaikaisesti syksyllä 2019. Se pelikielto, jota pelaaja yritti ratkaista oikeuden kautta tuloksetta saaden maksettavaksi noin 80 000 euron kulut. Valitus on hovioikeuden käsittelyssä.

Olkkosesta on povattu tulevaisuuden supertähteä. Pelaaja täyttää kesällä 20 vuotta.

Alkuvuodesta toivon tukahduttua Olkkonen lopetti lupaavan CS-uransa kokonaan. Hän siirtyi kilpailevaan Valorant-peliin, jossa löytyi nopeasti paikka huipulta. Kuin ihmeen kaupalla vain kuukausia lopettamispäätöksen jälleen portit ovat hänelle jälleen auki kotipeliinsä.

Mahdollisuus ei tarkoita sitä, että Olkkonen palaisi varmasti. Valorantissa liikkuu suuret rahat ja Riot Gamesin tuki pelille on monilta osin parempaa kuin kohtelu, jota CS saa Valvelta.

19-vuotiaan Olkkosen paluu CS:ään on todennäköisesti kuitenkin vain ajan kysymys. Hän yritti yli vuoden pelata täysillä riippumatta siitä, että pelikielto esti pelin suurimpiin major-turnauksiin osallistumisen ja vei pelipaikat huipputiimeistä. Olkkosen aiempien puheiden perusteella CS oli hänelle lähes koko elämä.

Mahdollisia ottajia hänelle löytyy aivan varmasti. Olkkosen kaltaiselle lahjakkuudelle olisi tilaa vaikka missä pelaajan potentiaalin huomioiden. Näkisin hänet esimerkiksi Miikka ”suNny” Kempin uudessa kansainvälisessä joukkueessa tai Jesse ”zehN” Linjalan tähdittämässä Funplus Phoenixissä, joka voisi peluuttaa jatkossa kahta tarkk’ampujaa.

Tilaa voisi tulevaisuudessa löytyä myös Aleksi ”Aleksib” Virolaisen OG:sta, johon Olkkosen oli aikoinaan määrä liittyä. Vaikka OG:lla menee nyt ihan hyvin, tarkkuuskivääripelaaja Mateusz ”mantuu” Wilczewski on kärsinyt pahoista käsiongelmista, jotka pakottivat hänet jo kerran tauolle. Mikäli ongelmat palaavat, Olkkonen olisi hänelle luontainen korvaaja – ellei jopa parannus.

Päätöksenteolla ei kuitenkaan ole kiire. Koronapandemia on lopettanut LAN-turnaukset kokonaan ainakin lähitulevaisuuden ajalta, joten Olkkonen voi jatkaa Valorantissa rauhassa samalla, kun miettii vaihtoehtoja.

Valorantissa hän on vähemmän yllättäen noussut parissa kuukaudessa pelin kärkinimien joukkoon. Hänen edustamansa Team Liquid pelaa parhaillaan tärkeitä karsintaotteluita, joissa onnistuminen voi viedä joukkueen pelin ensimmäiseen kansainväliseen turnaukseen.

Valorant-menestys saattaa pitää Olkkosen erossa CS:stä, mutta uskon hänen päätyvän kuningaspelin pariin jossain kohtaa kuitenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?