CS-selostajat avautuvat katsojien huutelusta: ”Me ollaan netin roskakori”

Suomalaiset CS-selostajat ovat tällä viikolla puhuneet Twitterissä katsojapalautteesta ja chattailijoiden kirjoittamista viesteistä.

Arttu Hämäläinen (vasemmalla) ja Tomi Rinne ovat tunnettuja suomalaisia CS-selostajia. Molemmat ovat saaneet vuosien varrella sekä kehuja että haukkuja työstään.

12.2.2021 10:23

Anonyymien käyttäjien antama suora palaute – usein myös täysi asiaton – on aihe, josta keskustellaan säännöllisin väliajoin pelipiireissä. Sekä pelaajat että selostajat ovat kertoneet jo vuosien ajan saamistaan tappouhkauksista, joita voi tulla hävityn ottelun tai väärin sanotun asian seurauksena.

Katsoja- ja fanipalaute on ollut tällä viikolla pinnalla erityisesti suomalaisten Counter-Strike-selostajien keskuudessa. Asiasta ovat twiittailleet muun muassa Pelaajat.comin selostajat Eetu ”wAlyyy” Lahtinen, Arttu Hämäläinen ja Telian eri lähetyksiä nykyisin tähdittävä Tomi ”Tombha” Rinne.

CS-otteluita voi seurata suomeksi suorana ja maksutta Twitchistä, jossa myös otteluita on yleensä mahdollista kommentoida chatissa. Osa selostajista seuraa chattia ottelun aikana esimerkiksi katsojakysymyksiä ajatellen, mutta tekstikentästä löytyy usein hyvin epämääräistä keskustelua.

Lahtinen nosti keskusteluviestien tason esiin keskiviikkona, kun ENCE putosi Snow Sweet Snow #1 -turnauksesta hävittyään puolivälieräottelun SAW-joukkueelle. Hän twiittasi keksityn kommentin esimerkkinä siitä, millaisia viestejä chatista löytyy, jos suomalaisten edustama joukkue häviää. Vastaavat viestit ovat hyvin yleisiä, joten chatin skannailu on harvemmin pääprioriteetti selostajille.

Twiittiä kommentoivat nopeasti CS-selostajat Jussi ”gstus” Perälä ja Timo ”Stimby” Pölkki, jotka molemmat totesivat saman: chatin lukeminen ei nykyisellään kannata, koska fiksuja viestejä löytyy niin vähän. Pääosa lähetysten kommentoijista on teinejä tai nuoria aikuisia.

– Oikeastaan sillä ei ole mitään merkitystä, mitä kotimaisten jengien peliä selostaa, kun siellä on silti sama keskustelu käynnissä. Toki ENCEn ja OG:n peleissä chatin taso on jotenkin naurettavan alhaalla, Pölkki kommentoi ketjua.

Suomen kokeneimpiin esports-selostajiin lukeutuva Hämäläinen nosti puolestaan esiin ikävän tosiasian koskien selostamista, mikä varsinkin uusien selostajien tulisi tiedostaa uran alussa.

– Varaudu siihen, että saat paljon paskaa. Itsensä kehittäminen on tärkeää. Ole kriittinen omaa tekemistä kohtaan. Netin palautteesta kuitenkin 99 prosenttia on turhaa, Hämäläinen kirjoitti.

– Koen, että me ollaan vähä kun netin roskakori. Parempi että roskaajat nakkaa ne sontansa roskikseen kun maahan, Hämäläinen jatkoi toisella twiitillä.

Kommenttikentässä muistutettiin julkisen työn velvoittavan kuuntelemaan myös huutelua. Asiattoman kommentoinnin voi kuitenkin jättää huomioimatta. Hämäläinen myös muistutti anonyymin kommentoinnin olevan kaikessa hyvässä ja pahassa osa nettikulttuuria.

Yksi Hämäläisen twiittiin kommentoineista oli CS:ää ja League of Legendsiä viime aikoina Telialle selostanut Tomi Rinne, joka kertoi omasta kokemuksestaan. Hän oli saanut selostusuransa alkupuolella pääasiassa hyvää palautetta, kun ympärille oli muodostunut turvallinen tyytyväisyyden kupla.

– Kun kuplasta tuli ulos ja oikea, kylmä maailma kertoi rehellisen mielipiteen sun jutuista, se oli kylmää kyytiä... [...] Samastun Vince Hillin vinkkiin: luo itsellesi rehellinen tukiverkko selostamiselle, twiittasi Rinne.

Hämäläinen puhui ”paskapalautteesta” jo vuonna 2019 IS:n haastattelussa. Silloin hän sanoi työn vaativan selostajalta kovaa nahkaa, koska aina jollain on sanottavana jotain asiatonta.

– Paskapalautteen annan mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, Hämäläinen sanoi IS:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?