Yläkoululaisten CS-turnaus peruttiin – syynä ikärajat

Yläkouluikäisille tarkoitettu CS-kouluturnaus laitettiin jäihin sen jälkeen, kun Kavi tarkensi ohjeistustaan koskien kuvaohjelmalain ikärajajoustoa.

Yläkouluikäisille suunnattu CS-pilottiturnaus laitettiin jäihin Kavin tarkennettua ohjeistustaan koskien kuvaohjelmalain ikärajajoustoa.

1.4.2021 14:04

Suomalainen pelipalvelu Rushmode on perunut koulujen välisen Educational Masters: Junior -pilottiturnauksen, joka oli tarkoitus järjestää kevään aikana yläkouluikäisille Counter-Strike-pelaajille.

Twitterissä syyksi kerrottiin Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) hiljattain julkaisema tarkennus koskien pelien ikärajoja ja ikärajajoustoa. Kavin julkaisema tarkentava ohjeistus kieltää CS:ään (K-16) liittyvän toiminnan järjestämisen alle 16-vuotiailta, mikäli toiminta tapahtuu ilman vanhemman tai huoltajan läsnäoloa.

Rushmoden omistavan SJ Esportsin urheilutoimenjohtaja Otto Takala kertoo IS:lle peruutuksen koskevan kymmenkuntaa koulua. Kavin tarkennus harmittaa Takalaa, koska pilottiturnausta varten oli tehty paljon valmistelevaa työtä yhdessä Koululiikuntaliiton (KLL) kanssa.

Takalan mukaan KLL:ssä ymmärretään esportsin tarjoavan uusia mahdollisuuksia tarjota ohjattua ja kehittävää toimintaa, joka innostaa ja motivoi nuoria. Yläkouluikäisille rajatun sarjan yksi tarkoituksista on myös tukea koko ekosysteemin kehitystä seurojen ja peliklubien synnyttämiseksi oppilaitosten sisälle.

– Tarve tällaisen turvallisen pelitoiminnan ja pelikulttuurin ympäristöjen ja ekosysteemien syntymiselle on järkyttävän suuri. Puhutaan ajasta, jossa nuorten ajankäyttö digitaalisten harrastusten parissa on merkittävää. Maailmanlaajuisesti harrastajien turvallisuutta ravisuttavat tavat toimia ovat samalla jatkuvasti pinnalla erilaisten häiriökäyttäytymisen muodoissa.

Educational Masters on eri kouluasteille suunnattu esports-liiga, joka alkoi syksyllä 2020. Sarjatasot ovat Major (korkeakoulut), Minor (toisen asteen oppilaitokset) ja Junior (yläkoulut). Kavin linjaus koskettaa suoraan vain Junior-sarjatasoa.

Sarjan verkkosivujen mukaan toimintaa kehitetään yhdessä keskeisten sidosryhmien, kuten lajiliittojen ja opiskelijajärjestöjen kanssa. Yhteinen tavoite on lisätä lasten, nuorten, opiskelijoiden, koulujen sekä perheiden tietoja ja taitoja koskien esports-harrastuksen haasteita ja mahdollisuuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?