Valve varoittaa Steam-huijareista – tällaisiin viesteihin ei tulisi koskaan vastata - Esports - Ilta-Sanomat

Varo Steam-huijareita – älä vastaa koskaan tällaisiin viesteihin

Steam-palvelussa yritetään muun muassa huijata skinejä eli virtuaaliesineitä käyttäjiltä.

Counter-Strike-pelaajilta yritetään huijata usein virtuaaliesineitä eli skinejä, joilla saa vaihdettua esimerkiksi aseiden, hanskojen tai hahmojen ulkoasua.­

17.2. 11:13

Pelijulkaisija Valven työntekijät sekä Counter-Strike: Global Offensive -pelin Twitter-tili ovat varoittaneet käyttäjiä huijausyrityksistä liittyen Steam-pelipalveluun.

– Kukaan Valvelta ei juttele kanssasi tunnukseesi liittyvistä ongelmista missään muualla kuin Steamin tukisivustolla. Jos joku tarjoaa apua jossain muualla, se on huijaus, kirjoitti Valven työntekijä John McDonald.

CS:GO-tili puolestaan muistutti etteivät Valven työntekijät esimerkiksi pyydä ikinä käyttäjiä vahvistamaan Steam-tiliä tai virtuaaliesineitä millään tavoin. Kaikki yhteydenpito tehdään Steamin tukisivuston kautta osoitteessa support.steampowered.com.

Steamin tukisivulla varoitetaan käyttäjiä seuraavalla tekstillä: ”Valven työntekijät eivät koskaan pyydä sinua vaihtamaan heidän kanssaan esineitä. Sama asia koskee käyttäjiä, jotka esiintyvät Steamin tuen työntekijöinä.”

Mikäli siis saat Valven tai Steamin ”työntekijältä” viestin Steamin, Twitterin, sähköpostin tai vaikka Discordin kautta, siitä ei tarvitse välittää. Ongelmatilanteissa yhteyden Steamiin saa virallisen tukisivuston kautta.

Virtuaaliesineisiin eli skineihin ja pelitunnuksiin liittyvät Steam-huijaukset ovat valitettavan yleisiä varoituksista huolimatta. Skinejä kaupataan ja vaihdellaan erityisesti Counter-Strikessa, jossa kalleimmat esineet maksavat jopa tuhansia euroja.

CS-skinejä kaupitellaan usein Steamin ulkopuolella esimerkiksi oikeaan rahaan tai lahjakortteihin. Valve ei voi näihin kauppoihin puuttua, joten yhtiö pystyy harvemmin auttamaan huijattuja.

Steamin tukisivulla muistutetaan tekemään vain kauppoja, joissa esineitä vaihdetaan Steamin vaihto-ominaisuuden avulla. Tällöin molemmilla käyttäjillä on mahdollisuus tarkastella kaikessa rauhassa vaihtokauppaan lisättyjä skinejä.

– Älä vaihda esineitä vaihtoikkunan ulkopuolella. Jos toinen käyttäjä pyytää sinua näin tekemään, hän yrittää todennäköisesti huijata sinua. Vaadi aina vaihtojen tekemistä Steamin vaihtoikkunassa. Vaihtoikkunassa ei voi lisätä rahaa Steam-lompakkoon eikä voi vaihtaa rahaa, Steamin tukisivulla neuvotaan.

Tukisivulla myös muistutetaan ettei huijattuja esineitä palauteta käyttäjälle, koska niihin liittyy Steamin kauppapaikkaan liittyvä ekonomia. Monien skinien hinta perustuu harvinaisuuteen tai tiettyyn kuvioon, joten niitä ei monisteta väärinkäyttöön liittyvien riskien takia.

– Koemme myötätuntoa ihmisiä kohtaan, jotka joutuvat huijauksen uhriksi, mutta meillä on tarpeeksi tietoa verkkosivuillamme ja kaupankäyntijärjestelmässämme auttaaksemme käyttäjiä tekemään hyviä vaihtopäätöksiä.

Skineihin liittyvät rötökset koskettavat välillä myös ammattilaisia, kuten nykyisin Furia-joukkuetta edustava CS-pelaaja Paytyn ”junior⁠” Johnson sai kokea viime vuoden lopulla. Johnsonilta vietiin skinejä kymppitonnien edestä.

Muutama vinkki, joilla suojautua skinihuijareita vastaan:

  • Käytä kaksivaiheista tunnistusta (2FA) Steamin lisäksi sähköpostipalvelussasi.

  • Älä ikinä jaa salasanaasi tai mobiilivarmentimesi koodia kenellekään.

  • Jos jokin kuulostaa liian hyvältä, kuten ilmainen sadan euron skini, kyseessä on mitä todennäköisemmin huijaus.

  • Tarkista aina Steam-vaihtotarjouksessa olevien esineiden olevan oikeita, mikäli sinulle lähetetään tarjous. Lähetä mieluiten tarjous itse, jos mahdollista.

  • Vaihtokaupan käymiseen ei tarvitse ladata ylimääräisiä ohjelmia. Pidä huolta tietokoneesi tietoturvasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?