Ilta-Sanomat uutisoi sunnuntaina peliyhtiö Riot Gamesin päätöksestä perustaa Valorant-peliin kilpasarja, joka on tarkoitettu vain naisille ja muunsukupuolisille. Valorantilla on laaja ja monipuolinen pelaajakunta, joten myös kilpapuolen pitää kuvastaa sitä, yhtiön työntekijä kertoi tiedotteessa.
Uusi sarja ei ole yhteydessä pelin MM-sarjaan eivätkä palkintosummat ole yhtä suuria kuin siinä. Sarjan tarkoitus on antaa kaikille mahdollisuus kokeilla kilpailemista turvallisessa ympäristössä ja nostaa esille seuraavan sukupolven tähtiä.
Sarjasta on riittänyt keskustelua kansainvälisesti ja IS:n uutisen jälkeen myös Suomessa. Osa suomalaiskommentoijista näki sarjan kasvattavan kuilua miesten ja muiden välillä entisestään ja toimivan kuin tasa-arvoa vastaan. Jotkut taas kokivat sarjan olevan loistouutinen, koska naiset ja muunsukupuoliset kokevat miehiä enemmän vähättelyä ja häirintää.
Naisten ja muunsukupuolisten pelaajien määrä kasvaa vuosittain myös kilpapelaamisen parissa, mutta miehet muodostavat yhä ylivoimaisen enemmistön. Tällä hetkellä huipputasolla kilpailee vain muutamia naisia tai muunsukupuolisia, vaikka kilpailua ei ole rajattu sukupuolen mukaan.
Sometähti Miisa Nuorgam oli yksi keskusteluun osallistuneista. Hän on kertonut aiemmin Ilta-Sanomille peleissä kokemastaan häirinnästä ja antanut vinkkejä pelikaverien löytämiseksi. Hän on järjestänyt kilpapeliturnauksia, istunut kaksi vuotta Suomen esports-liiton hallituksessa, työskennellyt kolme vuotta Yle Kioskin esports-toimittajana ja sijoittui kolmanneksi Diilissä vuonna 2018.
Nuorgam kertoo IS:lle pitävänsä Riotin uutuussarjaa hyvänä ja tarpeellisena lisänä, koska kenenkään ei pitäisi pelätä sukupuoleen kohdistuvaa häirintää tai vihapuhetta. Hän huomauttaa, että keskustelusta jäävät usein pois etuoikeudet, jotka pätevät myös esportsissa.
– Poikia kannustetaan lähtökohtaisesti enemmän kilpailullisten lajien pariin, pojat saavat pelimaailmassa enemmän kannustusta osakseen, eikä poikia yritetä sukupuolensa vuoksi savustaa ulos pelimaailmasta, Nuorgam lataa.
– Miksi siis vastustetaan sitä, että esportsissa järjestetään mahdollisuuksia myös ei-miehille kilpailla sukupuolisyrjintävapaassa ympäristössä?
Hän myös muistuttaa ettei ketään naista pakoteta tai edes ohjeisteta kilpailemaan sarjassa. Valorantissa mukana olevista tunnetuista esports-organisaatioista muun muassa Cloud9:llä on naisjoukkue ja Evil Geniusesilla sekajoukkue, jossa on kaksi naista ja kolme miestä. Suurimmat turnaukset ovat kaikille avoimia sukupuolesta riippumatta.
– Toivomus varmasti kaikilla olisi, että tulevaisuudessa tällaisia erillisiä sarjoja ei enää tarvittaisi, mutta se vaatii ahkeraa työtä niin pelintekijöiden, yksilöiden, turnausjärjestäjien ja organisaatioidenkin taholta. Syrjintä ja vihapuhe on saatava loppumaan.
”totuus on, että yksikään mies ei tiedä, miltä tuntuu kokea sukupuoleensa kohdistuvaa häirintää pelimaailmassa päivittäin vuosikausien ajan
Sunnuntainen keskustelu uutisesta ei yllättänyt Nuorgamia. Hänen mukaan äänekkäimmistä ulostuloista vastasivat miehet. Hän kertoo esimerkkinä twiitin, jossa mies vitsaili identifioivansa itsensä naiseksi ja lähtevän ”ounaamaan paskoja”.
– Jos on täysin tavanomaista esportsin miesporukoissa jo lähtökohtaisesti ajatella naisista ja muunsukupuolisista ”paskoina”, onko ihmekään, että tällaisen porukan kanssa ei halua lähteä samalle areenalle?
Monet muistuttavat naisten pelaamiseen liittyvissä keskusteluissa myös miesten kokevan huutelua ja kiusaamista. Nuorgam on tästä tietoinen, mutta huomauttaa naisten, ei-miesten ja muiden vähemmistön kokeman törkypalautteen määrän olevan moninkertainen.
– On helppoa heittää vitsiä keittiöön kuuluvista naisista, paskoista ämmistä, huoritella ja heitellä raiskausuhkauksia ”läpällä”, mutta totuus on, että yksikään mies ei tiedä, miltä tuntuu kokea sukupuoleensa kohdistuvaa häirintää pelimaailmassa päivittäin vuosikausien ajan.
Nuorgamin mukaan yksi helppo ratkaisu keskustelukulttuurin muuttamiseen olisi, jos ”miehet yksinkertaisesti lopettaisivat solvaamisen, häirinnän ja vihapuheen internetissä toisiaan ja vähemmistöjä kohtaan”.