Pelijätti lopettaa megaflopiksi osoittautuneen pelin – 95 prosenttia pelaajista katosi heti julkaisun jälkeen - Esports - Ilta-Sanomat

Megaflopiksi osoittautunut jättipeli heitetään susille – 98 % pelaajista katosi kolmessa kuukaudessa

Artifact-pelin kakkosversion kehitys on lopetettu, koska pelaajia ei ole. Samalla jättiflopiksi osoittautuneesta pelistä on tehty täysin ilmainen.

Artifactissa kaksi pelaajaa kilpailee vastakkain samanaikaisesti kolmella pelilaudalla. Idea on tuhota vastustajan pelilaudan tornit, minkä jälkeen tilalle syntyy Ancient-rakennus. Sen tuhoamalla voittaa pelin.­

6.3. 12:00

Useista hittipeleistä tunnettu peliyhtiö Valve on ilmoittanut lopettavan vuoden 2018 lopulla julkaistun digitaalisen korttipelin Artifactin kehityksen.

Tiedotteen mukaan peli ei hyvästä alusta huolimatta löytänyt odotetusti pelaajia. Keväällä 2020 Valve ilmoitti aloittaneensa pelin 2.0-version kehityksen. Testiversion muutokset eivät kuitenkaan vaikuttaneet pelaajamääriin, joten kehitystyö on nyt päätetty lopettaa lopullisesti.

Pelin molemmat versiot – klassikko (versio 1.0) ja Foundry (2.0) – ovat jatkossa pelattavissa täysin ilmaiseksi Steamin kautta ilman mikromaksuja.

Artifact on harvoin pelejä julkaisevan Valven ylivoimaisesti suurin floppi. Artifact esiteltiin Dota 2:n MM-kisojen yhteydessä kesällä 2017.

Peli julkaistiin marraskuussa 2018. Joulukuussa 2018 sillä oli parhaimmillaan 46 456 pelaajaa ja keskimäärin 11 168, mutta jo kuukautta myöhemmin vastaavat lukemat olivat enää 6919 ja 2798.

Maaliskuussa 2019 sekä samanaikaisten pelaajien että huippuhetkien pelaajamäärä oli painunut jo alle tuhanteen. Helmikuussa 2021 pelillä oli parhaimmillaan 77 pelaajaa ja keskimäärin 33.

Peli sai julkaisun aikaan paljon kritiikkiä jyrkästä oppimiskäyrästä ja lähtöhinnasta. Sen lähtöhinta Suomessa oli 17,95 euroa, ja sillä pääsi vasta alkuun. Aktiivipelaajat joutuivat ostamaan korttipakkoja, joista sai sattumanvaraisesti uusia kortteja.

Maksullisuus ja vaikeustaso olivat kaksi asiaa, jotka erottivat pelin heti kilpailijoista, mutta eivät hyvällä tavalla. Peli julkaistiin pc:lle, Mac OS:lle ja Linuxillle, mutta mobiililaitteille sitä ei koskaan tuotu.

Ennen julkaisua pelin luvattiin saavan miljoonan dollarin turnauksen, lupaus haudattiin kaikessa hiljaisuudessa pelin paljastuttua flopiksi. Artifactin kilpapuoli oli käytännössä olematon.

Valve tunnetaan Half-Life-, Left 4 Dead-, Portal-, Counter-Strike-pelisarjoista ja Dota 2 -pelistä. Yhtiö omistaa pelipalvelu Steamin, joka on markkinajohtajia pc-pelaajien keskuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?