Peliyhtiö ilmoitti järjestävänsä turnauksen naisille – miehet suuttuivat: ”Niin väärin” - Esports - Ilta-Sanomat

Peliyhtiö aloittaa sarjan, jossa miehet eivät saa pelata – ”niin väärin monella tapaa”

Riot Games on perustanut Valorant-peliin uuden kilpasarjan, joka on tarkoitettu kaikille muille kuin miehille.

Valorant on kesällä 2020 julkaistu ilmaisräiskintäpeli, jonka takana on maailman suurimman kilpapelin League of Legendsin julkaisija Riot Games.­

28.2. 12:00

Valorant-räiskintäpelin julkaisija Riot Games on ilmoittanut aloittavansa uuden kilpasarjan, VCT Game Changersin, joka on tarkoitettu vain naispelaajille ja muille peliä kilpailullisesti pelaaville muunsukupuolisille.

Esittelyvideolla Valorantin vastaava tuottaja Anna Donlon sanoo Riotin vastaavan sarjalla kysyntään: Pelillä on hyvin laaja ja monipuolinen pelaajakunta, joten myös kilpapuolen pitää kuvastaa sitä.

VCT Game Changers Series on merkittävillä palkintorahoilla järjestettävä turnaus. Ensimmäinen turnaus järjestetään maaliskuussa Pohjois-Amerikan joukkueille.

VCT Game Changers Academy puolestaan koostuu pienemmistä kuukausittain järjestettävistä turnauksista ympäri maailman. Yhdessä sarjojen idea on nostaa esille ”seuraavan sukupolven supertähtiä” ja esikuvia.

Uudet sarjat eivät liity suoraan tänä vuonna alkaneeseen Valorant Champions Touriin, joka on pelin virallinen kilpasarja. Siinä kaikki joukkueet aloittivat matkan kohti MM-kisoja samalta viivalta.

Monien kommentoijien mielestä naisten ja miesten sarjat käyvät järkeen perinteisen urheilun osalta, koska pelaajilla on esimerkiksi fyysisesti eroja. Tietokonepelissä tämä on heidän mielestään turhaa ja epätasa-arvoista. Alla olevat kommentit ovat kaikki miehiltä.

– Kaikilla oli yhtäläiset mahdollisuus päästä Valorant Champions Touriin, jos en ole väärässä? Miksi on siis tarve sukupuolikohtaiselle turnaukselle...

– Tämä on niin väärin monella tapaa. Tämä on käytännössä ilmaispassi naisille, koska pääturnaus on [avoin] miehille ja naisille, joten tämä ei ole tarpeellinen.

– Onko seuraavaksi luvassa ikään perustuvia turnauksia?

– Rakastan sukupuoleen sidottua yksinoikeutta. Se on suosikkini tasa-arvoista.

– Tämä vain kasvattaa kuilua entisestään miesten ja naisten välillä.

Missään pelissä kilpailemista ei ole huipputason osalta rajattu millään tavalla sukupuolen perusteella, mutta tästä huolimatta naispelaajien, muunsukupuolisten ja vähemmistöryhmiin kuuluvien määrä on esportsissa hyvin pieni.

Useat kommentoijat ovat huomauttaneet Riotin aloitteen kasvattavan naiskilpapelaajien määrää. VCT Game Changersin kaltaiset sarjat voivat tuoda esille myös uusia esikuvia, joiden vaikutus näkyy vasta vuosien päästä.

Uusi sarja on saanut runsaasti kehuja useilta esportsin parissa työskenteleviltä naisilta, kuten Dignitas-organisaation Heather ”sapphiRe” Garozzolta, joka on yksi menestyneimmistä Counter-Striken naispelaajista.

Garozzo muistutti CS:n erityisesti keränneen naispelaajia ja -joukkueita, koska heille järjestettiin useasti omia turnauksia. Tämä madalsi kynnystä lähteä kokeilemaan kilpailemista. Hän myös muistutti kaikkien pystyvän osallistumaan huipputurnausten karsintoihin, joissa lopulta parhaat pärjäävät.

– Uskon, että olemme kokoajan lähempänä sitä, että naisten muodostama tai sekajoukkue nousee kärkijoukkoon, Garozzo kirjoitti Twitteriin.

Riotin työntekijät ovat vastanneet osaan nettikommenteista. Työntekijöiden mukaan tarkoitus ei ole erottaa pelaajia vaan yksinkertaisesti lisätä tukea laajemmalle joukolle. ”Haluamme tarjota mahdollisuuksia oppia, kasvaa ja kilpailla korkealla tasolla”, kirjoitti Riotin työntekijä Coleman ”Altombre” Palm.

Tunnettu esports-toimittaja Rod ”Slasher” Breslau huomautti uusien mahdollisuuksien kasvattavan alaa ilman, että huipputason kilpaileminen kärsii asiasta lainkaan. Breslaun mukaan asiasta nillittäjät tuovat esille vain oman epävarmuutensa.

Muokattu 28.2. kello 18.24: Lisätty Heather ”sapphiRe” Garozzon kommentti sarjasta, kaksi uutta twiittiä ja täsmennetty palkintorahoja koskevaa kappaletta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?